Nemzetközi foci

„Minden olyan szürreális, beteges” – hajnali négykor hagyhatta el az utolsó svéd szurkoló a brüsszeli stadiont

Gerrit van Keulen / ANP MAG / ANP via AFP
Gerrit van Keulen / ANP MAG / ANP via AFP

Félbeszakadt a hétfő esti belga-svéd Európa-bajnoki selejtezőmérkőzés, miután Brüsszelben egy fegyveres támadó agyonlőtt két svéd szurkolót. A városban a legmagasabb, azaz négyes fokozatra emelték a terrorkészültséget, a szökésben lévő támadót – akit azóta azonosítottak – pedig tovább keresik. A legfrissebb hírek szerint lelőttek egy férfit a hajtóvadászat során, de még nem erősítették meg, hogy támadó volt az.

A mérkőzés 1-1-re állt egy félidő után, amikor a svéd játékosok úgy döntöttek, nem folytatják, a hazaiak pedig egyetértettek velük. Mivel a svéd szövetség biztonsági emberei úgy ítélték meg, hogy a szurkolók nagyobb biztonságban vannak a stadionban, mint az utcán, ezért megkérték őket, hogy maradjanak a szektorukban.

Az Aftonbladet cikke szerint az utolsó vendégdrukker hajnali 4-kor hagyhatta el a stadiont, a szállodák, ahol a svédek megszálltak pedig egytől egyig rendőri védelmet kaptak. Svédországból nagyjából 400-an érkeztek a találkozóra.

A belga szurkolók azt skandálták, Svédország:

Az Aftonbladet arról is írt, hogy éjfélig még csak a szektorukat sem hagyhatták el a svédek, akik aztán később bemehettek a stadion belső területére, arra részre, ahol a játékosok is tartózkodtak, ekkor a válogatott tagjai és a drukkerek válthattak pár szót. Ezután újabb várakozás következett, majd csak ekkor kezdték meg a svédek evakuálását.

Nem is tudom, mit mondhatnék. Minden olyan szürreális, olyan beteges

– nyilatkozta a szurkolói koordinátor, Andreas Richt.

Richt a himnuszok pillanatában értesült a gyilkosságokról, az első gondolata az volt, hogy azonnal el kell hagynia a stadiont, majd már azt tervezte, hogyan lehetne mindenkit biztonságban tudni. Mint mondta, ugyan Észak-Amerikában volt, amikor szeptember 11-i támadás történt, mégis olyan érzések lettek rajta úrrá, amiket korábban sosem tapasztalt.

Azt hiszem, minden svéd nevében mondhatom, hogy minél hamarabb el akarom hagyni ezt a helyet.

A svéd SVT televízió beszámolója szerint Janne Andersson csapata éjjel, egy charterjárattal hagyta el a belga fővárost és már hazatért.

Az Eb-selejtezők F csoportjában Belgium már korábban bebiztosította a továbbjutását, hétfőn pedig az osztrák válogatott is kvalifikálta magát a jövő évi Eb-re, miután egy büntetővel nyerni tudott Azerbajdzsánban.

Olvasói sztorik