Nemzetközi foci

„Hatodrangú külföldi edzők dolgoznak a magyar futballban, volt huszadrangú is”

Derencsényi István / MTI
Derencsényi István / MTI

Sarkos véleményt fogalmazott meg Tóth László, a Mezőkövesd labdarúgócsapatának szakmai igazgatója az NB I-ben dolgozó edzőkről.

A Büntetőnek adott interjúban többek között arról beszélt a sportvezető, hogy a magyar szakemberekről teljesen lemondtak az élvonalbeli csapatok, ezért sok gyenge külföldi edző került a ligába.

„A magyar edzőket egy-két sikertelen periódus után egyből félretették, a külföldi meg a harmadik-negyedik lehetőséget is megkapja, jóllehet valaki nem is edző, inkább elemző, edzői véna nélkül. Mondtam korábban,

hatodrangú külföldi edzők dolgoznak a magyar futballban, azóta volt huszadrangú is. Ez persze nekünk jó, ezért is tudtunk ennyi éven át bennmaradni… de közben a magyar edzői kart tönkretették

– közölte Tóth.

„A másodosztályban, ahol csak magyar játékosok vannak, hogy irányíthatnak külföldi trénerek? Kint védik a sajátjaikat, nálunk ez hiányzik. Van fiatalszabály, amivel védjük vagy próbálunk esélyt kínálni a fiataloknak, van magyar szabály a játékosokra vonatkozóan, csak az edzőinket nem pártfogoljuk. A legnagyobb kárt azzal okoztuk a magyar futballnak, hogy a honi edzőknek nem kínáltunk esélyt, nem építettük fel őket.”

A Mezőkövesdnél soha nem is dolgozott külföldi vezetőedző, a 2016-os feljutás óta a vajdasági Szivics Tomiszlavot Radványi Miklós követte, majd Kuttor Attila 2017 és 2020 között, Pintér Attila a 2020-2021-es szezonban, Supka Attila a 2021-2022-es szezonban irányította a csapatot, mielőtt Kuttor visszatért.

Olvasói sztorik