Nemzetközi foci

Visszavonul minden idők egyik legjobb futballkapusa

Raffaele Conti / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Raffaele Conti / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Az átigazolási hírekben jártas Fabrizio Romano Twitter-bejegyzése mellett angol és olasz források is megerősítették a hírt: a legendás olasz kapus, a világbajnok és Európa-bajnoki ezüstérmes Gianluigi Buffon befejezi aktív pályafutását. A 45 éves labdarúgó a hírek szerint napokon belül hivatalosan is bejelenti mindezt.

Az olaszok legendája 1995-ben a Parma színeiben mutatkozott be a profik között, és a legutóbbi két szezont is ebben a klubban töltötte, ahol 43 meccsen lépett pályára a Serie B-ben. 2022 februárjában szerződéshosszabbítást írt alá a Parmával, amely jövő nyárig szólt.

A 45 éves Buffon 2001-ben csatlakozott a Juventushoz, ahol 17 évet töltött, majd egy PSG-szezon után még két idényre visszatért. Nyert tíz olasz bajnoki címe, öt Olasz Kupát, tagja volt három BL-döntős csapatnak is, és amiért nagyon becsülték a torinói szurkolók: a 2000-es évek közepén a Calciopoli-botrány ellenére a Serie B-ben is kitartott klub mellett.

Végül 685 meccsel fejezte be juventusos pályafutását, ezzel a klub örökranglistáján Alessandro Del Piero mögött a második helyen áll. De a Serie A-ban övé a rekord 648 mérkőzéssel és ő őrizte meg a legtovább kapott gól nélkül a kapuját (74 perc).

12 alkalommal választották a Serie A legjobb kapusának, és ő lett az első kapus, aki elnyerte az Év labdarúgója címet.

176-szor szerepelt az olasz válogatottban, amellyel toronymagas csúcstartó. Öt világbajnokságon is részt vett, igaz, 1998-ban nem lépett pályára végül. 2006-ban világbajnok lett, 2012-ben Eb-döntőt játszhatott.

A La Gazzetta dello Sport úgy tudja, hogy pályafutását a válogatottnál folytatja, ahol csapatvezető lesz. Azt a posztot örökli meg, amelyet legutóbb Gianluca Vialli töltött be.

Immár hivatalos: tényleg itt a vége!

„Ennyi volt, srácok! Mindent megadtatok nekem és én is mindent megadtam nektek. Együtt csináltuk” – írta közösségi oldalán Buffon, bejelentve, hogy nem áll többször a kapuban.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik