Nemzetközi foci

„Jobb emberré váltam” – az egészségügyben dolgozik a foci mellett a Real korábbi szélsője

AMA / Corbis via Getty Images
AMA / Corbis via Getty Images

Rég nem lehetett már hallani Royston Drenthéről, pedig az egyszeres holland válogatott szélső még mindig csak 35 éves, azaz topszinten is futballozhatna még. Ő viszont azzal került be a hírekbe Hollandiában, hogy újra edzésbe állt és 2024 nyaráig szerződést kötött a harmadosztályú Kozakken Boysszal, ahol a tervei szerint a következő szezonban már játszik is majd – a Tweede Divisie egyébként már amatőr, félprofi szint Hollandiában.

Drenthe az edzések mellett is leköti magát. Egyéni vállalkozóként ugyanis az egészségügyben is elhelyezkedett, nemrég egy demenciában szenvedőkkel foglalkozó intézetben dolgozott.

Az édesanyám és a nagynéném is az egészségügyben dolgozik, pár éve feltettem magamnak a kérdést, miért ne tehetném ezt én is, miért ne járhatnék tanfolyamokra? Hogy megnézzem, milyen hatással lesz rám mindez

nyilatkozta Drenthe, aki azt mondta, értékes tapasztalatokkal gazdagodott.

„Ahogy közeledik a pályafutás vége, sok futballista aggódni kezd, én is sokat szenvedtem a gondolattól, mert nem lehet teljesen elengedni a labdarúgást. Épp ezért örülök, hogy egy más utat választottam” – mondta a játékos, aki az elmúlt hónapokban több vizsgát is elvégzett, aminek köszönhetően többféle munkát is el tud már vállalni.

Most teljesen más oldalát látom az életnek, és közösségileg is jobb emberré váltam. Eddig megéltem a csillogást, most pedig szabadúszóként dolgozom.

Royston Drenthe a Feyenoordban mutatkozott be a felnőtt fociban, majd 2007-ben elvitte őt 14 millió euróért a Real Madrid, igazi csodagyereknek tartották akkoriban. Sosem tudta ugyanakkor megszilárdítani a helyét a csapatban, ráadásul volt, mikor ittasan vezetett, a megengedettnél jóval nagyobb sebességgel. Az első két szezonjában még játszatták, de akkor is inkább csereként – 2008-ban azért bajnoki címet és Szuperkupát is nyert a Madriddal. A Real aztán kölcsönadta a Hérculesnek és az Evertonnak, az angol klubnál azonban egy Liverpool elleni FA Kupa-elődöntő előtt késett, majd összeszólalkozott David Moyesszal, azt követően a meccskeretbe sem került be.

Onnantól kezdve rendszeresen váltogatta a csapatait, megjárta az orosz élvonalat, az angol másodosztályt, Törökországot, az Egyesült Arab Emírségeket is, mielőtt 2018-ban hazatért volna a holland másodosztályba. Még jutott neki pár szezon a spanyol alacsonyabb osztályokban, mígnem jött a lehetőség, hogy a Kozakken Boysban felépítse magát.

Ami a válogatott pályafutását illeti, ugyan 2007-ben megválasztották az U21-es Európa-bajnokság legjobb játékosának, Hollandia pedig aranyéremmel zárta a tornát, az első csapatban mindössze egyszer lépett pályára, egy török ellen 1-0-ra megnyert barátságos meccsen játszott csereként.

Ahogy maga Drenthe is említette, valóban megtapasztalta, milyen a csillogás, volt Playmate barátnője, adott ki rapzenét, nyitott ruhaboltot Rotterdamban. 2020-ban viszont azzal került a hírekbe, hogy csődeljárást indítottak vele szemben. Akkor úgy nyilatkozott, nem igazán ért a pénzügyekhez.

Royston Drenthe új csapata, a Kozakken Boys jelenleg a harmadosztály nyolcadik helyén áll.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik