Nemzetközi foci

Olykor kínzással ér fel Mourinho csapatait nézni, de Budapesten megint beinthet kritikusainak az edző

Luciano Rossi / AS Roma via Getty Images
Luciano Rossi / AS Roma via Getty Images
Szerdán, Budapesten rendezik az Európa Liga döntőjét, ahol a Sevilla és az AS Roma számára a siker mellett a Bajnokok Ligája-indulás is lesz a tét. José Mourinho pedig két szezon alatt a római klub egyik legfontosabb alakjává válhat.

Mourinho egy topedző. Az, hogy az AS Románál van, mindenképpen előny az olaszoknak

– nem akárki mondta ezt az Európa Liga szerdai döntője előtt. Az idézet a Sevilla sportigazgatójától, Monchitól származik, akinek komoly szerepe van abban, hogy a spanyol csapat a második számú európai kupasorozat, az Európa Liga rekordbajnoka hat elsőséggel, és aki 2017 és 2019 között az AS Románál is betöltötte ezt a szerepkört, azaz igazán különleges döntő elé néz.

Nem csak a szokásos udvariassági köröket futotta le Monchi. José Mourinho tényleg pontosan tudja, hogyan vezesse győzelemre aktuális csapatát egy európai kupadöntőben, és ha a mikéntje nem is mindenkinek tetszik, azt mindenképpen el kell ismerni, hogy hibátlan a mérlege, ötből öt győzelemnél jár (a szuperligát most nem vettük számításba). Nyert UEFA Kupát és Bajnokok Ligáját a Portóval, BL-t az Interrel, EL-t a Manchester Uniteddel, Konferencia Ligát az AS Romával. Ő az első edző, akinek mindhárom európai kupában van sikere, amit egy tetoválással meg is örökített.

Egy szerdai, budapesti győzelemmel ráadásul az AS Roma történetének egyik legfontosabb szereplőjévé válhat. Mielőtt ugyanis a portugált 2021 nyarán kinevezték, a római klub történetében mindössze egy nemzetközi kupasiker szerepelt, az 1961-es Vásárvárosok Kupája-elsőség (4-2-es összesítés a Birmingham City elleni döntőben). Mourinho érkezéséig még további két, egyaránt elveszített döntőt tudott felmutatni a Roma, az utolsót azonban még 1991-ben, azaz ki voltak már éhezve a sikerre a Farkasoknál. A Konferencia Liga előtt még hosszú út áll, hogy széles körben elfogadtassa magát szurkolói körökben és nagyobb elismertséget harcoljon ki magának, de az olasz fővárosban tartott tavalyi ünneplést látva azért kijelenthetjük, hogy az AS Románál senkit sem érdekelt, hogy az csak egy harmadik számú sorozat. Egy évvel később pedig újabb döntőre készülhet a csapat és a szurkolótábor, na meg a portugál szakember.

De mi Mourinho eredményességének titka? Alighanem az, amire a The Analyst is jutott: míg a döntősök többsége azért fut ki a pályára, hogy nyerjen, a portugál edző csapatainak célja, hogy ne veszítsenek.

Minden bizonnyal erre vezethető vissza az is, hogy 20 éve, Henrik Larsson óta nem volt játékos, aki gólt szerzett volna Mourinho-csapat elleni európai kupafináléban. Akkor a Porto 3-2-re verte a Celticet az UEFA Kupában, a svéd csatár duplázott, de összességében 423 játékperce nem sikerült feltörni a mourinhói védelmet. Ez idő alatt sikerült lenullázni a Monacót, a Bayern Münchent, az Ajaxot és a Feyenoordot, azaz komoly támadópotenciállal rendelkező riválisokat is.

Clive Rose / Getty Images A kivilágított Puskás Aréna a döntő előtti estén.

A portugál edző csapatai rendkívül fegyelmezetten hajtják végre Mourinho utasításait és megszállják a kapujuk előtti területet. Ugyan rendre átengedik a kezdeményezést, de szinte teljesen ellehetetlenítik a támadásokat, így aztán az ellenfelek jobb híján átlövésekkel vagy beadásokkal próbálkoznak, sikertelenül.

Így volt ez már a Portóval is a Monaco ellen, amikor a hercegségbeli csapat labdabirtoklásban, lövésekben, szögletek számában is ellenfele fölé nőtt, azonban egyetlen kaput eltaláló lövést sem tudott felmutatni és 3-0-ra kikapott. A Bayern München a minőségéből fakadóan is jobban dominált 2010-ben a BL-ben, de az idő előre haladtával inkább vált erőlködéssé a németek játéka, az Inter pedig ezt tökéletesen lemenedzselte. És hasonló történt a Feyenoorddal is egy éve: a hollandoknál volt a labda 67 százalékban, volt 13 lövésük, 24 beadással próbálkoztak (de csak három talált társat), ám így is mindössze 0,65-ös xG-t sikerült összehozniuk. Mondjuk a rómaiak még ennyire sem voltak veszélyesek, Nicolo Zaniolo gólja azonban így is elhozta az üdvösséget.

A pragmatikus felfogása miatt sokat bírált José Mourinho a mostani Európa Ligában is megvillantotta már, mire lehet majd számítani csapatától. Az elődöntőben az olaszok a Bayer Leverkusen ellen otthon 1-0-s előnybe kerültek, a visszavágón pedig – ne szépítsük – leparkolták a buszt a kapu elé.

  • 23 százalékos labdabirtoklás,
  • mindössze egy, kaput nem találó lövési kísérlet az egész meccsen,
  • 0,04-es xG,
  • 253 passzkísérlet, aminek csak a 61 százaléka volt pontos.

A Leverkusen próbálkozott 23 lövéssel, kilenc kísérlet a tizenhatoson belülről érkezett, egyszer a kapufa akadályozta meg a hazaiakat a gólszerzésben, de csak nem sikerült bevenni a római kaput. Új szurkolókat vélhetően nem szerzett ezzel az AS Roma és José Mourinho, de az edző aligha forgolódott álmatlanul emiatt éjszakánként.

Szégyen, hogy egy ilyen magas szintű sorozat elődöntőjében eredményre vezet ez a fajta játék. Tönkretették az egész meccset

mondta leverkuseni oldalról Kerem Demirbay, aki elismerte a rivális továbbjutását és Mourinho érdemeit, de a foci megcsúfolásának nevezte a rómaiak produkcióját.

Ezt a feladatot kellene valahogy megoldania a Sevillának, amely elég hektikus szezont produkál, sokáig még a kiesőzóna előtt állt a spanyol bajnokságban, és már két edzőváltáson is túl van. Március 21-én azonban úgy tűnik, jót húzott a vezetőség José Luis Mendilibar kinevezésével, akivel eddig 15 meccset játszott a csapat, ebből nyolcat megnyert, ötször ikszelt és csak kettőt veszített el (a Girona és a Real Madrid elleni bajnokit). A leghangosabb siker a Manchester United kiejtése volt az EL-negyeddöntőben, Angliában a 84. perc elején még 2-0-s hátrányban volt a Sevilla, két manchesteri öngólnak köszönhetően azonban kiegyenlített, majd a visszavágót 3-0-ra lesimázta.

Fabio Rossi / AS Roma via Getty Images

Mourinho mindenesetre már a mérkőzést megelőző sajtótájékoztatón kedvenc terepére tévedt és elkezdte a mentális hadviselést, a kötelező udvariaskodás mellett rátolva esélyesség terhét a Sevillára és beállítani a budapesti mérkőzést Dávid és Góliát ütközetének.

Nem a történelem játszik majd a pályán, még ha ellenfelünk máshogy is gondolja. Azt hiszik, ők az esélyesek, mert a múltban sikerrel vették a döntőket. Ezt tiszteljük, de kiérdemeltük, hogy itt vagyunk. A Sevillának és a szurkolóinak olyan ez a döntő, mintha egy spanyol bajnokit játszanának, számunkra azonban egy felejthetetlen élmény

adta meg az alaphangot a portugál edző.

Megosztóak az eszközök és a stílus, amikkel a portugál eléri az eredményeit, de valahol neki is igaza van, ha a nap végén csak rámutat a vitrinre és azt mondja, nincs oka a magyarázkodásra. Márpedig, ha sikerült megszereznie a harmadik Európa Liga-trófeáját, akkor a sorozat történetének második legeredményesebb edzője Unai Emery mögött.

Olvasói sztorik