Nemzetközi foci

Mi történt, hogy a világ egyik legjobbja ma már nem kell senkinek?

Oscar J. Barroso/Europa Press via Getty Images
Oscar J. Barroso/Europa Press via Getty Images
Eden Hazard 2019-ben úgy igazolt százmillió euróért a Real Madridba, hogy számos mutatóban a világ legjobbjának számított. A nagy madridi karrier azonban elmaradt, helyette jött a megkérdőjelezhető hozzáállása a munkához, a sérülések és a hanyatló teljesítmény. Így tört össze a belga támadó karrierje négy év alatt.

Nagy örömöt okozott az egyik Chelsea-szurkolónak, amikor a Premier League első fordulójában összefutott Eden Hazard-ral a Stamford Bridge-en. Természetesen azonnal készített is egy fotót a futballistával, aki a VIP-páholy kényelme helyett a lelátón foglalt helyet, hogy megnézze az 1-1-re végződő rangadót.

A belga támadó nyugodtan tölthette az augusztusi vasárnapját meccsnézéssel, mivel szabadon igazolható futballistává vált a nyáron. A helyzet azóta sem változott. Sajtóhírek szerint annak ellenére is a visszavonulás küszöbén áll, hogy mindössze 32 éves. Érdeklődő csapatokról még pletyka szintjén is alig hallani, noha a szaúdi bajnokság úgy szívja magába a sztárokat, mint a szivacs a vizet. Nemcsak a szaúdiak mondtak le Hazard-ról, hanem látszólag a teljes futballvilág: vajon miért?

A világ egyik legjobbjaként igazolt a La Ligába

Talán nem túlzás azt állítani, hogy amikor Eden Hazard 2019-ben elhagyta a Chelsea-t, a világ egyik legjobb játékosa volt. A londoni csapatban összesen hét szezont töltött, ezek közül négyszer az év csapatába is beválasztották – korábban a Lille-ben is kétszer bekerült az idény legjobbjai közé, debütáló évében pedig a Ligue 1 újonca lett. Sok kimagasló évet és mérkőzést produkált, de olyan bivalyerős szezont soha nem rakott össze, mint amilyen a 2018-19-es volt. A számok nem hazudnak:

  • 15 gólpasszával a topligák legjobbja volt, emellett ráadásul 16 gólt is szerzett 10 xG-ből,
  • a Premier League-ben átlagosan 6,8 lövőhelyzetet és 1 gólhelyzetet alakított ki meccsenként,
  • 137-szer cselezte ki ellenfeleit, a topligás játékosok közül a legtöbbször vezette be a labdát a támadó harmadba, sőt a harmadik legtöbb métert tette meg a kapu felé labdával, ebből pedig a legtöbbször egészen a tizenhatosig vitte a labdát.

Erre a teljesítményre joggal mondhatjuk azt, hogy világklasszishoz méltó, még ha a Chelsea végül harmadik is lett a bajnokságban és kikapott a Ligakupa döntőjében is a Manchester Citytől. Hazard az Európa Liga megnyerésével vigasztalódott, meg egy busás madridi szerződéssel. Egy ilyen labdarúgóért nem meglepő, hogy bejelentkeztek más csapatok, ráadásul a Real Madrid túl volt első idényén azt követően, hogy Cristiano Ronaldo a Juventusba szerződött. Az igények találkoztak, Hazard hét évet követően új kihívás után nézhetett és mi lehetne nagyobb kihívás, mint Ronaldo, vagy Lionel Messi nyomdokaiba lépni?

Angel Martinez/Getty Images Bemutatásán még az egész stadion ünnepelte.

Csakhogy Hazard játékstílusa magával hozott még egy dolgot, a brutális szereléseket. A Premier League egyébként sem az a liga, ahol a futballisták visszafognák magukat, ha arról van szó, hogy el kell venni a labdát az ellenfélről.

A belga támadó állandó cseleivel és megindulásaival nem lehetett tartani a lépést, így a legtöbb védő drasztikus eszközhöz nyúlt: durván faragni kezdte.

Az FBREF számításai szerint a 2018-19-es szezonban összesen 104-szer szabálytalankodtak vele szemben a bajnokságban, vagyis a 37 mérkőzésén átlagosan 2,8-szor. Természetesen korábban is kapott a lábára rendesen, a Premier League előző kiírásában 82-szer, a 2016-17-es szezonban 101-szer faultolták, előtte pedig bokaműtétre volt szüksége egy sérülés miatt.

Ezt a helyzetet mentálisan sem könnyű feldolgozni, de a műtétre sem véletlenül volt szükség. Hazard stílusa miatt ráadásul éppen a bokájára és a térdére nehezedett nagyobb nyomás a hirtelen irányváltások miatt. Mindezek dacára nem volt igazán sérülékeny a Chelsea-ben, időről időre ki kellett hagynia 1-2 meccset, de igazán hosszú ideig csak a bokaműtétje miatt dőlt ki, akkor is főleg nyáron.

Minden jel arra mutatott, hogy a Real Madrid újabb szenzációs játékost szerzett a klubrekordot jelentő százmilliós vételével.

Egyetlen sérülés megpecsételte a sorsát

Nagy várakozás előzte meg Eden Hazard bemutatkozását új csapatánál, de Hazard finoman szólva is csalódást keltő volt a felkészülési időszakban. A Tottenham ellen 1-0-ra, a Bayern München ellen 3-1-re, az Atlético Madrid ellen pedig 7-3-ra kapott ki a Real Madrid, csupán az Arsenal ellen csikart ki 2-2-es döntetlent. Még ennél is nagyobb problémának bizonyult, hogy a sztárigazolás 7-8 kilónyi súlyfelesleggel érkezett meg a nyári edzőtáborba.

Nem tagadom, felszedtem pár kilót, de ha nyaralok, akkor nyaralok. Olyan típus vagyok, aki könnyen hízik, de könnyen le is adja a felesleget

mondta 2020 januárjában.

Csakhogy ezúttal nem sikerült mindent leadni, a felkészülés alatt csak 4 kilogramm ugrott le róla, majd egy combsérülés is hátráltatta a bemutatkozását. Ezután összeszedte magát és egészen erős őszt produkált, 22 tétmeccsen kiosztott hét gólpasszt és a Granada ellen be is talált. Felfelé ívelő madridi karrierjét azonban derékba törte egy Paris Saint-Germain elleni Bajnokok Ligája-mérkőzés. Ezen Hazard brillírozott, ám a 69. percben egy lefordulás alkalmával Thomas Meunier kirúgta a lábát. Hazard bokája beszorult Meunier lába és a föld közé. Egy reccsenés, egy kiáltás és bár akkor még nem tudta senki, kész is volt a baj.

A 2016-os műtét során egy lemez is bekerült a lábába, hogy stabilizálja a bokáját, ám a repedés ellen ez már kevés volt. Először csak apró sebesülésnek hitték az esetet, később azonban fény derült, Hazard bokája másodszor is eltört.

Ha van egy olyan játékos, akinek igazán nem akarok sérülést okozni, az Eden

kesergett a válogatottbeli csapattársa, Meunier a balesetüket követően.

Burak Akbulut/Anadolu Agency via Getty Images A második bokatörésből már nem volt visszaút.

Az ártatlan faultnak számító esetből – ma már úgy tűnik, kijelenthető – egy pályafutás végét jelentő sérülés lett. Hazard sosem tudta korábbi önmagát adni a pályán. A Real Madridban négy idény során egyszer tudott csak 90 percet a pályán tölteni. A bokatörés után nem csak a környező csontokkal gyűlt meg a baja, hanem az ebből adódó izomsérülésekkel is.

Összesen 16-szor sérült meg a spanyol csapatában, mindössze 3 gólt lőtt a La Ligában, a Real Madrid mérkőzéseinek felén sem szerepelt.

Eközben ott dörömbölt az ajtón az új generáció, Rodrygo és Vinívius Junior is több lendületet kínált a csapat számára, ráadásul nem kellett tartani egy újabb sérüléstől az esetükben. A 100 millió euróért vett Hazard a kispadon ragadt, míg végül ingyen távozott. Gazdasági szempontból teljes csődnek bizonyult a szerződtetése.

Pályán kívül sem volt Cristiano Ronaldo

Spanyolországi beszámolók szerint Eden Hazard edzésmunkája sem volt az igazi. A belgáról az a hír járta, hogy kimondottan lusta, mivel a csapat edzései mellett nem végez extra munkát és nem figyel oda az étkezésére. Ezzel tökéletesen szinkronban van az a nyilatkozata is, amit az elhízása kapcsán tett. Miután benne látták az új Ronaldót, nehéz lehetett megemészteni a madridiaknak, hogy fényévnyire van munkamorálja a portugálétól, ráadásul a bokatörés miatt partvonalra szorul.

Hazard egy visszafogott, laza srác, aki jól akarta magát érezni, nem a profizmus szigorú szabályait követni. Amíg az edzés tartott, belepakolt minden energiát, de amint véget ért a gyakorlás, ő már nem azon agyalt, hogy min kéne még javítani, hanem rohant haza a családjához. Nem érdekelte sem a hírnév, sem a pompa, a további munka pedig még kevésbé. Ennél különbözőbb hozzáállása nem is lehetett volna a focihoz Ronaldóhoz képest.

Az viszont végképp megpecsételte a sorsát Spanyolországban, ami 2021-ben, a Chelsea elleni Bajnokok Ligája elődöntőben történt. A Stamford Bridge-re úgy érkezett meg a Real Madrid, hogy az 1-1-es hazai meccs után mindenképp nyernie kellett volna a fináléba jutásért. Hazard kezdőként lépett pályára, ám Thomas Tuchel irányításával az angolok nyertek 2-0-ra. A kiesés dacára Hazard nevetgélve beszélgetett egykori csapattársaival, barátaival, ez pedig az utolsó szög volt a madridi koporsóba. Azonnal közellenséggé vált.

Két éve űz gúnyt a Real Madrid szurkolóiból, két éve nem tud megszabadulni a súlyfeleslegétől. Csak egy újabb Gareth Bale! Hazard ezután egyetlen másodpercet sem maradhat a Real Madridnál

– dühöngött az El Chiringuito televíziós műsort vezető Josep Pedrerol a történtek után.

A spanyol sajtó egyébként sem bánt soha kesztyűs kézzel a sztárfocistákkal, a történtek után pedig közröhej tárgyává vált Hazard. 2019-ben világklasszis Ronaldo-pótlékként érkezett Madridba, de két év alatt ő lett az, akiért egy vagyont fizettek, hogy folyton megsérüljön, vagy a padon üljön. Ezt kellett látnia, hallania, olvasnia négy éven keresztül. Csoda, hogy belefásult?

Mert legyen bármilyen laza és földhöz ragadt bárki is, ezt a mentálist terhet és a fizikai fájdalmat egyszerre elviselni nagyon nehéz. Persze mondhatjuk, miért nem figyelt oda jobban a testére, de a bokatörésekért aligha lehet őt hibáztatni. Még korábbi csapattársa, Toni Kroos is jókorát rúgott bele távozása után.

Volt egy másik játékosunk, aki hatalmas összegért érkezett és lényegében hagyta meghalni a karrierjét. Nagyon sok pénz volt, szerintem mindenki egyet ért abban, hogy nem volt jó igazolás. De most legyünk pozitívak

– mondta a podcastjában a német játékos, miután Jude Bellingham több mint százmillió euróért került a Real Madridhoz Dortmundból.

Valószínűleg ő sem érzi már jól magát a bőrében, mivel a 2022-es katari világbajnokságot követően a válogatottságot is lemondta, mivel úgy érzi, nem helyes, hogy a fiatal tehetségek elől vegye el a játékperceket.

Hazard hanyatlása rendkívül látványos, egy nyári interjúban még arról beszélt ő maga is, hogy bírná még a profiskodást, ennek ellenére semmilyen ajánlata sincs. Miközben Szaúd-Arábiába özönlenek a 30 fölötti játékosok, Lionel Messi köré építették az Inter Miami keretét, mégse kapkodtak Hazard után, így aztán nagyon úgy fest, hiába szeretné folytatni a karrierjét, a labdarúgás már lezártnak tekinti az ügyét. A fizetése magas, a meccsszáma alacsony, ráadásul nyilvánvalóan nem tudja már ugyanazt a szintet hozni, amit fénykorában, így a piac érdektelensége is érthető.

A végső szót természetesen neki kell kimondania, de mindenképp szomorú végkifejlet, hogy a 2015-ben még a Premier League legjobb játékosának választott támadó, egy korszak kiemelkedő futballistája így fejezze be a pályafutását.

Olvasói sztorik