Nemzetközi foci

Epilepsziásnak hazudták magukat, hogy kibújjanak a sorkatonaság alól, börtönbüntetést kapott két focista

TOSHIFUMI KITAMURA / AFP
TOSHIFUMI KITAMURA / AFP

Június 14-én, szerdán megszületett a bírósági ítélet két dél-koreai labdarúgó ügyében, akik ki akartak bújni a kötelező sorkatonaság alól. Az egyaránt 29 éves Kim Szonjun és Kim Mjungjun a koreai sajtó jelentése szerint hamis papírt mutatott be arról, hogy epilepsziával küzdenek.

A bíróság döntése értelmében egyéves börtönbüntetést kaptak, de az ítéletet két évre felfüggesztették. Mellette 80 óra közmunkát kell végezniük.

Az indoklás szerint enyhítő körülményként vették figyelembe, hogy beismerték tettüket, és büntetlen előéletűek. E mellett mindketten letöltik a kötelező sorkatonaságot a későbbiekben.

Sajnálom. Nem hiszem, hogy valaha még labdarúgó leszek

– mondta Szonjun, akinek a legutóbbi csapata az élvonalbeli Szuvon volt, míg Mjungjun a másodosztályú Gjongnam játékosa.

Dél-Koreában 18 és 35 év között letölteni a sorkatonáságot, amelynek hossza eltérő lehet. A sportolók sikereik esetén kaphatnak felmentést, így például a Tottenhamben futballozó Szon Hung Minnak nem kellett volna letöltenie, miután a válogatottal megnyerte a 2018-as Ázsiai Játékokat, ő azonban a koronavírus miatti leállás idején bevonult két hónapra, és kiváló eredménnyel végzett.

Olvasói sztorik