Nemzetközi foci

„Kész vagyok beleállni ebbe a kihívásba” – Nagelsmann a német válogatott 12. szövetségi kapitánya

Jörg Halisch / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
Jörg Halisch / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Az előzetes várakozásoknak megfelelően Julian Nagelsmannt nevezték ki a német labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányának.

A német szövetség pénteki bejelentése szerint a Hansi Flicket váltó 36 esztendős szakember a jövő évi, németországi Európa-bajnokság végéig irányítja a Nationalelfet.

„Jövőre Európa-bajnokságot rendeznénk a hazánkban, ez olyan különleges dolog, amely nem fordul elő minden évtizedben. Kész vagyok beleállni ebbe a kihívásba. A franciák elleni dortmundi győzelem jó kezdet volt, és jövő nyárra olyan szoros kötelék lesz a játékosok között, mintha testvérek lennének” – nyilatkozta Nagelsmann, aki a német labdarúgó-szövetség 123 éves történetének 12. szövetségi kapitánya.

1926 óta ő legfiatalabb német kapitány, csak Otto Nerz előzi meg a rangsorban, aki 34 éves volt, amikor kinevezték.

Nagelsmann október 14-én, az Egyesült Államok elleni idegenbeli felkészülési meccsen ül majd először a német kispadon, majd a csapata három nappal később Mexikóval játszik.

Az előző kapitányt, Hansi Flicket szeptember 10-én küldték el – ő az első német szakvezető, akit menesztettek –, miután csapata 4-1-re kikapott Japántól odahaza felkészülési mérkőzésen, így 38 év után sorozatban háromszor szenvedett vereséget, és a legutóbbi 17 összecsapásából csak négyet nyert meg. Később a vb-ezüstérmes franciák ellen egyszeri beugróként Rudi Völler csapatigazgató ült le a válogatott kispadjára.

Nagelsmannt márciusban menesztette a Bayern München, ennek ellenére 2026-ig még él a szerződése a bajorokkal, akik végül elengedték a válogatotthoz.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik