Nemzetközi foci

Magyarellenes rigmusok a románok Eb-selejtezőjén

A román labdarúgó-válogatott Andorra után Fehéroroszországot is legyőzte az Európa-bajnoki selejtezősorozatban, azaz tökéletes rajtot vett. Már, ami az eredményeket illeti, mert alighanem kinéz egy büntetés a szövetségnek, ezáltal pedig a válogatottnak.

  • Az andorrai mérkőzésen ugyanis magyarellenes bekiabálások után egymást kezdték verni a román drukkerek a lelátón,
  • majd a fehéroroszok elleni, bukaresti összecsapáson is elhangzottak magyarellenes rigmusok a ProSport cikke szerint.

A román ultrák a bozgor szót skandálták, amit a magyarokra használnak és egyes vélekedés szerint olyasmit jelent, hogy hazátlan, de az biztos, hogy becsmérlő kifejezés. Emellett a ProSport cikke szerint egy molinót is feltartottak, amire a román alkotmány első sora volt felírva: „Románia nemzeti állam, szuverén és független, egységes és oszthatatlan”. Illetve az AFP fotóján egy másik felirat látható: „A politikusok, a megvett sajtó és az FRF (Román Labdarúgó Szövetség) kéz a kézben védik a magyar szeparatizmust az ősök földjén”.

Daniel Mihailescu / AFP

Egy „Mongólia” feliratú térképet is a magasba tartottak, azzal a magyarázattal, hogy ez a történelmi Magyarország térképe.

Utóbbiakkal alighanem arra is utaltak, hogy az MLSZ a márciusi mérkőzések (az Észtország elleni felkészülési, és a Bulgária elleni Eb-selejtező) előtt engedélyezte a Nagy-Magyarország-jelkép és az árpádsávos zászló bevitelét a Puskás Arénába. Ezen a döntésen Romániában felháborodtak.

Nemrég magyarellenes rigmusok miatt félbeszakították a Sepsi és a Craiova román bajnokiját. Elsőre az a döntés született, hogy a meccs három pontját megkapja a sepsiszentgyörgyi csapat, végül mégis le kellett játszani egy későbbi időpontban. A Sepsi 4-0-ra nyert.

A gsp.ro azt írja, hogy Koszovónak és Fehéroroszországnak is üzentek a román ultrák a keddi mérkőzésen, akik ezúttal csak azért nem verekedtek össze egymással, mert bár sikeresen felhergelték egymást, a rendőrök időben közbeléptek.

A román labdarúgó-válogatott legutóbb a 2016-os Európa-bajnokságra jutott ki, akkor mindössze egy pontot szerzett.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik