Nemzetközi foci

A halálos áldozatokkal járó brüsszeli lövöldözés miatt félbeszakadt a belga-svéd Eb-selejtező

BRUNO FAHY / BELGA MAG / Belga via AFP
BRUNO FAHY / BELGA MAG / Belga via AFP

Az első félidő után félbeszakadt a Belgium-Svédország Eb-selejtező.

A döntés azután született, hogy a meccs helyszínén, Brüsszelben két svéd mezbe öltözött vendégszurkolót agyonlőttek. Svéd források szerint a merénylő azt kiabálta, hogy Allahu akbar, majd lövöldözni kezdett. A 45 éves, tunéziai nemzetiségű férfi előbb egy taxira adott le több lövést, ebben ült a két svéd drukker, akik életüket vesztették, majd berohant egy épületbe, ahol megsebesített egy embert.

A meccs Romelu Lukaku tizenegyesével, illetve a magyar származású Viktor Gyökeres góljával 1-1-re állt az első félidő után.

A svéd szövetség tisztviselői a szünetben kupaktanácsot tartottak, majd a játékosokkal egyeztetve az a döntés született, hogy nem folytatják a meccset, írja az Aftonbladet.

A svéd szövetség biztonsági főnöke, Martin Fredman úgy nyilatkozott, azért kezdték el a meccset, mert úgy vélték, a svéd szurkolók a stadionban nagyobb biztonságban vannak, mintha a városban mászkálnának. Friedman megjegyezte, az országban történt Korán-égetések növelték a Svédország elleni terrortámadások kockázatát, de nem állítja, hogy a mostani eset ezzel lenne összefüggésben. Ahogy arra sincs bizonyíték, hogy a támadásnak köze lenne az izraeli-palesztin konfliktushoz.

Miután a meccset félbeszakították, a szurkolókat megkérték, hogy maradjanak a Baldvin király Stadionban, majd a belga rendőrség különleges egységét vezényelték a helyszínre, amely éjfél környékén végrehajtotta az evakuálást.

Alexander De Croo belga miniszterelnök az X közösségi portálon őszinte részvétét fejezte ki a svéd miniszterelnöknek és megerősítette, hogy az áldozatok svéd állampolgárok. Bejegyzésében úgy fogalmazott, hogy közös céljuk a terrorizmus elleni harc.

A belgiumi válságközpont tájékoztatása szerint Brüsszelben a legmagasabb – négyes szintre – emelték a terrorkészültséget. Ilyen utoljára 2016-ban fordult elő.

Ulf Kristersson svéd miniszterelnök óvatosságra és éberségre szólította fel belgiumi honfitársait, valamint arra, hogy gondosan kövessék a belga hatóságok utasításait.

Az interneten megjelent egy videófelvétel is az állítólagos elkövetőtől. „Nevem Abdesalem Al Guilani és Allah harcosa vagyok. Az Iszlám Államtól (dzsihadista szervezet) vagyok. Szeretjük, akik szeretnek minket, és gyűlöljük, akik gyűlölnek minket. A vallásunkért élünk és azért is halunk meg. Testvéretek a muszlimok nevében állt bosszút”.

A férfi Brüsszel Schaerbeek nevű közigazgatási egységében él, és az internetes fórumokon többször is kifejezte szimpátiáját az iszlám radikálisok irányába.

Az Eb-selejtezők F csoportjában Belgium már korábban bebiztosította a továbbjutását, hétfőn pedig az osztrák válogatott is kvalifikálta magát a jövő évi Eb-re, miután egy büntetővel nyerni tudott Azerbajdzsánban.

Kapcsolódó
Olvasói sztorik