Nemzetközi foci bajnokok ligája

Ezért nem szólhatott bele a VAR a Manchester City vitatott góljába

JAVIER SORIANO / AFP
JAVIER SORIANO / AFP

A játékvezető zaklatott volt. Egy korábbi szituációban nem ítélt nekünk szögletet, azt sem látta. A gól előtt pedig egyértelműen kint volt a labda, a BeIN Sports felvételein jól látszik. Furcsa, hogy ő nem látta.

– bosszankodott Carlo Ancelotti, a Real Madrid edzője a Manchester City gólja miatt a két csapat BL-elődöntőjének első felvonása után.

Ancelotti a katari sportcsatorna, a BeIN Sports felvételére hivatkozott, amelyen valóban úgy tűnik, hogy Bernardo Silva az oldalvonalon túlról húzta vissza a labdát.

Az ESPN azt írja, a gólt azért nem vették el a videózás után, mert Bernardo Silva mozdulata és Kevin de Bruyne hálóba vágódó látványos lövése között a Real Madrid is birtokolta a labdát. Az ezúttal a vébén már kipróbált posztján, balhátvédként játszó Eduardo Camavinga szerzett labdát, el is indult vele, majd kockázatos passzt adott, amit Rodri kaparintott meg. Itt került vissza a labda a Cityhez, de a VAR csak onnantól ellenőrizte a történteket, hogy Camavinga révén a Real kezdte birtokolni.

A másik fontos tényező, hogy nincs olyan technológia, amely perdöntő bizonyítékként szolgálna azzal kapcsolatban, hogy a labda elhagyta-e a játékteret. Az ESPN szerint a gólvonal-technológia esetében hét kamera monitorozza a pályának ezt a kis szegletét, és semmi realitása annak, hogy nagy mennyiségben helyezzenek el hasonló kamerákat az oldalvonalnál.

A katari vébén ugyan olyan labdákat használtak, amelyben chip volt, de egyrészt az UEFA-sorozatokban nem ilyennel játszanak, másrészt a műszer maximum abban tud segíteni, hogy valaki hozzáért-e a labdához. Emlékezhetünk: így kapta Cristiano Ronaldo helyett Bruno Fernandes a portugálok első gólját Uruguay ellen, ugyanakkor a chipes labda sem segített eldönteni a vitát a japánok Spanyolország elleni  győztes góljánál, amikor a fél világ azt elemezte, kint volt-e a labda a beadás előtt.

Az 1-1-re végződő madridi meccs után a visszavágót május 17-én rendezik Manchesterben. A másik ágon a Milan és az Inter csap össze, az első felvonás szerdán 21 órakor kezdődik.

Olvasói sztorik