Nemzetközi foci

„Nem tehetek semmit” – ez történt a Liverpool tévesen meg nem adott góljánál

Henry Nicholls / AFP
Henry Nicholls / AFP

Nyilvánosságra hozták a hangfelvételt, ami a VAR-szoba és Simon Hooper, a Tottenham-Liverpool játékvezetője között zajlott a Premier League legutóbbi fordulójában. A vendég Pool még 0-0-s állásnál talált a kapuba Luis Díaz révén, azonban az asszisztens lest jelzett, a videobírós szobából pedig helyben hagyták a döntést.

Csakhogy utólag kiderült, hogy súlyos emberi hiba történt, a varosok ugyanis megállapították, hogy nem volt les a gól előtt, de azt hitték, a találatot megadták a pályán, így a videobírós egységet vezető Darren England azonnal leokézta a döntést, és mire észbe kaptak, már folytatódott a játék.

A profi játékvezetők testülete, a PGMOL rögtön a mérkőzés után bocsánatot kért, és ugyan vonakodott kicsit a szervezet, a Liverpool és a közvélemény nyomására végül kedden nyilvánosságra hozták a hangfelvételt, ami a Hooper és a VAR-szoba között zajlott. Ez csak megerősíti az eddigi is ismerteket, hogy mekkora hiba történt, majd amikor jelezték a VAR-szobának, hogy súlyos hiba történt, és a VAR-műveletet (egy másik szobából) menedzselő Oli Kohout szerint meg kellene állítani a játékot, akkor England így reagált:

Nem tehetek semmit

– utalva arra, hogy mivel folytatódott a játék, már nem lehetett megváltoztatni a hibás döntést.

A folytatás ismert, az ekkor már emberelőnyben játszó Tottenham megszerezte a vezetést, majd ugyan a Liverpool egyenlített, a hazaiak Matip öngóljának köszönhetően a 95. percben 2-1-re megnyerték a meccset. Azóta a VAR a téma nemcsak az angol, hanem az európai futballban, ismét felerősödtek a videobírós rendszert ellenző hangok, illetve egyre többen akarnak változásokat, hogy a meglévő hibákat is kiküszöböljék.

Eltiltották a kiállított liverpooliakat

Curtis Jones VAR-vizsgálat után kapott sárga lap helyett pirosat, majd a második félidőben a csereként beállt Diogo Jota két perc alatt két sárga lapos szabálytalanságot is elkövetett. A klub honlapjának szerdai beszámolója szerint a benyújtott fellebbezés ellenére Jonest három találkozóról tiltották el, így nem léphet pályára a Brighton, az Everton és a Nottingham Forest ellen sem. Jota az ilyenkor automatikusan járó egymeccses szankciót kapta – jelezte a Liverpool honlapján.

Kapcsolódó
Vagy hátraarc, vagy a VAR finomítása következik, de ez így tarthatatlan állapot
A hétvégi Tottenham–Liverpool bajnoki VAR-botránya után könnyen lehet, hogy vízválasztóhoz érkezett az angliai játékvezetés: a jelenlegi rendszer hibáit egyre nehezebben tolerálják az érintettek (és a publikum). Valamit lépni kell.
Olvasói sztorik