Nemzetközi foci

Dárdai azt csinálná meg a Herthával, amit a magyar válogatottnál

Andreas Gora/picture alliance via Getty Images
Andreas Gora/picture alliance via Getty Images

A hétvégén a Werder Brement fogadja a Bundesliga utolsó helyén álló Hertha. A berlini csapat a rossz szereplés miatt edzőt váltott az előző forduló után, és harmadik alkalommal is leült a kispadra Dárdai Pál, aki korábban már sikerrel tartotta bent a csapatot az élvonalban, sőt még az európai kupaporondig is elvezette.

Most ismét az lenne a feladat, hogy a vonal fölé kormányozza a Herthát, a bennmaradás felé vezető úton pedig az első lépést a Werder ellen teheti meg a csapat. Míg a szurkolók a Schalke elleni zakónál idő előtt elhagyták a szektorukat tüntetőleg, most eléggé hangulatba jöttek, legalábbis erre utal, hogy 75 ezer jegyet eladtak a szombat délutáni mérkőzésre.

Bátorságot, bizalmat, és a hajlamot kockázatvállalásra – ezeket kell kiépítenem a csapatnál. Magyarország 30 éven át nem jutott ki nagy tornára, mindenki negatív volt, kivéve engem és a játékosokat. Aztán hirtelen ott voltunk az Eb-n. Bíztam a játékosaimban, de ők is egymásban. Ez a legfontosabb, hogy mindenki segítse a másikat

elevenítette fel a szövetségi kapitányi időket Dárdai, akinek az irányításával kezdődött az a menetelés, amit aztán Bernd Storck folytatott, és amely során kijutott, majd egészen a nyolcaddöntőig jutott a magyar válogatott a 2016-os Európa-bajnokságon.

Arról is beszélt, hogy rengeteg játékossal folytatott már személyes beszélgetést, többekben is látja a vezérszerepet. Amin javítani kell elsősorban, hogy szervezett legyen a védekezés, úgy látja, a csapat eddig túl sok helyet hagyott az ellenfeleknek. Azt is mondta, hogy a stábja rendkívül megkönnyíti a dolgát (a másodedző Bódog Tamás is maradt), mindennel tökéletesen foglalkoznak, ő akár otthonról, home office-ból is el tudná látni a feladatát.

A játékosai állóképességével is elégedett, úgyhogy emiatt biztosan nem kereshet majd kifogásokat a későbbiekben.

A Hertha az eddigi 28 fordulóban mindössze ötször nyert hét döntetlen 16 vereség mellett. 55 gólt is kapott a csapat, ami a második legrosszabb mutató az egész mezőnyben. A hátrány öt pont a biztos bennmaradást érő helyen álló Bochum, és kettő az osztályozós pozícióban tanyázó Stuttgart mögött. A Bild a napokban azt írta, Dárdai Pál egymillió eurót is kereshet, ha benntartja a csapatot a Bundesligában.

Olvasói sztorik