Nemzetközi foci

Véget ért a csókbotrány utáni bojkott, ismét pályára lépnek a világbajnokok

Rober Solsona/Europa Press via Getty Images
Rober Solsona/Europa Press via Getty Images

A világbajnok spanyol női labdarúgó-válogatott játékosai beszüntették a bojkottot.

A történelmi, első vb-győzelem után Luis Rubiales, a spanyol szövetség (RFEF) elnöke a díjátadás közben szájon csókolta Jenni Hermosót. A sportvezető spontán gesztusnak titulálta az esetet, bocsánatot kért, de az RFEF oldalán Hermosót hazugnak és hangulatkeltőnek nevező írások jelentek meg – majd tűntek el. Rubiales nem volt hajlandó lemondani, azonban a játékosok közölték, addig nem lépnek pályára, amíg a spanyol ügyészség által szexuális zaklatással és kényszerítéssel vádolt Rubiales áll a szövetség élén. A nemzetközi szövetség által felfüggesztett elnök végül szeptember 10-én mégis lemondott a tisztségről.

A bojkott azonban folytatódott, mert Rubiales elnök távozásán túl további változásokat sürgettek a játékosok, akik felszólították a szövetséget a vezetőség átalakítására. Pedro Rocha megbízott elnök távozását követelték, illetve változásokat a főtitkári poszton, továbbá a kommunikációs és marketingosztályon is. Hétfőn úgy tűnt, sikerült lezárni a vitás kérdéseket, de végül a spanyol kormány közbenjárása kellett a végleges megállapodáshoz.

Az MTI cikke szerint két meg nem nevezett játékos döntött úgy, hogy elhagyja a csapat edzőtáborát, miután a kormánytól garanciát kaptak, hogy nem szankcionálják őket. A többi futballista maradt, annak köszönhetően, hogy reformköveteléseik egy részét teljesítik.

Azért kérték a tábor elhagyását, mert nem voltak motiváltak, és nem érezték jól magukat. Remélem, ugyanolyan tisztelet övezi őket, mint a többi játékost, akik a maradás mellett döntöttek

– mondta Víctor Francos Spanyolország sportért felelős államtitkára a távozókról, akiknek nevét később a szövetség hozza nyilvánosságra.

Részleteket nem lehet egyelőre tudni a megállapodásról, annyit közölt Francos, hogy az egyezség elősegíti a nemek közötti egyenlőség és az egyenlő bérezés fejlődését, illetve strukturális változásokhoz vezet a női futballban. Ugyanakkor azt nem említette, hogy ez bizonyos vezetők menesztésével jár-e.

A spanyol válogatott pénteken Svédországgal, jövő kedden pedig Svájccal találkozik a Nemzetek Ligájában, amely azért kiemelten fontos, mert a két legjobb csapat a most debütáló sorozatból jut ki a jövő évi, párizsi olimpiára. Az európai csapatoknak ez az egyetlen lehetőségük az olimpiai részvételre.

Olvasói sztorik