Nemzetközi foci

Elég volt a huligánokból! – döntő lépésre szánnák magukat a hollandok

Andreas Gora / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
Andreas Gora / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
Holland futballklubok azt fontolgatják, hogy a szurkolók csak ujjlenyomatszkennerrel léphetnének be a stadionokba. Az intézkedéstől azt várják, hogy így kiszűrhetik a huligánokat. A rendőrszakszervezetek már támogatják az ötletet, írta a Telegraaf.

A holland futballmeccseken egyre inkább elharapódzik az erőszak, legutóbb az AZ szurkolói támadtak rá a West Ham Unitedet elkísérő drukkerekre, miután a kedvencek kikaptak az angol klubtól, és kiestek a Konferencia Ligából.

Az ujjlenyomatszkenner ötlete Gerard van Hoeventől, egy kommunikációs berendezésekre szakosodott cég vezetőjétől származik, aki szerint az ujjlenyomatokat összekapcsolhatnák a belépőjegyekkel. Ezzel ki lehetne szűrni, hogy a stadionból kitiltott huligánok ne léphessek be

A bejárati kapu nem nyílna ki előttük. Gyorsan megvalósítható, mert a technológia már megvan – például a mobiltelefonok is zárhatók ujjlenyomattal. És minden stadionban vannak olyan forgókapuk, amelyek egy egyszerű beállítással alkalmassá tehetők erre

– magyarázta Van Hoeven.

Wim Groeneweg, a rendőrszakszervezet elnöke szerint ugyan lehetnek adatvédelmi aggályok, de ha ez járható út, akkor meg kell lépni.

„Ebben az átgondolt tervben a futballklubok és a szurkolók érdekeit is figyelembe vették. Ez közel állhat a megoldáshoz. Ugyan technikai fejlesztést igényel a stadionokban, de ha ez lehetséges, megéri a befektetést” – mondta.

„Az ujjlenyomat alkalmazása is megoldást jelenthet a szurkolói erőszak visszaszorítására. Az ötletről bővebben még nem tudok nyilatkozni, mert túl korai lenne.

De az világos, hogy komolyan megvizsgálunk minden olyan kezdeményezést, amely megakadályozza az erőszakot a stadionokban

– nyilatkozta a Holland Labdarúgó Szövetség szóvivője.

Kapcsolódó
Egy egész szektor ünnepelte a drukkert, aki leverte Kerkez Milosék ultráit
Hősiesen védte a családi szektor tagjait, ezért ünnepelték meg.
Olvasói sztorik