Nemzetközi foci bajnokok ligája

Fontos részlet derült ki az RTL-féle BL-közvetítésekkel kapcsolatban

GABRIEL BOUYS / AFP
GABRIEL BOUYS / AFP

2024-től az MTVA helyett az RTL közvetíti a Bajnokok Ligája-mérkőzéseket, a csatorna szerezte meg a keddi és szerdai meccsnap első választási jogát, illetve az úgynevezett B csomag digitális jogát.

A csatorna számára az eddiginél vonzóbbá tette a BL-t, hogy 2024-től változik a lebonyolítás, nem lesz csoportkör, e helyett bevezetésre kerül a ligaszakasz, és 32 helyett 36 csapat szerepel majd a főtáblán, ezáltal pedig meccsből is több lesz.

Az UEFA és a mi várakozásunk is az, hogy az új lebonyolításban nemcsak meccsből lesz sokkal több, de izgalomból is. Ezt modelleztük le

nyilatkozta a Forbesnak Szabó Balázs, az RTL tartalmak menedzseléséért felelős vezérigazgató-helyettese.

A közvetítési jogokért indított tenderen összesen hat szereplő indult – nem megerősített információ, deköztük lehetett a Canal+ nevű francia prémium csatorna is –, és ebből a mezőnyből az RTL került ki győztesen. A csatorna 2021-ben is próbálkozott, de akkor végül az Európa Liga B csomagját szerezte meg, és Vidus Gabriella vezérigazgató szerint ez hasznos tapasztalatokat hozuk számukra a focinézőkkel kapcsolatban. A sajtóhírek szerint az RTL 9-11 millió körüli összeget szánt a közvetítési jogokra, ami jóvval több az eddiginél, de Vidus Gabriella nem kommentálta ezt az értesülést.

Azt viszont elárulta, hogy az üzleti modell az RTL+-ra van kitalálva, de lesznek lineáris közvetítések is.

„Önmagában már azzal jóval több lehetőségünk lesz, hogy sokkal több lesz a meccs – a nézőknek akár arra is lehetőségük lesz az RTL+-on, hogy az összes meccset megnézzék mindenfajta egyéb digitális kiterjesztéssel. Ilyen Magyarországon még nem volt. (…) A Bajnokok Ligája a koronaékszer, de azt fontos tudni, hogy az RTL+ üzleti stratégiája ettől még nem változott meg. A platformunknak már van egy sikeres előélete. November közepén indultunk és van közel 300 ezer felhasználónk. Ez kellően jó alap arra, hogy az eddigi sikeres tartalmainkat – főleg fikciós és reality – kiegészítsük sporttal.

Ez nem egy sportelőfizetés lesz, hanem egy streaming előfizetés, amiben sport is van végre, ráadásul nem akármilyen.

– mondta a vezérigazgató, hozzátéve, hogy a meccsek többsége csak online lesz nézhető. Az RTL+ révén a csatornának voltak releváns streaming-piaci adatai, és az EL-közvetítések miatt azt is tudták, hogyan viselkednek a nézők.

„Valójában mi azzal leptük meg a piacot, hogy máshogy tudtunk számolni, mint bárki más. Sőt senki más nem is tudott volna így számolni, hiszen nincs ilyen felülete. A szkepticizmust megértem. A legtöbb újításunkkal szemben ezzel az attitűddel találkozunk, de mi szeretünk újítani. Ki innováljon, ha nem mi?” – magyarázta Vidus Gabriella.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik