Nemzetközi foci

„Elég volt, Herr Flick!” – a német futball a valaha volt egyik legnagyobb válságát éli

JULIAN STRATENSCHULTE / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
JULIAN STRATENSCHULTE / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
A legutóbbi 17 mérkőzésből mindössze négyet nyert meg a német labdarúgó-válogatott, amely egy kínos világbajnoki búcsú után idén pofont pofonra halmoz. A Bild kemény kommentárban beleszállt Hansi Flickbe, akit minden idők legrosszabb szövetségi kapitányának titulált.

A lap nem kertelt: kilenc hónappal a hazai Európa-bajnokság nyitómeccse előtt nincs alternatíva, meneszteni kell Flicket.

„Hogyan jutottunk el odáig, hogy örülnünk kell annak, hogy hazai pályán csak 4-1-re kaptunk ki Japántól? Flick csak kísérletezget, de egyik ötlete sem működött a pályán. Ráadásul elvette a játékosok önbizalmát” – írta a bulvárlap, hozzátéve, még szerencse, hogy a rendező jogán automatikus Eb-résztvevő a csapat, mert különben valószínűleg ki sem jutna.

A Bild szerint a szövetség nem követheti el ugyanazt a hibát, mint Joachim Löw esetében, akit a 2018-as vb-búcsú után meneszteni kellett volna, ám kapott egy második esélyt.

Egy dolog világos: ha a szövetségre érvényes a teljesítményelv, akkor ez a Japán elleni 1-4 lehetett Flick utolsó meccse válogatott edzőként

– olvasható.

A lap szerint miután Jürgen Klopp nem érhető el a liverpooli munkája miatt, három megfelelő választás maradt: a munka nélkül álló Julian Nagelsmann, az Eintracht Frankfurttal Európa Ligát nyert Oliver Glasner, illetve – talán legjobb megoldásként – a korábbi Európa-bajnok középpályás, a Dortmunddal 21 éve bajnokságot nyert Matthias Sammer.

Megaláztatás várhat a csapatra a hazai Eb-n

A futballközvéleményt megdöbbentette a szombati 4-1-es hazai vereség. A japánok szerezték meg a vezetést, az egyenlítés után az első félidőt is ők zárták előnnyel, majd a mérkőzés hajrájában még két találatot értek el: előbb Robin Gosens komoly hibáját kihasználva, labdaszerzés után növelték előnyüket a 90., aztán a 92. percben jobb oldali akció végén fejesből állították be a végeredményt.

A jövő évi Európa-bajnokságot Németországban rendezik, emiatt a válogatott nem játszik selejtezőket, a barátságos találkozókon mutatott teljesítménye alapján azonban már nem zárható ki, hogy megaláztatás vár rá a hazai Eb-n – vélik Németországban.

A német sajtó szerint valaminek történnie kell, mert Flick vagy nem tudja motiválni a játékosokat, vagy egyszerűen csak nem működik a csapat.

Márpedig ez a helyzet a német futball valaha volt egyik legnagyobb válsága.

Rudi Völler sportigazgató nem volt hajlandó az újabb kudarc után teljes támogatásáról biztosítani Flicket, egyúttal érzékeltette, hogy a franciák elleni, dortmundi mérkőzésnek az együttműködés folytatása szempontjából lehet jelentősége.

„Meg vagyok döbbenve, egyszerűen már nem tartozunk a legjobbak közé. Kedden fontos mérkőzésünk lesz a franciák ellen, aztán majd meglátjuk, hogyan tovább” – idézte Völlert az MTI.

Kapcsolódó
Forrong a német futball, ismét otthon alázták meg a válogatottat
38 éve nem volt ilyen gödörben a válogatott, Flick kapitány sorsa is kérdéses.
Olvasói sztorik