Élő Nemzetközi foci

Kettős győzelemmel BL-döntős az Inter

Marco BERTORELLO / AFP
Marco BERTORELLO / AFP
Az Inter 3-0-s összesítéssel jutott be a Bajnokok Ligája fináléjába, miután a múlt heti kétgólos győzelem után pályaválasztóként 1-0-ra verte a városi rivális AC Milant.

Óriási lendülettel kezdte a mérkőzést mindkét csapat, néhány les és pár távoli lövés mellett a legnagyobb helyzetet a Milan hagyta ki, Brahim Díaz ziccerét Onana kapus hatalmas bravúrral védte.

A negyedórányi őrületet tíz perc nyugalom követte, mindkét csapat rendezte a sorait, hogy aztán felváltva alakítsa ki a helyzeteit.

A Milan-hívők imába foglalhatták volna Rafael Leao nevét, akinek visszatérését megváltóként várták, és aki kidolgozott és kihagyott egy nagy lehetőséget.

A félidőt mégis az Inter zárhatta volna előnnyel: Calhanoglu szabadrúgását Dzeko csúsztatta meg, de Maignan óriási reflexszel védett.

A második félidőt egy kis rugdosódás vezette be, mindkét csapat keménykedett, de Turpin játékvezető nem látott okot, hogy megszórja lapokkal a játékosokat. Az Inter védelme nagyszerűen teljesített, a gólkényszerben lévő ellenfél a 16-ost is alig bírta megközelíteni.

Simone Inzaghi a 66. percben becserélte Gosenst és Lukakut, akik nyolc perccel később főszereplővé váltak. Ketten egymást zavarták a Milan 16-osán belül, végül Lukaku eszmélt, kiugratta Lautaro Martínezt, aki nem hibázott (1-0).

Az összesítésbeli háromgólos hátrányt pedig már megnyugtató maradt, a hajrában már csak a sípcsontvédők zörögtek és nem a hálók, az Inter 3-0-val jutott be a fináléba, és várja ellenfelét, a Manchester Cityt vagy a Real Madridot.

Bajnokok Ligája, elődöntő, visszavágó

Internazionale (olasz) – Milan (olasz) 1-0 (0-0)
Milánó, San Siro
v.: Turpin (franca)
Inter: Onana – Darmian, Acerbi, Bastoni – Dumfries, Barella, Calhanoglu, Mhitarjan (Brozovic, 44.), Dimarco (Gosens, 66.) – Lautaro Martínez (Correa, 84.), Dzeko (Lukaku, 66.)
Milan: Maignan – Calabria, Thiaw (Kalulu, 64.), Tomori, Theo Hernandez – Tonali, Krunic – Messias (Saelemakers, 76.), B. Díaz (Origi, 76.), Leao – Giroud
gól: Lautaro Martinez (74.)
Összesítésben: 3-0

Váratlan bomba

Theo Hernandez távoli lövése meglepte Onanát, aki csak nézte, ahogy a labda elzúgott a léc fölött.

Hű, ez meleg volt!

Meghűlt a Milan-szurkolók ereiben a vér, egy visszafejelt labdát Dzeko tűzött rá ziccerben, Maignan bravúrral védett, de a bíró már lökés miatt szabadrúgást ítélt kifelé.

Kezdődik

Az Inter kezdte a mérkőzést.

Felépült a Milan reménye

Egy hete nagyon szomorkodott Stefano Pioli, az AC Milan edzője, hogy egyik legjobbja, a csatár Rafael Leao gyomorproblémák miatt nem léphetett pályára.

A portugál válogatott játékos a visszavágót már vállalja, és most a csapat talizmánjaként tőle várják a megváltó szerepét. A szezonban ugyanis Leao szerezte a legtöbb gólt (12), a legtöbb gólpasszt adta (8), messze az ő nevéhez fűződik a legjobb sikeres csel, és Sandro Tonali mögött ő adta a legtöbb kulcspasszt.

A korábbi 39-szeres válogatott csatár, a mindkét klubban megfordult Antonio Cassano szerint azonban az Inter jobb a Milannal, akár játszik Leao, akár nem.

Leao nem Kaká vagy Ronaldinho, nincs azon a szinten

– jelentette ki.

A Milan kezdőcsapata: Maignan – Calabria, Thiaw, Tomori, Theo Hernandez – Tonali, Krunic – Messias, B. Díaz, Leao – Giroud.

Egy kis statisztika

A statisztikák szerint is nyugodt lehet az inter: eddig története során 19 olyan európai kupapárharcot vívott, amelynek első felvonását idegenben megnyerte, és ezek közül csak egyszer nem jutott tovább.

Ez az egy alkalom azonban éppen egy idegenbeli 2-0-s győzelem után esett meg, akkor a kék-feketék Lothar Mathäusszal és Andreas Brehme-vel a soraiban nyertek a Bayern München otthonában az UEFA-kupa 1988-89-es kiírásának harmadik fordulójában, a visszavágón azonban, a San Siróban 3-1-es vereséget szenvedtek, és az akkor még érvényben lévő idegenbeli gól szabálya miatt kipottyantak.

A Milan ugyanakkor története során csak egyszer tudott megfordítani egy európai kupapárharcot hazai vereség után, még a Bajnokcsapatok Európa Kupájának 1955-56-os kiírásában a Saarbrücken ellen idegenbeli 4-1-es győzelemmel tették semmisé a 4-3-as otthoni vereséget.

Összolasz csatákban eddig jól ment

Az Inter egy esetleges továbbjutással megtörné a Milan egyeduralmát, utóbbi ugyanis a BL történetének eddigi mind a négy összolasz párharcából győztesen jött ki: 2003-ban elődöntőben, 2005-ben a negyeddöntőben az Intert, 2003-ban a Juventust a fináléban, idén pedig az azóta már olasz bajnok Napolit a nyolc között múlták felül a piros-feketék, írta az MTI.

Gödörben a Milan

Ami az Internek pozitív, az a vetélytársnak negatív: a Milan meglepetésre szombaton kikapott 2-0-ra a kiesőjelölt Spezia otthonában, így jelenleg az 5. helyen áll, és három fordulóval a vége előtt négy pont a hátránya a még BL-indulást jelentő negyedik helyen álló Lazióval szemben.

Eldőlhetett volna egy hete

Egy hete az Inter 11 perc alatt eldöntött a mérkőzést, ennyi kellett ahhoz, hogy Edin Dzeko és Henrih Mhitarjan is betaláljon. Emellett az első félidőben Hakan Calhanoglu a kapufát találta el, a VAR pedig elvett egy büntetőt.

Nem véletlen, hogy Simone Inzaghi edző kicsit elégedetlen volt a helyzetkihasználással, úgy vélte, a párharc akár már az odavágón eldőlhetett volna.

A hétvégén aztán a Inter 4-2-re verte otthon a Sassuolót a bajnokságban, aminek köszönhetően a harmadik helyen áll, óriási meglepetés lenne, ha elbukná a BL-indulást.

Olvasói sztorik