Nemzetközi foci

A közösségi média megrágta és kiköpte, ám a Chelsea felkarolta a hónapokig gólképtelen ukrán focistát

Adrian DENNIS / AFP
Adrian DENNIS / AFP
A télen érkezett Mihajlo Mudrik 23 tétmeccset hozott le a Chelsea-ben gól nélkül, majd a Fulham elleni bajnokin végre megtört a jég, és megszerezte első találatát új csapatánál. Bár a londoni gárda meglehetősen kaotikus hónapot élt át – január óta már a harmadik edző dolgozik a klubnál –, türelmesek voltak Mudrikkal szemben, aki fiatalon, felnőttszinten viszonylag rutintalanul csöppent egy teljesen más közegbe, a nyelvet sem beszélte, ráadásul háború dúl a hazájában.

A probléma az, hogy magabiztosságot nem tudsz vásárolni a boltban. Időre van szükség, mire kialakul. Olyan helyzeteket kell teremtenünk, amelyek során apránként megerősödhet a bizalom, a magabiztosság, valamint a hit. Ha foglalkozol egy játékos mentális felkészítésével, az pozitív hatással lehet az önbizalmára, ez pedig a pályán gólokban mutatkozhat meg

– nyilatkozta Mauricio Pochettino, miután az angol sajtó felkapta a sztorit, hogy a Chelsea edzője önbizalom-növelés céljából az edzések végén rendszeresen kihívta kapufázós játékra az ukrán szélsőt, Mihajlo Mudrikot.

Azt a Mudrikot, akit a Transfermarkt szerint 70 millióért vett meg a Chelsea januárban a Sahtar Donyecktől, de az angol médiában 100 millió eurót is emlegettek vele kapcsolatban, mivel a különféle bónuszokkal együtt akár ebbe a magasságba is felkúszhat a vételár. A 100 milliós címke Mudriknál tapasztaltabb, kiforrottabb játékosokat is összenyomott már, de ezt kevesen vették figyelembe, így aztán érkezése óta a csapatához hasonlóan többnyire látványosan szenvedő ukrán játékos a különféle gúnyolódó mémek céltáblája lett.

Az év elején a Chelsea mellett az Arsenal is nagy versenyben volt a 2022 őszén a Sahtarban 18 tétmeccsen 10 gólig és 8 gólpasszig jutó Mudrikért, de az elmúlt hónapokat látva a londoni rivális szurkolói valószínűleg kicsit sem bánják, hogy az ukrán légiós a Stamford Bridge-en landolt.

Ha egy szélső 23 tétmeccset hoz le gól nélkül, akkor könnyen rámondhatjuk, totális melléfogás volt a leigazolása, pedig Mudrik gyengélkedése ennél sokkal összetettebb történet, kezdve onnan, hogy a klub történetének egyik legkaotikusabb időszakában lett a Chelsea futballistája.

Januárban még Graham Potter volt a Chelsea edzője, aki kilencmeccses veretlenségi sorozattal indított új munkahelyén, majd jött egy hatalmas hullámvölgy, és a következő tizenegy találkozóból mindössze hármat sikerült behúzni. Ebben a nem éppen emelkedett hangulatban érkezett Mudrik, akinek bő másfél hónapja nem volt a lábában tétmeccs az ukrán bajnokság téli szünete miatt. A csapat gyengélkedett, így nem kaptak türelmi időt az új igazolások, Potter győzelmi kényszerben volt: hat nappal a bemutatása után Mudrik debütált a Liverpool elleni idegenbeli rangadón.

És a kezdet több volt, mint biztató: az 55. percben beszálló Mudrik fényt hozott a padlón lévő Chelsea játékába, akadt egy látványos cselsorozata a 16-oson belül, melynek végén kisodródva az oldalhálóba lőtt, majd adódott előtte egy másik lehetőség is, de azt elbaltázta a rossz első labdaérintése miatt, végül kiosztott egy gólpasszértékű átadást Carney Chukwuemekának, aki elügyetlenkedte a helyzetet.

„Egy ideje nem lépett pályára, úgyhogy ezt figyelembe kellett vennünk a játékpercek adagolásánál. De úgy érzem, megmutatta, hogy minőségi játékos, és hatással volt a beállása a meccsre” – nyilatkozta Potter az új fiú első Chelsea-mérkőzése után.

A 0-0-ra végződő meccs után jött két újabb bajnoki döntetlen, majd egy hármas vereségsorozat, Potter pedig folyamatosan variált a kezdővel, hátha sikerül kirángatni a csapat szekerét a kátyúból. Mudrik először a West Ham elleni PL-meccsen (1-1), majd a Dortmund elleni BL-nyolcaddöntő németországi felvonásán (0-1) is helyet kapott a kezdőben, egyébként leginkább csereként dobta be Potter, hol egy félidőre, hol mindössze hét percre.

Nem kell mondani, hogy a téli álmát alvó ukrán bajnokságból érkező szélsőnek mennyire nehéz volt úgy felvennie a ritmust, hogy a társak folyamatosan cserélődtek körülötte, miközben a Chelsea egyáltalán nem tűnt egy jól működő, tudatos döntéseket hozó klubnak, és az öltöző fele ránézésre azt várta, hogy legyen már vége a szezonnak.

Vége is lett, de nem Potterrel, hanem Frank Lamparddal. A korábbi klubikon azt mondta, Mudrik azért nem volt állandó kezdőember nála, mert nem találta elég jónak védekezésben. Az ukrán légiós első angliai félévében 15 bajnokin mindössze két gólpasszt hozott össze, és nem tudta megúszni, hogy ne kezdjék el Fernando Torreshez hasonlítani, aki 2011 januárjában 50 millió fontért érkezett a Liverpooltól, de Londonban meg sem közelítette a Poolnál látott formáját.

A spanyol csatár 27 éves volt, mikor Angliában belül váltott klubot, Mudrik viszont 22 évesen csöppent egy új közegbe, a világ legerősebb bajnokságába, miközben a hazájában háború dúl, és hiába a heti 97 ezer fontos (közel 43 millió forint) fizetés, ez fikarcnyit sem segít, ha az ember gondolatai akörül forognak, mi van az otthon maradt családtagokkal, barátokkal.

Action Foto Sport / NurPhoto / NurPhoto via AFP Mudrik nehezen birkózott meg a sok változással.

Hajlamosak vagyunk egy profi sportolótól elvárni, hogy mindig, minden pillanatban a legjobbját nyújtsa, pláne egy olyan időszakban, amikor Lionel Messik, Cristiano Ronaldók vagy Erling Haalandok rohangálnak a pályákon, akiket nagyon ritkán látunk elbukni. Mudrik megkapta a 70 (100) millió eurós flop címkét, majd a nyáron egy új edzőt is, Lampard ugyanis csak beugró volt, a helyére pedig a Tottenhammel 2019-ben BL-döntőt játszó (és azt a Liverpool ellen 2-0-ra elveszítő) Mauricio Pochettino érkezett.

A Chelsea-nél a nyáron is féktelen költekezés zajlott (a Brightontól 116 millió euróért leigazolt Moises Caicedo lett a klubtörténet második legdrágább szerzeménye), és hatalmas volt a jövés-menés, de a pályán ott folytatta a csapat, ahol az előző idényben abbahagyta.

Az első négy fordulóban Pochettinóval két vereséget is begyűjtött a Chelsea, és a Nottingham elleni hazai 0-1 alkalmával Mudrik totál elveszettnek tűnt a pályán. Igaz, hogy csak a 77. percben állt be, de a The Athletic úgy értékelte a játékát,

hogy a Nottingham védőinek egy pillanatig sem kellett aggódniuk amiatt, hogy az ukrán bármiféle zavart okozna, és ezt tökéletesen visszaadja az a statisztika, hogy egyszer sem szabálytalankodtak vele szemben.

Egy héttel a Nottingham elleni meccs után Ukrajna és Anglia Eb-selejtezőt játszott, és a találkozót megelőző napokban Mudrik gondolatai még inkább a hazája körül forogtak, az Instagram-oldalán meg is osztott egy grafikát, amely az orosz–ukrán háborút taglalta.

Az összképhez az is hozzátartozik, hogy Mudrik minimális angol nyelvtudással sem rendelkezett, ami nem segítette a beilleszkedését az öltözőben, ráadásul közel sem számított kiforrott játékosnak, amikor a Chelsea leszerződtette, hiszen felnőttszinten mindössze 65 tétmeccs volt a lábában, mikor a londoni klub lecsapott rá. Ha ehhez hozzávesszük a Chelsea-ben játszott 25 mérkőzést, valamint az ukrán felnőttválogatottban teljesített 13 találkozót, akkor láthatjuk, épphogy átlépte a százas mérföldkövet.

Csak összehasonlításképpen: az ukránnál két évvel fiatalabb Jude Bellingham – aki fantasztikusan kezdett a Real Madridnál, tíz tétmeccsen tíz gólt és három gólpasszt tett a közösbe – már 212 mérkőzésnél jár a klubjait és az angol válogatottat tekintve – igaz, nála épp emiatt fel is merült, hogy nehogy túl hamar kiégjen.

Bármilyen változás történik az ember életében, legyen az akár egy vágyott változás, mint egy focista esetében, ha erősebb bajnokságba igazol, az hatással van az illető egyensúlyi állapotára. Van egy általános működésünk testileg-lelkileg, és ha ebből kimozdulunk, az egy instabil állapotot idéz elő, ez pedig teljesítménycsökkenéssel járhat egy sportoló esetében. Egy teniszezőnek például széteshet a technikája, egy focistánál pedig ez úgy jelentkezhet, hogy 10–20 centivel fölé rúgja a helyzeteket, illetve kisebb sérülések is megjelenhetnek, amiknek semmi más oka nincs, mint a változás

– nyilatkozta lapunknak Flamm Gergely sport mentáltréner, amikor Mudrik esetéről kérdeztük.

A szakember hozzátette, az ukrán játékos esetében három-négy komoly változás is bekövetkezett, és minél több a változás, annál nagyobb a kilengése a teljesítménycsökkenésnek. „Más kultúrába, más közegbe érkezett, és még ha ez minőségi ugrást is jelent a karrierjében, akkor is alkalmazkodnia kell, ami időbe telik. Ez egy teljesen más dimenzió, hatalmas elvárásokkal, sokkal komolyabb riválisokkal a csapatban, és lehet, hogy olyan klubból jött, ahol ő volt a legjobb, de az új helyen kvázi kezdőnek minősül a világsztárok között, és itt nem számít nagy durranásnak, hogy baromi jól focizik.”

Flamm Gergely megemlítette azt is, hogy Mudrik milyen összetett érzelmi helyzetbe került a klubváltása révén.

„A játékos először került külföldre, a családjától távol, olyan helyzetben, amikor az otthon maradt szerettei folyamatos veszélyben, bizonytalanságban töltik a napjaikat. Amikor valaki ezzel napi szinten szembesül, az felér egy tudathasadásos állapottal, hiszen kint van a tutiban, normális esetben nem kellene mást csinálnia, csak edzenie, valamint figyelnie a megfelelő étrendre és regenerálódásra, de a gondolatai bizonyára jórészt akörül forognak, hogy nem tud segíteni az Ukrajnában maradt családtagoknak, barátoknak, maximum úgy, hogy pénzt küld nekik.

Ez a csomag így együtt hihetetlenül nehéz lelki teher, le a kalappal előtte komolyan, hogy egyáltalán játszani tudott. Ha nem lenne a háború, ilyen fiatal és ennyi változáson átesett játékos esetén akkor is számolni kell azzal az eshetőséggel, hogy akár hónapokig is eltarthat, mire hozni tudja magát.

A mentáltréner szerint a szakember ilyenkor két dolgot tehet,

  • sokat beszélget a játékossal, hogy megtudja, mi az, ami a szívét nyomja,
  • valamint biztosítja arról, hogy megvan a türelem vele szemben, ezzel is csökkentve a rá nehezedő nyomást.

„Magyarországon ez még gyerekcipőben jár, de nagyon sok helyen tapasztalom azt a hozzáállást, hogy azt mondják a sportolónak, bárkinek lehet pocsék időszaka, de itt vagyunk melletted, segítünk, hogy hamarabb talpra állj. Ameddig valid okok vannak a háttérben, márpedig Mudriknál a kora, az otthoni háborús helyzet, a nyelvtudás, illetve a rutin hiánya abszolút ilyen okoknak tekinthetők, addig szó sincs arról, hogy valaki elfelejtett volna focizni. Egyszerűen csak türelmesnek kell lenni vele, és nem szabad rá nagy terhet pakolni. Be lehet tenni 20–30 percre, és hangsúlyozni, hogy játsszál, élvezd, próbálkozz, és nincs fejrázás, nincs negatív visszajelzés, hanem tanulunk belőle, hogy mit kellett volna másképp. A legfontosabb, hogy ne tegyenek rá stigmát, hogy na, téged is idehoztunk, de csak eggyel többen vagyunk veled” – magyarázta Flamm Gergely.

Aki padlón van, azt még mélyebbre lökheti a közösségi média

Angliában hagyományosan nagyon erőteljes a bulvárlapok hangja és hatása, elég csak arra gondolni, hogyan lett David Beckhamből évekig közellenség, amikor az 1998-as vébén, az Argentína elleni nyolcaddöntőben piros lapot kapott. De a lapok nem szokták kímélni a gyenge formában lévő sztárjátékosokat sem, és akkor még nem beszéltünk a kommentelőkről, akik szintén nem arról híresek, hogy visszafognák magukat, ha kritikát kell megfogalmazni.

 

„Egy mentáltrénernek nagyon fontos feladata, hogy a sportolónak felhívja a figyelmét arra, mennyire rossz hatással van az önbizalmára és a teljesítményére, ha nyakló nélkül olvasgatja a kommenteket, vagy ha túl sokat foglalkozik a közösségi médiával. Manapság már 10 éves kortól valamilyen sportszakembernek erről beszélgetnie kell a fiatalokkal, nem csak a kommentekről meg a bulvárról, hanem arról, hogy melyik felületen mennyi időt töltenek, és a szülőkkel együttműködve bevezetni ennek a szabályozását. Ez egy nagyon komoly kihívás, és a felnőtteket is érinti, dolgoztam olyan NB I-es klubnál, ahol az edző a nap elején összegyűjtötte a telefonokat, és csak a nap végén adta vissza a játékosoknak, persze, ha valamilyen extrém eset állt fenn, például egy játékos felesége mindenórás volt, akkor figyeltek arra, hogy az illető elérhető legyen.

 

De a szándék egyértelmű volt, az, hogy a közösen töltött időben a játékosok ne a telefont nyomkodják, hanem egymással beszélgessenek. Úgy tudom, hogy komoly kluboknál az edzőtáborokban vagy a csendes pihenő alatt limitálják a telefonhasználatot, vagy tiltanak bizonyos alkalmazásokat, hogy ne zavarják össze a játékos fejét, vagy ne akadályozzák a pihenésben. Ez is egy fontos feladata a mentáltrénernek, főleg egy olyan játékosnál, aki rossz passzban van, hogy ne csússzon még lejjebb. Mert bármit mond a sportoló, biztos, hogy olvasgat kommenteket, hall véleményeket, és érhetik őt nem feltétlenül támogató ingerek, ráadásul, ha közben még saját magát is ostorozza, akkor ezek együtt még rosszabb irányba vihetik el a dolgot” – mondta Flamm Gergely.

Az új edző érkezésével Mudrik tiszta lappal indulhatott a nyáron, és a társak nyilatkozataiból az jött le, a többiek maximálisan bíztak benne, hogy végre elkapja a fonalat.

„Misában hatalmas potenciál van, de a pályán ebből egyelőre keveset láttunk. Az öltözőben neki is elmondtam, hogy nagyon jó játékosnak tartjuk, csak bíznia kell a saját képességeiben, és éreznie, hogy mindannyian mellette állunk” – mondta az angol válogatott Ben Chilwell Mudrikról, aki maga is elismerte, hogy az első félévében a valós tudásának mindössze a húsz százalékát villantotta meg.

Tim Nwachukwu / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP Az amerikai Chelsea-drukkerek sorban álltak Mudrik aláírásáért a nyári túrán.

Pochettino is a szárnyai alá vette a szélsőt, és fentebb már taglaltuk, hogyan igyekezett játékos formában felrázni a tanítványát, igaz, nem biztos, hogy a kapufázással sikerült önbizalmat csepegtetnie bele, mivel ezeket a párharcokat rendre az argentin edző nyerte.

„Azt mondta nekem, hogy nem akar többször játszani, mert mindig kikap. Azt feleltem neki, hogy igen, mivel hiszek magamban és a tudásomban, te pedig még fiatal vagy, és jobban meg kell ismerned önmagad. Amikor először kihozta a meccset döntetlenre, jeleztem neki, ideje, hogy higgyen magában és a képességeiben.”

Pochettinónál Mudrik az ötödik fordulóban, a Bournemouth ellen volt először kezdő, a 0-0-s meccsen egy óra után ugyanúgy lecserélte az edző, mint a következő körben, az Aston Villa elleni 1-0-s hazai vereségnél. A bizalmat megkapta a Fulham elleni idegenbeli bajnokin is, és a 18. percben végre megszületett a történelmi gól: Levi Colwill remek passza átszállt a belső védő Issa Diop feje fölött, Mudrik mellel megszelídítette, majd eltette a labdát a kapus alatt.

00:26-nál látható a Mudrik-gól:

„Csodás pillanat volt, nagyon örülök a góljának, amit igazán megérdemelt. Kiváló játékos, a világ egyik legjobbja lehet, remélem, most, hogy átszakadt nála a gát, ugyanígy folytatja majd. Az edzéseken mindig érzékeljük, hogy mennyire jó játékos, és a Fulham ellen az első félidőben mindenkinek megmutatta, mit is tud. Ebből kell építkeznie, mert minden képesség a birtokában van ahhoz, hogy az egyik legjobb szélsővé váljon. Nehéz lehetett számára, hogy Ukrajnából Angliába költözött, az eltérő kultúra mellett még sokkal nagyobb nyomással is meg kellett birkóznia, de biztos vagyok benne, hogy nemsokára meglátjuk majd, milyen, ha igazán jó formába lendül” – dicsérte a gólszerzőt Colwill.

Így örültek a góljának a társak:

Pochettino pedig azt emelte ki, hogy Mudrik az edzéseken nagyon fókuszált volt, és ezzel meggyőzte őt, hogy bátran berakhatja a kezdőbe.

„Ezeknek a fiatal srácoknak az kell, hogy érezzék a bizalmat, és hogy olyan légkört teremtsünk a számukra, amelyben otthon érzik magukat. Időre és a megfelelő emberek segítségére van szükségük, hogy be tudjanak illeszkedni” – mondta a Chelsea edzője.

Kissé beárnyékolta Mudrik örömét, hogy combsérülés miatt a félidőben le kellett cserélni a Fulham ellen, igaz, nem volt nagy a baj, mert a Burnley elleni 4-1-es diadal alkalmával az utolsó percekben ismét beszállhatott. A Chelsea március óta először nyert meg három tétmeccset egymás után, így felszabadultabb hangulatban kezdődhetett a válogatott meccsek miatti szünet. Mudrik pedig hálás lehet a klubnak, amiért a folyamatos média- és közösségimédia-zaj ellenére sem dobták be a busz alá, hanem kitartottak mellette a nehézségek közepette is.

Olvasói sztorik