Nemzetközi foci

Legendák védték meg az olasz szurkolók által keményen kritizált Donnarummát

Claudio Villa / Getty Images
Claudio Villa / Getty Images

Hiába érkezett a végül Szaúd-Arábiába távozó Roberto Mancini helyére a Napolival bajnoki címet nyerő Luciano Spalletti, az olasz válogatott nem kapott új lendületet, és csak 1-1-es döntetlent játszott az északmacedónok elleni Eb-selejtezőn.

Három meccs után az Eb-címvédő olaszoknak mindössze négy pontjuk van, és bele kell húzniuk, ha oda akarnak érni az automatikus kijutást garantáló első két hely valamelyikére a csoportban.

A szkopjei meccsen Ciro Immobile góljával sokáig vezettek az olaszok, de a 81. percben az exújpesti Enis Bardhi meglepte Gianluigi Donnarummát: a kapus talán arra számított, hogy a hazai középpályás szabadrúgásból elcsavarja a labdát a sorfal fölött, ehelyett Bardhi azt az oldalt választotta, ahol Donnarumma állt, aki ennek ellenére nem ért oda a löketre.

A bekapott gól miatt az olasz drukkerek a közösségi médiában nekiestek Donnarummának, és arra biztatták Spallettit, hogy Ukrajna elleni keddi Eb-selejtezőn a nyáron az Empolitól a Tottenhamhez szerződő Guglielmo Vicario kezdjen a kapuban. A Gazzetta dello Sport hétfői számában is megjelent egy írás, amelyben az Andrea Masala nevű szerző azt fejtegeti, hogy Donnarumma fejlődése megrekedt az utóbbi időben.

A kritikák ellenére több olasz legenda is védelmébe vette a 24 éves kapust.

Teljesen normális, hogy egy játékos életében vannak hullámvölgyek. Talán néhányan elfelejtették, mit tett a csapatért a spanyolok és az angolok ellen az Eb-n. Számomra egyértelmű, hogy Donnarumma nincsen válságban, és idővel még erősebb lesz

– nyilatkozta Dino Zoff, az 1982-ben világbajnokságot nyert csapat legendás kapusa.

Egy másik 1982-es vb-győztes, Giuseppe Bergomi azt mondta, mindenki kipécézi Olaszországban Donnarummát, ha hibázik, de ha bravúrokat mutat be, azok soha nincsenek kiemelve.

Az olaszok utolsó vb-címének egyik főszereplője, Fabio Cannavaro úgy látja, Donnarumma tényleg rosszabb periódusban van, de az aranylabdás védő Zoffhoz hasonlóan visszautalt a 2021-es Eb-re, amelyen a Milan nevelésű, de jelenleg a PSG-ben védő kapust választották a torna legjobbjának.

Olvasói sztorik