Nemzetközi foci bajnokok ligája

Három hete védőt játszott az ötödosztályban, kedden a Fradi ellen BL-meccsen védett

Ha valaki, akkor Nils Jonathan Johansson hihet a tündérmesékben, mert ami a 31 éves svéd futballistával történt, az nem mindennapi. Egy történet arról, hogy lehet a norvég ötödosztályból három hét alatt a Bajnokok Ligájába jutni.

Három héttel ezelőtt Nils Jonathan Johansson még középhátvédet játszott amatőr szinten, kedden aztán a Ferencváros elleni Bajnokok Ligája-selejtezőn hibátlanul őrizte a KÍ Klaksvík kapuját.

A 31 éves futballista korábban a Notodden, a Stördals-Blink és a Ranheim csapatában védett, 2021-ben azonban úgy döntött, hogy a motiváció teljes hiánya miatt visszavonul. Amikor Oslóba költözött, mégis visszanyerte a lelkesedését, annyira hiányzott neki a mozgás, hogy az ötödosztályú Majorstuen FK-nál jelentkezett edzésre.

Új klubjában azonban nem kapus, hanem középhátvéd lett, áprilisban és májusban játszott is öt bajnokit, de tényleg csak a futball szeretetéért. Csapata ugyanis ezen öt mérkőzésen egy győzelemmel és egy döntetlennel mindössze négy pontot szerzett, háromszor három, kétszer pedig négy gólt kapott.

Johansson ennek ellenére feljebb lépett, három hete ugyanis megkereste a Klaksvík. A feröeriek edzője, a korábbi 22-szeres norvég válogatott középpályás, Magne Hoseth 2016-17-ben még együtt játszott vele, emlékezett rá, és felhívta.

A Klaksvik egyik kapusa ugyanis megsérült, a klubnak pedig rövidtávon új tartalékkapusra volt szüksége a javában zajló hazai bajnokságra. Johansson rábólintott, és elvállalta, hogy augusztusig beugróként segítsen.

Elmondtam Magnénak, hogy két éve nem védtem, de ő hitt bennem, és bízott abban, hogy a rutinom elég lesz

– nyilatkozta a norvég Nettavisennek. Aztán hirtelen egy másik kapus is megsérült, így Johansson gyorsan a kapuban találta magát.

„Valószínűleg a négy edzésemen jól teljesítettem, mert gyorsan lehetőséget kaptam tétmérkőzésen is. Jól ment a védés, mindkét bajnokit megnyertük – mondja a svéd.

Innen már csak egy lépés volt a Bajnokok Ligája, a Ferencváros elleni selejtező – mindössze három héttel azután, hogy az ötödosztályban középső védőt játszott.

Szürreális. Amikor elkezdődött a nyár, nem gondoltam volna, hogy a Ferencváros és sok válogatott játékos ellen fogok játszani. Hihetetlen

– tette hozzá.

Már elgondolkodott a jövőjén, mert ha úgy alakul, nyitott lenne a karrierje folytatásra.

„Amit most tapasztalok, még mindig csak egy kaland számomra. Meglátjuk, megmarad-e a motiváció.”

Kapcsolódó
„Legalább egy gólt kellett volna szereznünk a Fradi ellen”
Csercseszov szerint egyáltalán nem voltak nehézségeik, azt kapták, amit vártak.
Olvasói sztorik