Nemzetközi foci

Bajba kerülhet a futballista, aki édesanyja halála után négy évvel született

ANDREJ ISAKOVIC / AFP
ANDREJ ISAKOVIC / AFP
Mielőtt bárki azt hinné megbolondultunk, a cím nem tévedés: a Crvena zvezda gaboni középpályását eltiltás fenyegeti, mert nagy valószínűség szerint nem annyi idős, amennyinek vallja magát. És a neve sem stimmel, ráadásul nem is gaboni…

Az Afrikai Labdarúgó Szövetség 2021-ben indított nyomozást Guelor Kanga ügyében, mert erős a gyanú, hogy meghamisította a születési anyakönyvi kivonatát.

Kanga a jelenleg érvényes papírjai szerint 32 éves, 1990. szeptember 1-jén született Gabonban. Ugyanakkor az ügyészségi dokumentumokból az derült ki, hogy édesanyja 1986-ban meghalt, így nem világos, hogyan születhetett gyermeke négy évvel később.

Az ügyészség azt állítja, hogy a labdarúgó egyáltalán nem Gabonban, hanem Kiaku-Kiaku Kianga néven a Kongói Demokratikus Köztársaságban született. Tehát a jelenlegi papírok szerint öt évvel fiatalabb, mint valójában.

A nyomozás két éve indult, akkor Kanga reagált a vádakra, az afrikai szövetség pedig elutasította a büntetés lehetőségét.

A támadó középpályás 2013-ban érkezett Európába, három évig az orosz Rosztov játékosa volt, majd 2016-18-ban a Crvena zvezdát erősítette, ahová két év prágai kitérő (2018-20-ban a Sparta Praha alkalmazottja volt) után visszatért.

A Ferencváros is jól ismerheti, hiszen 2022. október 6-án, az Európa Liga csoportkörében, a belgrádiak 4-1-es győzelmekor kétszer is betalált.

A Zvezdában 187 meccsen 40 gólt szerzett és 54 gólpasszt jegyzett. A gaboni válogatottban 60 mérkőzésen kétszer volt eredményes.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik