Nemzetközi foci

Kihirdette a kibővített klubvilágbajnokság helyszínét is a FIFA

Carlos Rodrigues - UEFA/UEFA via Getty Images
Carlos Rodrigues - UEFA/UEFA via Getty Images

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) bejelentette, hogy a 2025-re kibővített klubvilágbajnokságot az Amerikai Egyesült Államok rendezik meg.

Az már márciusban eldőlt, hogy 2025-től már 32 csapat vesz részt rajta, minden konföderáció legrangosabb kupagyőztesei 2021 és 2024 között. Újdonság viszont, hogy a korábban Szaúd-Arábiában, 2023-ban Marokkóban rendezett torna az Egyesült Államokba kerül. A FIFA cikke szerint remek próba lesz a 2026-ban világbajnokságot részben rendező USA számára ennek a rendezvénynek a megszervezése.

Idén utoljára még a hétcsapatos formátumban rendezik meg a klubvilágbajnokságot Szaúd-Arábiában, a házigazda ország képviselője mellett a hat konföderáció bajnoka vesz részt rajta. A FIFA márciusban jelentette be, hogy 2025-től négyévente kerül sor a tornára, minden konföderáció legrangosabb sorozatának négy győztese kvalifikálja magát 2021 és 2024 között. Ezt azt jelenti, hogy Európából a Chelsea, a Real Madrid és a legfrissebb győztes, a Manchester City már biztos résztvevőnek számít.

A FIFA egyúttal határozott arról is, hogy a 2030-as világbajnokság pályázati időszakát egy negyedévvel megtoldotta: a pályamunkákat a FIFA Tanács szeptember-októberben esedékes következő ülésén ismertetik, a rendezőről pedig jövő év végén határoz a szövetség kongresszusa.

Olvasói sztorik