Nemzetközi foci

„Abszurd, a játékosok jólléte szempontjából egy tragédia” – nem kér a maratoni hosszabbításokból az UEFA

Marco Canoniero/LightRocket via Getty Images
Marco Canoniero/LightRocket via Getty Images

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) vezető tisztségviselője abszurdnak tartja, hogy az időhúzás kiküszöbölésére maratoni hosszúságú hosszabbításokkal próbálkoznak.

A futball szabályalkotó testületének (IFAB) határozata értelmében a játékvezetőknek minden félidő végén annyit kell hosszabbítaniuk, amennyi időt elvettek a rendes játékidőből a gólörömök, cserék és ápolások. A cél az, hogy növeljék a tényleges játékkal töltött időt, azonban ez sokszor azt eredményezi, hogy a mérkőzések 90 helyett 100 vagy annál több percig tartanak.

Teljesen abszurd. A játékosok jólléte szempontjából ez egy kisebb vagy nagyobb tragédia, mivel akár 12, 13, 14 perccel is hosszabb lehet egy mérkőzés. Tapasztalatból mondom, hogy amikor már 60-65 perce játszol és kezdesz fáradni, várod a végét. Aztán egyszer csak jön valaki és azt mondja, még 15 percet rátesz. Sokszor beszélünk kritikusan a versenynaptárról és a túl sok meccsről, de nem halljuk meg a játékosok és edzők szavát… Őrület. Ez egyszerűen túl sok, tehát mi nem fogjuk alkalmazni. A mi irányelveink mások.

– közölte Zvonimir Boban, az UEFA horvát sportigazgatója, az AC Milan korábbi középpályása.

„Van fontosabb dolog is, mint a többletidő pontossága. Az emberek azért szeretik a Bajnokok Ligáját, mert intenzív, fantasztikus, a játékosok soha nem állnak meg. Mi arra kérjük a bírókat, hogy a hosszabbítás helyett arra összpontosítsanak, hogy a játékmegszakításnál minél hamarabb újrainduljon a játék”

– vélte Roberto Rosetti, az UEFA játékvezetői bizottságának vezetője.

A játékosok szakszervezete, a FIFPRO, valamint Kevin De Bruyne és Raphael Varane korábban személyesen is felemelte szavát az új szabály ellen, amely szerintük a sűrű versenynaptárban még jobban kifacsarja majd a futballistákat.

Olvasói sztorik