Nemzetközi foci

AZ-Legia: ez már nem futball, csak botrány

Marcel van Dorst / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Marcel van Dorst / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Szabadon engedték a Legia Warszawa két labdarúgóját, akiket csütörtökön vett őrizetbe a holland rendőrség a lengyel csapat AZ Alkmaar elleni Konferencia Liga-mérkőzését követően. A két játékos már vissza is térhetett Varsóba. A felek teljesen ellentétesen emlékeznek a történtekre, a hollandok a megállapodás felrúgásáról beszélnek, a lengyelek diplomáciai lépéseket tettek és a külügyminisztérium bekérette Hollandia nagykövetét.

Már a mérkőzés előtt botrányos események történtek: a varsói drukkerek a stadionnál megtámadták a készenléti rendőröket, amikor be akartak jutni a kapukon, s a támadás során az egyik rendőr ájultan esett össze. A lengyel TVP televíziós csatorna beszámolója szerint ugyanakkor a klub elnök-tulajdonosát, Dariusz Mioduskit egy rendőr arcon ütötte, miközben a Legia több tagját gumibottal verték.

Az esetre Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök is reagált. A közösségi oldalán jelezte: utasította a külügyminisztert, hogy azonnal tegyen diplomáciai lépéseket annak kiderítésére, pontosan mi történt csütörtökön késő este. A lengyel külügyminisztérium szombatra bekérette Hollandia lengyelországi nagykövetét.

Daphne Bergsma meg is jelent szombaton délelőtt, de nem nyilatkozott a médiának. A találkozó nem tartott sokáig, mert néhány perc múlva a nagykövet távozott is.

Be nem tartott megállapodások

Alkmaar városa közleményt adott ki, amelyben határozottan elítélte a Legiát, mondván, az előre megbeszélt megállapodásokat megszegte, a klub szurkolói és játékosai is helytelenül viselkedtek.

„A mérkőzést megelőzően megállapodás született a holland és a varsói rendőrség, illetve a Legia között arról, hogy a lengyel szurkolók hogyan vehetnek részt a meccsen. Az Alkmaar városközpontjában a 450. születésnapját ünneplő ünnepségek miatt nem lehetett vendégszurkolókat fogadni a belvárosban, illetve a felek előzetesen megegyeztek abban, hogy a vendégszurkolók az ADO Den Haag stadionjában, a Lengyelországban kiállított utalványt válthatják be a mérkőzésre. Ezeket a megállapodásokat valamennyi fél írásban is megerősítette.

A mérkőzés előestéjén az UEFA-val folytatott biztonsági megbeszélésen világossá vált, hogy a Legia nem tartja be ezeket a megállapodásokat

– írta a közlemény.

Eszerint csak korlátozott számú vendégszurkoló élt ezzel a megoldással, a többség önállóan jutott el az alkmaari stadionba. Ennek eredményeként a város polgármestere délután kockázati zónává jelölte ki az állomás és az AZ stadion környékét.

„A mérkőzés előtt a Legia szurkolói megrohamozták a bejárati kaput. Sajnos a holland mobil rendőregység ezt nem tudta megakadályozni a heves erőszak miatt. Az akció során egy rendőre eszméletét vesztette, másik kettő pedig könnyebb sérüléseket szenvedett.”

Kóbor szeszély vs bűncselekmény

A meccs után a Legia két játékosa Josue Pesqueira és Radovan Pankov dulakodás közben megsebesítette az AZ munkatársait, ezért a csapatbuszt nem engedték távozni, a két labdarúgót pedig letartóztatták.

„Az ügyészség döntése a játékosok letartóztatásáról nem kóbor szeszélyből született. A Súlyos bűncselekmények gyanúsítottjairól van szó” – nyilatkozta Digna van Boetzelaer legfőbb ügyész.

Szerinte a lengyel média azt állítja, hogy a játékosok rendőri túlkapás áldozatai lettek, de ez nem igaz. A játékosok erőszakot alkalmaztak, így a letartóztatás komolyságához nem férhetett kétség.

Pesqueirát és Pankovot sajtóhírek szerint ügyvéd jelenlétében hallgatták ki az anyanyelvükön.

A mérkőzést 1-0-ra az Alkmaar nyerte meg.

Kapcsolódó
A buszról szedték le a rendőrök a lengyel focicsapat játékosait
Két Legia-focista is a rendőrörsön töltötte az éjszakát.
Olvasói sztorik