Nemzetközi foci

Össztűz alatt a szövetségi kapitány az újabb kellemetlen német vereség után

Christian Charisius/picture alliance via Getty Images
Christian Charisius/picture alliance via Getty Images
Egy évvel az Európa-bajnokság előtt nem néz ki meggyőzően a házigazda Németország.

Pénteken este a 17. percben a közönség állva tapsolt, de még a vendégségbe érkező német válogatott tagjai is sorfalat álltak Jakub Blaszczykowski előtt, aki utolsó, 109. fellépését játszotta a lengyel válogatottban. A lengyel drukkereknek a meccs végén is volt mit ünnepelniük, csapatuk ugyanis 1-0-ra megnyerte a varsói felkészülési mérkőzést.

Mindez azt is jelenti, hogy Németország az idén lejátszott négy mérkőzéséből már kettőt is elveszített, és csak egyet nyert meg (Peru ellen). Az egyetlen döntetlennél is nagyot kellett hajrázni, hogy 1-3-ról az utolsó percekben ki tudjon egyenlíteni Ukrajna ellen.

A német csapat 76 százalékban birtokolta a labdát, 26 lövéssel próbálkozott, ebből kilencszer is eltalálta a kaput, de a meccs embere, Wojciech Szczesny mindet hárítani tudta. A német szövetségi kapitány, Hansi Flick elmondta a meccs után, hogy csalódott az eredményt illetően és tröbb határozottságot várna a kapu előtt.

Olyan időszakot élünk, ami senkinek sem könnyű. De kijövünk belőle

– mondta a meccset követően a német kapitány, aki lényegében azt is mondta, hogy elviszi a balhét a vereségért, nem a játékosok tehetnek róla.

Természetesen a meccset követően a botladozással van tele a német sajtó, és valóban elsősorban Hansi Flicket érik a kritikák. Szinten minden cikk megjegyzi, hogy nem a játékosok minőségével van a probléma, sokkal inkább a szövetségi kapitányban kell keresni a gyenge eredmények okát. Ami elég aggasztó egy évvel a hazai rendezésű Európa-bajnokság előtt.

  • A Kicker szerint sem fejlődés, sem pedig önbizalom nem látszik a csapaton, így pedig minden, csak felfokozott várakozás nincs a hazai Eb előtt.
  • Az Eurosport német kiadásán megjelent cikk azt pedzegeti, hogy pozitívumot keveset lehet felhozni, és ugyan ezek tét nélküli mérkőzések, nagyon úgy tűnik, mintha Flick nem tudná kellőképpen motiválni a játékosait.
  • A Goal kommentárja szerint a németek játéka ötlettelen, több játékos is olyan szerepkörben találja magát, amiben nem mozognak otthonosan.
  • Ahogy a Goal, úgy a Bildnek szakártő Lothar Matthäus is azt kifogásolja, hogy nincs állandóság, csak folyamatos kísérletezés, ami egy pontig persze érthető is egy felkészülési időszakban, csakhogy így nem is tud lendületbe jönni a német válogatott, ami a tornán még visszaüthet.

A katari világbajnokságtól már a csoportkörben búcsúzó német válogatott legközelebb kedden, Gelsenkirchenben játszik, az ellenfél pedig Kolumbia lesz. Bár annak a meccsnek sem lesz tétje hivatalosan, a valóságban mégis: ha nem nyer a német csapat, szeptemberig másról sem szólnak majd a hírek, hogy vajon Hansi Flick e a megfelelő ember a szövetségi kapitányi posztra.

A 2021 nyarán kinevezett kapitány egyébként sorozatban nyolc győzelemmel kezdett, az azóta lejátszott 15 mérkőzésen viszont mindössze négy siker, hét döntetlen és négy vereség a csapat mérlege.

Olvasói sztorik