Nemzetközi foci

Az UEFA elnöke a Barca-botrányról: A helyzet rendkívül súlyos

Franck Fife / AFP
Franck Fife / AFP

Aleksander Ceferin, az Európai Labdarúgó szövetség (UEFA) elnöke szerint a barcelonai játékvezetői botrány – ha beigazolódik – az egyik legsúlyosabb eset a sportágban, amióta ő vezető szerepet tölt be.

Az UEFA illetékes testülete a múlt hónapban hivatalos vizsgálatot indított jogi összeférhetetlenség megsértése miatt, mert a katalán klub állítólag olyan cég számára utalt 2001 és 2018 között összesen 7,3 millió eurót (jelenlegi árfolyamon 2,75 milliárd forintot), amelynek Jose Maria Enriquez Negreira, a Spanyol Labdarúgó Szövetség játékvezetői bizottságának akkori alelnöke volt a tulajdonosa, írja az MTI.

Ceferin az Ekipe SN című szlovén lapnak elmondta, két ok miatt sem nyilatkozhat erről bővebben: „Először is azért, mert van egy független fegyelmi bizottságunk. Másodszor pedig azért, mert nem foglalkoztam részletesen ezzel az üggyel”.

Viszont annyit mondhatok, hogy amennyire én értesültem, a helyzet rendkívül súlyos. Olyan súlyos, hogy véleményem szerint az egyik legkomolyabb a futballban, amióta részt veszek benne

– mondta.

Az UEFA elnöke kitért rá, hogy a spanyol bajnokság szintjén az ügy elévülhetett, és versenyjogi következménye nem lehet, ugyanakkor a spanyol polgári ügyészségnél folyamatban van az eljárás.

Ugyanez vonatkozik az UEFA-ra is, itt sincs semmi elévülés.

A Barcelona az ügy kipattanásakor, februárban közleményben cáfolta, hogy bármiféle jogsértést követett volna el. A katalánok arra hivatkoznak, hogy egy külső tanácsadónak fizettek, aki szakmai szempontból a játékvezetéssel kapcsolatos jelentéseket, elemzéseket készített számukra, ez állításuk szerint a profi futballklubok körében bevett gyakorlat.

Olvasói sztorik