Nemzetközi foci

Egy éve vb-bronzot nyert, most gyászol a horvát futball

Adrian DENNIS / AFP
Adrian DENNIS / AFP
Azok után, hogy szűk egy éve még világbajnoki bronzéremnek örültek a horvátok, néhány nap alatt történelmi mélypont közelébe került a labdarúgó-válogatott. Zlatko Dalic együttese előbb elszenvedte története első hazai vereségét az Eb-selejtezőkön, majd kikapott Walesben is, így a szinte biztos továbbjutásból élethalálharc lett.

A válogatott előbb múlt csütörtökön Törökországtól kapott ki Eszéken 1-0-ra, így 28 győzelem és kilenc döntetlen mellett először kaptak ki házigazdaként Európa-bajnoki selejtezőn. Aztán vasárnap folytatódott a vesszőfutás a D csoportban: a walesi 2-1-es zakóval ugyanis már csupán csoportharmadik helyen áll az egy hete még veretlen válogatott.

A horvát sajtó a két vereség miatt amellett is kesereg, hogy már nincs saját kézben a továbbjutás:

Törökország már Eb-résztvevő, Wales pedig amennyiben nyer Örményországban, majd otthon a törökök ellen, akkor szintén ott lesz a jövő évi kontinenstornán.

„Megérdemelt vereséget szenvedtünk, Wales jobb és agresszívabb volt, többet mutatott, és kihasználta a helyzeteit. Nekünk fogalmunk sincs, hogyan szerezzünk gólt. Valljuk be, ha egyetlen esélyt sem alakítasz ki két meccsen, az elég nagy probléma” – bosszankodott Zlatko Dalic szövetségi kapitány.

„Ígéretes helyzetben voltuk, most viszont már másoktól függünk. Nem tudom, mit mondjak erre az egészre. Fel kell emelnünk a fejünket és bocsánatot kell kérnünk ezért. Én pedig vállalom a felelősséget” – tette hozzá.

Josip Juranovic, az Union Berlin védője szerint az a szörnyű, hogy a csapat egyszerűen elfelejtette, hogyan kell kvalifikálni egy nagy versenyre.

Kiábrándító. Mindent rosszul csináltunk. Tükörbe nézve el kell gondolkodnunk és mindenkitől bocsánatot kell kérnünk. Most már csak abban lehet reménykedni, hogy a nagy rivális valahol hibázik

nyilatkozta.

A csoport állása

1. Törökország 7 meccs/16 pont
2. Wales 6/10
3. Horvátország 6/10
4. Örményország 6/7
5. Lettország 7/3

Kapcsolódó
A spanyolok magukkal vitték az Eb-re a skótokat, nagy bajban a horvátok
Törökország is kijutott, miután előbb feltörte, majd a hajrában megszórta a letteket.
Olvasói sztorik