Nemzetközi foci

„Ez egy lehetőség, hogy jó példát mutassunk” – megszabadulna a repülős utazásoktól a foci-Eb

Peter Kneffel/picture alliance via Getty Images
Peter Kneffel/picture alliance via Getty Images

A 2024-es labdarúgó Európa-bajnokságot rendező Németország arra kér minden válogatottat, hogy ne repülővel utazzon a különböző mérkőzéseire a tornán.

Ennek érdekében az egész Eb-n régiók szerint osztják el a csoportokat, sőt a drukkerek számára is biztosítanak majd vasúti lehetőségeket. A mérkőzésre szóló jegyeket birtokló szurkolók a tömegközlekedési eszközöket is ingyen használhatják a találkozó másnapjának estéjéig. Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) igazgatója, Michele Uva szerint ez egy fontos lépés a fenntarthatóság érdekében.

Ez egy lehetőség, hogy jó példát mutassunk és a legmagasabb szintű tornát is fenntartható körülmények között rendezzük meg

– mondta Uva.

„Általában az utazásból származó kibocsátott káros anyagok jelentik a sportesemények legnagyobb szennyezést, ezért ez nagyon fontos ezzel foglalkozni. Az UEFA számára következő lépés a szponzorok kiválasztása. A Bajnokok Ligája a mai napig légitársaságot reklámoz. Nem kérhetjük az embereket arra, hogy kevesebbet repüüljenek, ha az egész sorozatban ezt reklámozzuk”

– idézi a projektet is vezető ötletetgazdát, Frank Huisingh-ot a The Athletic cikke.

Az Európa-bajnokságon résztvevő csapatok listája csak 2024. március 26-án válik véglegessé, de a selejtezők már novemberben véget érnek.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik