Nemzetközi foci bajnokok ligája

Szétszedik a németek a Bayern kapusát a BL-zakó után, még a magasságába is belekötöttek

Michael Zemanek/DeFodi Images via Getty Images
Michael Zemanek/DeFodi Images via Getty Images
Yann Sommer több nagy védést is bemutatott, ám egyesek szerint így sem üti meg a müncheni szintet.

Csodára lenne szüksége a Bayern Münchennek, hogy továbbjusson a Bajnokok Ligája negyeddöntőjéből, miután a német rekordbajnok 3-0-s hátrányba került a Manchester City elleni párharcban. Németországban a meccs óta megy a bűnbakkeresés, hol a márciusban váratlan edzőcserét meglépő vezetőket (Julian Nagelsmannt lecserélték Thomas Tuchelre), hol a második gól előtt hatalmasat hibázó Dayot Upamecanót okolják, de kijut a kritikákból Yann Sommernek is.

A svájci kapusnak látványos védései voltak, ugyanakkor joggal éri az a kritika, hogy a védelemmel nem volt tökéletes összhangban, ami aztán bizonytalansághoz vezetett, márpedig a Manchester City kíméletlenül lecsapott minden hibára. A Bayernnel korábban a többi közt két bajnoki címet nyert Dietmar Hamann például azt mondta, Sommer nem üti meg azt a szintet, amire a Münchennek szüksége lenne.

Reménytelennek tűnt számomra. És nem csak most, már nem először bizonytalanította el a csapatot. Amikor idejött, azt gondoltam, a helyzet megoldva. De már nem így látom, nem hiszem, hogy rá kellene építeni a következő szezonban

mondta Hamann.

Yann Sommer kilenc éven át védte a Borussia Mönchengladbach kapuját, ám a téli szünetben a Bayern csapatkapitánya, Manuel Neuer lába eltört egy síbalesetben, ami miatt kidőlt a szezon hátralévő részére. A müncheniek ekkor igazolták le a svájcit, akivel 2025 nyaráig szóló szerződést kötöttek. Eddig 17 meccsen védte a Bayern kapuját, ezek közül hat volt, amikor lehúzta a rolót, és összesen 21 gólt kapott.

Óhatatlanul is Neuerhez hasonlítják, mióta csatlakozott a csapathoz, a német Sky közvetítésében Roman Weidenfeller pedig már odáig jutott, hogy a sérült csapatkapitány minden bizonnyal védte volna Rodri káprázatos lövését, amiből a City vezetést szerzett. A Dortmund korábbi kapusa azzal indokolta mindezt, hogy Neuer magasabb (tíz centiméterrel), mint Sommer, utóbbi kapcsán egyébként évek óta visszatérő téma, hogy „alacsony”, már ami a modern kapusokat illeti.

Gyönyörű gól volt. Ugyanakkor most hiányzott az a plusz lépés a vetődés előtt, amit Sommer általában megtesz. Sajnálom, hogy ezt mondom, de pont azok a centiméterek hiányoztak, amik Neuernél megvannak. Ő védte volna ezt a lövést

– magyarázta Weidenfeller.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik