Nemzetközi foci

Luxemburgot földbe döngölték, mégsem adja fel reális Eb-álmait

Patricia DE MELO MOREIRA / AFP
Patricia DE MELO MOREIRA / AFP
Bármilyen furcsán is hangzik, azok után, hogy Portugália már kétszer is földbe döngölte, Luxemburg válogatottja még mindig nagyon jó eséllyel pályázik arra, hogy története első igazán nagy sikerét aratva kivívja a 2024-es Európa-bajnokságon való szereplést.

Ez igaz akkor is, hogy hétfőn olyan alárendelt szerepet játszott, amilyenre még az ő történetében is ritkán akadt példa: Portugáliában 9-0-s (!) vereséget szenvedett, amivel rekordbeállítást ért el.

A válogatott története során ugyanis ez a legnagyobb vereség, amit korábban háromszor is átélt: 1936-ban, Berlinben Németország, 1960-ban otthon, majd 1982-ben Londonban egyaránt az angolok ellen.

„Szomorú és csalódott vagyok, szörnyen érzem magam. Semmi sem működött, sem technikailag, sem sebességben. Nem számoltam pontszerzéssel, de egy ilyen játék után egyértelmű a csalódás és a frusztráció” – nyilatkozta Luc Holtz, a luxemburgiak szövetségi kapitánya.

Hozzátette, abban bízik, ez nem hagy majd nyomot játékosai lelkében.

Vannak ilyen napok, borzasztóak, de kielemezzük majd a játékot, és felemelt fejjel megyünk tovább.

Pedig éppen ez az a kvalifikációs sorozat, amelyben a nagyhercegség válogatottja története legnagyobb sikerét érheti el, hiszen eddig hat mérkőzésen 10 pontot gyűjtött. A gólkülönbsége 7-16, amelyből ha levonjuk a két katasztrofális vereséget a portugálok ellen (0-6, 0-9), akkor négy mérkőzésre 7-1 jut.

Bizony, a csapat Szlovákiában 0-0-s döntetlent ért el, 2-0-ra győzött Boszniában, hazai pályán pedig elintézte Izlandot (3-1) és Liechtensteint (2-0). A tíz pont csúcsbeállítás, az 1996-os EB selejtezőiben is ennyit szerzett, de ott tíz mérkőzés alatt.

Most viszont még vár rá négy meccs, és Holtz kapitány a hétfői KO előtt nagyon optimistán tekintett a jövőbe.

Számolgattam, összesen 18-19 pont kellhet a második helyhez. Azaz nekünk még két győzelemre és két döntetlenre van szükségünk

– mondta. Márpedig ez valóban összejöhet.

A luxemburgiak további programja:
Október 13.: Izland (idegenben)
Október 16.: Szlovákia (otthon)
November 16.: Bosznia-Hercegovina (otthon)
November 19.: Liechtenstein (idegenben)

A J csoport állása

1. Portugália 18 pont
2. Szlovákia 13
3. Luxemburg 10
4. Izland 6 (10-9)
5. Bosznia-Hercegovina 6 (5-9)
6. Liechtenstein 0

Kapcsolódó
Nyolc másodperc alatt sokkolták az ellenfelet a szlovákok, kilenc gólnál álltak meg a portugálok
A hatodik selejtezőjét is megnyerő Portugália új rekordot állított fel a Luxemburg elleni gólfesztivállal.
Olvasói sztorik