Nemzetközi foci

Korábbi edzője szerint Szoboszlai napjaink Beckhamje

George Wood / Getty Images
George Wood / Getty Images

Szoboszlai Dominik a Liverpool mindkét eddigi bajnokiját végigjátszotta, és elég jó benyomást tett edzőjére, Jürgen Kloppra, valamint a csapat szurkolóira is, hiszen a Bournemouth elleni hazai találkozón őt választották meg a meccs legjobbjának.

A magyar középpályást dicsérők táborába beállt Jesse Marsch is, aki jól ismeri őt, hiszen Salzburgban és Lipcsben is edzője volt.

Ő napjaink David Beckhamje. Ha a labda a jobb lábán van, oda rúgja, ahova csak akarja. Amilyen precízen és amilyen erővel meg tudja rúgni a labdát, az elképesztő. Van, amiben jobbnak érzem Beckhamnél, mert mozgékonyabbnak és dinamikusnak tartom Szoboszlait

– nyilatkozta Marsch a Telegraphnak.

A jelenleg csapat nélküli amerikai edző elárulta, nemrég Budapesten nyaralt, és mindenhol Szoboszlai arcképével találkozott. Szerinte a magyar középpályás élvezi, ha egy csapatban felelősséggel ruházzák fel, és nem ismeretlen számára a mostani szerep, mivel évek óta tudta, hogy ez az ő útja.

„Ő a magyarok reménysége és büszkesége, akiben az új Puskást látják. Amikor évekkel ezelőtt az édesapjával és az ügynökével beszéltem, egyértelmű volt a jövőkép, amit Szoboszlainak elképzeltek” – tette hozzá Marsch.

Aki felelevenítette, hogy amikor a Dortmund elvitte Erling Haalandot a Salzburgtól, Szoboszlainak azt mondta az öltözőben a többi játékos jelenlétében: „Eljött a te időd. Készen állsz arra, hogy ennek a csapatnak a vezére legyél. És ő pontosan ezt tette. Másnap osztrák kupadöntőt játszottunk, és a Lustenau elleni 5-0-s siker alkalmával ő szerezte az első gólunkat. Innentől kezdve átgázoltunk a bajnoki riválisokon, a Rapid otthonában 7-2-re nyertünk, pedig korábban egyszer sem kaptak hét gólt odahaza. Szobo megint betalált, és volt még három gólpassza is. A koronavírus miatti leállást követő újraindulásnál szenzációs formába lendült, berobbant, és mindenki tudta, milyen jó játékos lesz. Tudtuk, hogy az van megírva számára, hogy szupersztárrá váljon”.

Szoboszlaira sokszor rásütötték már, hogy nagyképű vagy túlzottan magabiztos, de Jesse Marsch ezt teljesen máshogy látja.

„Ha egy fiatal játékos extrovertált, az egyesek számára úgy jön le, hogy arrogáns. De egy futballista esetén ez a fajta „arrogancia” hasznos lehet a számára, és egy edzőnek nem kell ezt kiirtania belőle. Szobo egy kicsit ilyen volt, de nála és Haalandnál is az a szép, hogy ez a személyiségjegy nem jelenti azt, hogy önzők lennének. Egyszerűen csak hajtja őket a vágy, hogy ők legyenek azok, akik a legkeményebben dolgoznak. Amikor meghallottam, hogy az előszezonban az övé volt az egyik kiemelkedő eredmény a laktátteszten, szinte felkiáltottam magamban, hogy ez az!

Szoboszlai szeret a csapattársakkal lenni, szereti azt érezni, hogy tagja egy társaságnak. Szeret nevetni, szeret edzeni, szereti kivenni a részét a csoportos foglalkozásokból, szeret versenyezni, de azt az érzést is szereti, mikor a többiekkel együtt ér el sikert. Szobo és Haaland sem rettent meg semmitől, és közeli barátok lettek, mert a legnagyobb színpadra vágytak. Tudták, hogy oda tartoznak.

Ha fiatal tehetségekkel dolgozol, el kell felejtened a gondolatot, hogy egy 18 éves játékos nem elég idős. A Red Bullnál az a mottó, hogy hinni kell a fiatalokban. Ha bátor játékost akarsz, akkor neked edzőként is bátornak kell lenned, és be kell raknod a tehetségeket a csapatba. Ha hiszel bennük, meg fogják hálálni a bizalmat” – hangzott az edző tanulságos mondata.

Marsch azt is elmesélte, hogy amikor Haaland elkezdte szórni a gólokat a Salzburgban, akkor még elszántabbá, még tudatosabbá vált, és az edzések után folyamatosan a videóelemzéseket nézte, hogy tudja, miben kell javulnia. Szoboszlai pedig átvette barátjától ezt a munkamorált, és ő is állandóan az elemzéseket, valamint a visszajelzéseket várta, hogy képes legyen beteljesíteni azt a potenciált, amit mindenki látott benne.

„Amikor valami így átkattan egy játékosban, és ilyen szintű önértékeléssel bír, akkor egy edző azt érezheti, hogy elvégezte a munkát, és innentől a focista sínen van” – jegyezte meg Marsch, aki szerint Szoboszlait az teszi különlegessé, hogy a játékintelligenciája mellé kiváló fizikai állapot társul. Marsch szerint eddig mindkét Liverpool-bajnokin Szoboszlai volt a csapata legjobbja, és a pályafutása szempontjából a középpályás ideális helyen van.

A Liverpool a Premier League harmadik fordulójában vasárnap a tavalyi negyedik helyezett Newcastle vendége lesz.

Premier League, 3. forduló:

Chelsea – Luton 3-0 (1-0)
gól: Sterling (17., 68.), N. Jackson (75.)

 

szombaton játsszák:
Bournemouth – Tottenham Hotspur 13.30
Arsenal – Fulham 16.00
Brentford – Crystal Palace 16.00
Everton – Wolverhampton Wanderers 16.00
Manchester United – Nottingham Forest 16.00
Brighton – West Ham United 18.30

 

vasárnap játsszák:
Burnley – Aston Villa 15.00
Sheffield United – Manchester City 15.00
Newcastle United – Liverpool 17.30

 

A tabella:
1. Brighton 2 8-2 6 pont
2. Manchester City 2 4-0 6
3. Arsenal 2 3-1 6
4. Brentford 2 5-2 4
5. Liverpool 2 4-2 4
Tottenham Hotspur 2 4-2 4
West Ham United 2 4-2 4
8. Chelsea 3 5-4 4
9. Newcastle United 2 5-2 3
10. Aston Villa 2 5-5 3
11. Nottingham Forest 2 3-3 3
12. Crystal Palace 2 1-1 3
13. Manchester United 2 1-2 3
14. Fulham 2 1-3 3
15. Bournemouth 2 2-4 1
16. Sheffield United 2 1-3 0
17. Burnley 1 0-3 0
18. Wolverhampton Wanderers 2 1-5 0
19. Everton 2 0-5 0
20. Luton 2 1-7 0

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik