Nemzetközi foci

Tüdőrákkal az intenzíven kezelik a legendás német futballedzőt

Horst Galuschka / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
Horst Galuschka / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
Egy New York-i kórház intenzív osztályán ápolják Christoph Daumot, a németek egykori sikeredzőjét. A 69 éves szakembernél tavaly nyáron tüdőrákot diagnosztizáltak, és állapota rosszabbra fordult.

„Amint meghallod, hogy rákos vagy, ez olyan számodra, mint egy halálos ítélet. A helyzet abszolút sürgető, nyomást kell gyakorolni az ellenfélre, ezúttal a rákos sejtekre. Hajrá, ne hagyd őket pihenni! Addig kell küzdeni ellenük, amíg el nem kopnak, amíg fel nem adják, amíg visszavonulnak és eltűnnek” – idézte a Bild.

Elmesélte, milyen volt, amikor megkérte feleségét – aki hevesen ellenkezett, és eleinte visszautasította –, hogy a kemoterápia megkezdésekor borotválja le a haját.

Mindig küzdenem kellett, mindig volt ellenfelem vagy ellenségem. A következő meccsen le kellett győzni az ellenfelet, aki most sajnos már a testemben van.

Daum nagyon sikeres menedzsernek számított, hiszen nyolc trófeát nyert német, török és osztrák klubokkal.

Az 1980-as években az 1. FC Kölnnél kezdett el dolgozni, majd 1990 novemberében átigazolt a Stuttgarthoz, amellyel 1992-ben megnyerte a német bajnokságot. A következő szezonban nagy hibát követett el, a BEK első fordulójában a Leeds United ellen egy negyedik külföldi játékost is pályára küldött, ami az akkor szabályok szerint nem tehette volna meg.

Az odavágót a Stuttgart 3-0-ra megnyerte, Leedsben 4-1-re kikapott, így eredetileg 4-4-es összesítéssel, idegenben szerzett góllal továbbjutott. A hiba miatt azonban a Leeds 3-0-val megkapta a meccset, így semleges pályán, Barcelonában egy harmadik meccset is lejátszottak, amelyen az angolok 2-1-re nyertek.

Daumot 1993 decemberében elengedték. 1994-től a török Besiktasnál dolgozott, amellyel kupát és bajnoki címet is nyert.

1996 és 2000 között a Bayer Leverkusennel remekelt, amelyet négy szezon alatt háromszor is a második helyig vezetett a Bundesligában. Meg is egyezett a német szövetséggel, hogy a 2000-es Európa-bajnokság után ő veszi át a válogatottat Erich Ribbecktől. A sajtó azonban megszellőztette, hogy kokainhasználó volt, ezt hónapokkal később beismerte, így elbukta a posztot, és végül Rudi Völler lett a szövetségi kapitány.

Újabb légióskodás következett, 2002-03-ban az osztrák Austria Wiennel nyert bajnoki aranyat, majd a török Fenerbahcét vitte fel a csúcsra kétszer (2003-2004, 2004-2005).

Legutóbb 2016–2017-ben dolgozott, akkor román szövetségi kapitányként.

Olvasói sztorik