Nemzetközi foci

Forrong a német futball, ismét otthon alázták meg a válogatottat

JULIAN STRATENSCHULTE / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
JULIAN STRATENSCHULTE / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
A német labdarúgó-válogatott egész mérkőzésen alárendelt szerepet játszva 4-1-re kikapott hazai pályán Japántól. A jövő évi Európa-bajnokság házigazdája sorozatban harmadszor kapott ki, erre 38 évre nem akadt példa.

A tavalyi világbajnokságon a szintén a japánoktól elszenvedett vereség után, a csoportkört követően búcsúzó németek hihetetlen gödörben vannak: a legutóbbi 17 mérkőzésükből mindössze négyet nyertek meg, míg sorozatban ötödször maradtak siker nélkül (ebből négyszer vereséget szenvedtek).

A csapat az évet egy Peru elleni 2-0-s győzelemmel kezdte, azóta viszont csak Ukrajna ellen ért el egy 3-3-as eredményt úgy, hogy a hajrában sikerült egyenlíteni.

Ugyanakkor kikapott Lengyelországban (0-1), és hazai pályán Belgium (2-3), Kolumbia (0-2) és most Japán (1-4) ellen.

A szombati összecsapás előtt a csapatkapitány Ilkay Gündogan úgy fogalmazott, már nincs több barátságos meccs, hiszen a kilenc hónap múlva esedékes Eb-re való felkészülés ezennel megkezdődik. Ehhez képest a védelem összeomlott, támadójáték nem volt, a csapat pedig kilátástalanul gyenge játékkal úgy kapott ki három góllal, hogy ha Marc-André ter Stegen nem véd olyan jól, sokkal nagyobb KO lehetett volna a vége.

Jelenleg nincs meg az erőforrásunk ahhoz, hogy gólhelyzeteket teremtsünk egy ilyen kompakt védelem ellen. Egyértelműen ki kell mondanunk, hogy egyszerűen nem voltunk abban az állapotban, hogy győzzünk

– jelentette ki Hansi Flick, aki a 25. meccsen ült szövetségi kapitányként a kispadon.

A szakembert már év közben többen kikezdték, azonban a szövetség vezetése kiállt mellette. Wolfsburgban azonban ott ült a lelátón a sportigazgató Rudi Völler, aki a Kicker szerint sokkot kapott a meccs láttán és csak annyit nyilatkozott:

„Azt javaslom, hogy szedjük össze magunkat egy kicsit és nyugodjunk meg.”

Hogy Flick meddig dolgozhat, nem tudni, a kapitány úgy fogalmazott, nem látja előre, mi fog történni.

A stábommal mindent megteszünk, hogy jól felkészítsük a csapatot. Csak azt tudom mondani: úgy gondolom, hogy jól állunk, és én vagyok a megfelelő edző.

A statisztika mindenesetre beszédes: Németország 22 éve nem kapott ki ennyire hazai pályán, akkor a triplázó Michael Owen vezette Anglia verte 5-1-re. Arra pedig, hogy a csapat sorozatban háromszor is vereséget szenvedjen 38 éve nem volt példa. 1985 nyarán Anglia (0-3), Mexikó (0-2) és a Szovjetunió (0-1) mért csapást a csapatra, amely egy évvel később világbajnoki döntőt vívhatott Argentína ellen.

A folytatás sem ígérkezik könnyűnek: kedden, Dortmundban Franciaország lesz az ellenfél.

Olvasói sztorik