Nemzetközi foci

Az akadémiák eltanácsolták, mégis eljutott odáig, hogy a Real Madridnak négyet vágott

Siu Wu/picture alliance via Getty Images
Siu Wu/picture alliance via Getty Images
A Girona kedd este 4-2-re legyőzte a Real Madrid csapatát, amivel önmagában is meglepetést okozott. Mit mondjunk akkor Valentín Castellanosról, aki egymaga szerezte mind a négy gólt?! Egészen különleges út vezetett Argentínából a La Ligáig, végül azonban a tehetsége, kitartása és hozzáállása meghozta az áttörést.

Kedd este az egész világ megtanulta Valentín Castellanos nevét, aki egyetlen este alatt négy gólt is szerzett a Real Madrid ellen. A Girona csatára napra pontosan tíz évvel azután szórt egy négyest, hogy Robert Lewandowski a Bajnokok Ligájában ugyanennyiszer talált volna be a spanyol klub ellen, de bajnokin 1947 óta nem történt ilyesmi. A 24 éves argentinnak minden bejött ezen a meccsen, mindössze 15 labdaérintésből és hat kísérletből ért el 4 gólt, amivel összesen már 11-nél jár – élete első topligás idényében.

Forrás: sofascore.com

Annak ellenére, hogy a spanyol élvonal a világ egyik legerősebb bajnoksága, a futballszurkolók döntő többségének fogalma sem volt róla korábban, ki az a Castellanos. Ezt jól mutatja, hogy az egyik legnépszerűbbnek számító Transfermarkt oldalon egyetlen éjszaka alatt a legtöbbször kikeresett játékossá vált a Girona csatára. Aki az elmúlt években követte az MLS-t, vagyis az észak-amerikai ligát, annak ismerős lehet a név, már csak azért is, mert 2022 első hónapjaiban öldöklő versenyfutás zajlott a megszerzéséért.

Nem volt azonban mindig ennyire kapós. Mindössze ötéves korában kezdett focizni, de a mendozai kisfiút csak akkor engedték a hétévesek között szerepelni, amikor az 1978-as világbajnokságon aranyérmet szerző korábbi futballista, Leopoldo Luque el nem járt az ügyében. A vb-győztes ugyanis azonnal meglátta a lehetőséget a fiúban.

Rengeteget tanultam tőle, például a rúgótechnikám alapjait neki köszönhetem. Emlékszem, egészen tízéves koromig abba az iskolába jártam, ahol ő dolgozott

– idézte föl a kezdeteket Castellanos egy 2021-es nyilatkozatában.

Ezután különböző iskolák csapataiban futballozott, mígnem a Club Leonardo Murialdóban lett hivatalosan igazolt játékos, sőt még a felnőttek között is bemutatkozott. Ezután úgy érezte, eljött a nagy kiugrás ideje és Buenos Airesbe utazott, hogy az ország legjobb akadémiáinál próbálkozzon. Itt azonban kudarcot vallott, a River Plate a próbajáték második körében utasította el és ígérete dacára többé már nem kereste, míg a Lanús gyenge fizikuma miatt nem tartott rá igényt. Castellanos ennek hatására azonnal elkezdett felsőtestre edzeni.

Luque tanítványa végül a chilei fővárosban talált magának csapatot, a Club Universidad de Chile szerződtette. Santiagóban beváltak a számításai, a felnőttek között is be-beállt, sőt a Copa Sudamericanában is jutott neki 14 perc. Eddigre már minden valamire való dél-amerikai játékosmegfigyelő jegyzetfüzetében szerepelt a neve. A La Naciónnak adott interjúban úgy fogalmazott, hogy ez a kaland nyitott ki a lehetőségek ajtaját.

2018-ban az uruguayi másodosztályból kapott ajánlatot, a Torque vette kölcsön és rögtön több játéklehetőséget biztosított a számára. Mindössze 11 meccs elég volt, hogy végleg kivásárolják a szerződéséből, miután az élvonalba jutott az együttes. A Torque színeiben azonban  csak hét további találkozón játszott, ugyanis a New York City edzője, Domenec Torrent is kinézte magának az akkor 20 esztendős támadót. Itt indult be igazán a pályafutása, az eredetileg kölcsönben hozott Castellanosért 450 ezer eurót sem sajnáltak az amerikaiak, miután látták, mire képes.

Jaime Lopez/Jam Media/Getty Images

A New York Cityben fokozatosan építették be a csapatba, 2020-ban pedig már annyira jól játszott, hogy az U23-as válogatottba is bekerült. Hat mérkőzésen jutott szóhoz az olimpiai selejtezőkön, olyan játékosokkal egy csapatban, mint a később világbajnoki címet szerző Alexis Mac Allister és Julián Álvarez kettőse. Csábította a chilei szövetség is a felnőtt válogatotthoz, de Castellanos leszögezte, hogy Argentínát akarja képviselni.

New Yorkban remekelt, 133 meccsen 58 gólt szerzett, 2021-ben gólkirály lett, amikor pedig Álvarez eligazolt a River Plate-től, megnyílt az út a csapathoz, amely annak idején elutasította. Végül nem ezt választotta, ahogyan a brazil Palmeirast és Internacionalt is kikosarazta, sőt a Leedsnek is nemet mondott, hogy a Girona játékosa legyen. Itt ugyanis több esély mutatkozott arra, hogy megvesse a lábát a kezdőcsapatban.

Douglas P. DeFelice/Getty Images

A jelenlegi idényben, ismételten kölcsönjátékosként a világ egyik legjobb bajnokságában is megmutatta, kár volt lemondani róla az akadémiáknak. Összesen 31 tétmeccsen lépett pályára, ezeken 12 gól és egy gólpassz a mérlege. A statisztikáit bújva azonban több szempontból is érdekes támadója a La Ligának. Ha a büntetőket nem számítjuk, csak Antoine Griezmann (11 gól) és Robert Lewandowski (17 gól) talált be nála többször, a tizenegyesek nélkül számított xG-je pedig a hetedik legjobb a ligában (8.7). Az FBREF számításai szerint 71 lövéséből 26 kaput talált, amiből az is következik, hogy 42 százalékban gól is lesz abból, amit kapu felé tud irányítani. Ezen az arányon persze javított a Real Madrid elleni meccs is, de

összességében elmondható, hogy sok lövéssel próbálkozik és egészen hatékony a befejezésekben. Mutatói alapján a bajnokság legjobb góllövői között van.

Erényei közé tartozik még, hogy mélyen visszalépve segíti a csapata védőmunkáját, amely egy Gironához hasonló csapatban kulcsfontosságú. Fejjel is veszélyes, miközben ballal és jobbal egyaránt veszélyesen lő. Keményen melózik a pályán, párharcainak 41 százalékát megnyeri, ami egészen szép teljesítmény, így aztán nem csak a lövéseivel okoz gondot az ellenfeleknek. Ha pedig a fejét dicséret illette, a közösségi médiában is nagyon tudatosan mozog.

Figyelek, mi az, amit posztolok és mi az, amit inkább magamnak megtartok. Focista vagyok, nem influenszer. Egyébként vannak segítőim, akik a szövegekkel és képekkel is besegítenek, ez ma már a profizmus része.

Persze a közösségi médiának árnyoldala is van, az FC Barcelona elleni bajnokin kihagyott egy hatalmas ziccert, amely miatt záporoztak rá a megjegyzések.

Emiatt rövid időre Twitter- és Instagram-oldalát is szüneteltette. Néhány nappal később aztán ott folytatta, ahol abbahagyta. „Ilyen az élet, néha rossz üzenetekkel akarnak ártani az embernek, máskor dicsőitik. Fontos az egyensúly, ezért én is igyekszem kevés időt foglalkozni ilyesmivel” – foglalta össze a tapasztalatait.

A csatár másik kimagasló képessége, hogy gyorsan alkalmazkodik. Az a pályafutásán is látszik, hogy nincs gondja a beilleszkedéssel, hiszen Chilében, Uruguayban, az Egyesült Államokban és Spanyolországban is azonnal bizonyítani tudott. Ezzel az erősségével ő maga is tisztában van.

„Más ember vagyok a pályán és a magánéletben. Meccs közben utálnak az ellenfelek, mert veszekszem velük és a bíróval is, ami a szívemen, az a számon. A pályán kívül viszont könnyen barátkozom, közvetlen vagyok, de nem feledkezem meg a barátaimról sem” – mesélte Castellanos, akinek számos tetoválása is a családjára, barátaira utalnak. Még a gólöröm is az uruguayi barátoknak szól.

Azt nehéz megítélni, hogy mi lehet a 24 éves támadó karrierjének a csúcsa, de az első La Liga-szezonban tíz gólt lőni mindenképp jó ajánlólevél. A hozzáállása és kitartása pedig végképp példaértékű.

Olvasói sztorik