Nemzetközi foci

Minden bűvésztrükk kudarcot vallott, lelkes szurkolói mentették meg a szeretett klubot

Andrew Matthews/PA Images via Getty Images
Andrew Matthews/PA Images via Getty Images
Anglia egyik különleges csapatát két világhírű előadóművész is tulajdonolta, sőt majdnem tönkre is tette. A lelkes önkéntesek azonban nem nézték tétlenül, ahogy imádott klubjuk apránként megszűnik. Közös erővel tüntették el a csaknem ötmilliós tartozást, hogy aztán felépítsék azt a bombabiztos klubot, ami húsz év után sem veszítette el identitását. Ez az Exeter története.

Az angol ligakupát megint nem fogja megnyerni a Manchester City, ugyanis a legjobb 32 között kikapott 1-0-ra a Newcastle Unitedtől. Nem ez számított azonban a jelenleg Carabao Cup néven futó sorozat fő szenzációjának, hanem a League One újonca, az Exeter City, amely 1-0-ra legyőzte a Premier League-ben szereplő Luton Townt.

Önmagában az is kiemelkedő teljesítmény, hogy egy harmadosztályú csapat ejti ki az élvonalbeli egyesületet, de az Exeter nem csak ezért különleges.

A klub immár húsz éve teljesen a drukkerek tulajdonában van, a szurkolói klub hoz döntést minden kérdésben.

Összesen több mint 3600 szurkoló fizeti ki a 24 fontos, vagyis cirka 11 ezer forintos éves díjat, amiért cserébe a klub ügyeiben szavazati joga van. Julian Tagg klubelnök szerint mindenről hihetetlenül lassan születik döntés, de legalább megfontolják legmegfelelőbbet. Senkinek sincs miért tartania, az edzőt nem menesztik egyik napról a másikra, ahogyan a drukkerek sem fognak anyázva elküldeni bárkit. Ha elégedetlenek, megszavazzák a változást.

Andrew Matthews/PA Images via Getty Images Az Exeter City hősei és tulajdonosai: a szurkolók

A tény, hogy 2023-ban is így működik egy angol klub, már-már csodával határos, de egyetlen oka van annak, hogy húsz év után sem állt le Exeter: a közösség. Az önkéntesek megfeszített munkájának aratta le a gyümölcsét kedd este a csapat.

Egyik napról a másikra élt a klub, egymás között osztottuk el a feladatokat, de olyan mélységig, hogy ha valaki azt mondta, könyékig nyúlj bele a csatornába, bárki megtette

– mesélte a Guardiannak Andy Gillard, aki egyike volt a leglelkesebb önkénteseknek.

Gillard tudja, miről beszél, hiszen 2003-ban is a klub mellett állt, amikor kiesett a negyedosztályból, vagyis a profi ligák közül. Hatalmas utat járt be azóta az Exeter, amelynek Uri Geller és David Blaine előadóművész/illuzionista is volt már a tulajdonosa, ám ők súlyos adósságba verték a klubot. Nem beszélve a megalázó megjegyzésekről, aminek így céltáblájává vált a csapat.

Brian Rasic/Getty Images Michael Jacksont is vendégül látta Uri Geller az Exeter Citynél, de a díszes körítés mögül hiányzott a tartalom a klubvezetésben.

Amikor a BBC rádióműsorában már a riválisok drukkerei telefonáltak be, hogy az Exeteren gúnyolódjanak, betelt a pohár Taggnél.

Gellerék szinte valamennyi hidat felégettek, a szponzorok, helyi befektetők, boltosok egyaránt elfordultak a csapattól. Mindent nulláról kellett felépíteni, ráadásul a klub 4,8 millió fontos tartozást halmozott föl.

A szurkolók azonban nem hagyták magukat, a sportpályától az irodáig mindent közösségi munkával pofoztak helyre. Miközben az életbenmaradásért küzdött az Exeter, a sors mentőövet dobott 2005-ben azzal, hogy a Manchester Unitedet visszavágóra kényszerítette a csapat az FA-kupában. Ez anyagilag elképesztően nagy segítség volt.

Apránként az utánpótlásból érkező játékosok eladása is segített, a közelmúltban abból tudta fejleszteni infrastruktúráját a klub, hogy olyan focisták játékjogát értékesítette, mint Ollie Watkins, vagy Ethan Ampadu. Ők nem lettek szupersztárok, de eljutottak az élvonalba, amivel szintén pénzt kerestek Exeternek.

Shaun Botterill/Getty Images Az olyan játékosok eladása, mint Ethan Ampadu, aki a Premier League-be is eljutott, komoly bevételi forrást jelent a klubnak.

Ma már ott tart az egyesület, hogy cikkünk megjelenésekor hatodik a League One-ban, ráadásul csak három pontra van a listavezető Portsmouth-tól.

A hivatalos évforduló napján vezettük a tabellát. Nagyszerű érzés volt így visszagondolni a kezdetekre és azt látni, mit vittünk véghez. Már az felvillanyoz, ha erre gondolok

– idézte Elaine Davis önkéntest a Guardian.

Mérkőzések során is érezni lehet, hogy mennyire összetartanak a drukkerek és a játékosok. A játékosok már az öltözőbe is úgy vonulnak be, hogy a szurkolói zónán végig sétálnak. A találkozó után a kisgyerekek is bemehetnek az öltözőbe, a mérkőzést követően pedig kint maradnak a szurkolók összeszedni a szemetet. Az Exeter fanatikusai összesen 63 ezer fontot gyűjtöttek össze a klub konyhájának és irodájának fejlesztésére, az újdonsült edzőpálya fölé pedig hatalmas betűkkel írták ki:

Miénk a focicsapat!Ez a megkérdőjelezhetetlen elhivatottság és önfeláldozás vezetett el odáig, hogy már profikat is tud alkalmazni az Exeter. Ez a türelem volt a kulcsa annak, hogy anyagilag stabilizálja magát a klub, a focisták és alkalmazottak pedig imádnak ott dolgozni.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik