Nemzetközi foci bajnokok ligája

BL-gólja után bocsánatot kért a szurkolóktól a Lazio kapusa

Marco Rosi / Getty Images
Marco Rosi / Getty Images

Még csak az első játéknap ment le a Bajnokok Ligájából, máris itt van a csoportkör egyik nagy sztorija: a Lazio a 95. percben, Ivan Provedel kapus fejesből szerzett góljával mentett pontot otthon az Atlético Madrid ellen. Az olasz válogatott játékos a meccs legvégén előrehúzódott, majd remek ütemben indult el egy beadásra, a védők lemaradtak róla, ő pedig védhetetlenül bólintott a kapuba.

Provedel mindössze a negyedik kapus a BL-történelemben gólt szerzett és csak a második, aki akcióból volt eredményes.

A rekorder egyébként Hans-Jörg Butt, aki a Hamburg, a Bayer Leverkusen és a Bayern München játékosaként is betalált tizenegyesből, érdekesség, de mind a három alkalommal a Juventus ellen. Sinan Bolat (a Liege játékosaként, szintén fejjel) és Vincent Enyeama (a Hapoel kapusaként, büntetőből) volt még eredményes, utóbbi 2010-ben történt, azaz régóta várt a világ egy újabb kapusgólra.

Ami feltűnő volt Provedel góljánál, hogy csatárokat megszégyenítő volt a beindulása – nem véletlenül. Édesanyja orosz, a nagyszülei pedig egy utcában éltek a legendás Lev Jasinnal, a futballtörténelem egyetlen aranylabdás kapusával, Provedelt ez azonban sokáig nem annyira indította meg, 15 éves koráig ugyanis csatárként játszott. „Megfelelő” – mondta a The Athleticnek arról, milyen volt a gólátlaga.

Provedel apja olasz, ő már Olaszországban született (hat fiútestvér közül a legfiatalabb), majd a mezőnyjátékot követően 2009-ben döntött úgy, hogy inkább kapusként folytatná. Utólag kijelenthető, hogy remek húzás volt ez a részéről, mert bár viszonylag későn, de betört a topfutballba is. 2020-ig ugyan csak 18 Serie A-meccse volt az Empoliban, utána a Speziában már 60 élvonalbeli találkozó jutott neki. Tavaly nyáron igazolta 2,4 millió euróért a Lazio, ahol olyan szezont futott, hogy

megválasztották a Serie A legjobb kapusának, miközben olyan játékosok szerepeltek még ezen a poszton, mint Mike Maignan, André Onana, vagy az Empoliból a Tottenhamez igazolt Guglielmo Vicario.

77,3 százalékos hatékonysággal védett, ami a legjobb volt az egész mezőnyben, mint ahogyan a 21 kapott gól nélküli meccsével is tarolt, utóbbi mutatóban öt mérkőzéssel előzte a rangsorban második Alex Meretet. Az fbref.com statisztikái szerint az idény során 2,7 góltól mentette meg a csapatát, ezzel az ötödik volt az előző idényben. Az egyéni sikerek mellett a Lazio is nagyot menetelt és beért másodiknak a Napoli mögött.

Erre az estére egész életemben emlékezni fogok. Rendkívül boldog vagyok az egyenlítés miatt már csak azért is, mert nem érdemeltünk volna vereséget. Elsőre fel sem fogtam, csak később esett le, hogy gólt szereztem a Bajnokok Ligájában. A labdarúgás olykor nem a teljesítményről, hanem a pillanatokról szól. A szurkolóinktól pedig elnézést kérek, hogy csak az utolsó pillanatban egyenlítettünk ki

nyilatkozta a meccs után a 29 éves Provedel, akinek egyébként a Serie B-ben volt már gólja.

A Lazio a bajnokságban nem kezdett jól, négy mérkőzéséből csak egyet nyert meg három vereség között, de Ivan Provedel abban reménykedik, hogy ez a mostani feltámadás kellő lendületet ad Maurizio Sarri csapatának a folytatáshoz.

Kapcsolódó
Szoboszlait az év legjobb igazolásai között tartják számon
Mindössze öt mérkőzésen játszott, de már a legjobb igazolásként emlegetik a magyar válogatott csapatkapitányát.
Olvasói sztorik