Nemzetközi foci

Ha azt hiszed, a 12 csapatos NB I-ben van kevés együttes, itt a bajnokság, amiben csak kettő akad!

facebook.com/worldssmallestleague
facebook.com/worldssmallestleague
A világ legkisebb bajnokságában mindössze két csapat található, a Woolpack Wanderers és a Garrison Gunners. A két együttes lényegében ugyanazon a játékosállományon osztozik, de közös csapattal is játszik időnként más városokban és két kupában. A különleges ligát és annak egyik kupáját még a FIFA is elismerte.

Elsőre teljesen szürreálisnak tűnik, pedig tényleg igaz,

a világ legkevesebb indulójával rendelkezdő labdarúgó-bajnokságában mindig ugyanaz a két csapat mérkőzik meg egymással.

Ez a liga Nagy-Britannia délnyugati részén található, a Scilly-szigeteken, amely egy önálló közigazgatással rendelkező szigetcsoport. Az itteni lakosság 2200 fő körül mozog, így összességében világos, miért van kevés csapatuk. Korábban sem dúskált focicsapatokban a környék, de az ötvenes évekig még négy együttes küzdött a bajnoki címért.

Getty Images A Scilly-szigetek elhelyezkedése

Ma már csak a Woolpack Wanderers és Garrison Gunners vesz részt a bajnokságban, ők játszanak egymás ellen 18 alkalommal. Ha ez még nem lenne elég, évente egy Szuperkupa-mérkőzés is jut minden szezonra, így összesen 19-szer mérkőzik meg egymással Scilly-szigetek két csapata.

Az emberek mindig azt kérdezgetik, nem unalmas-e mindig ugyanazt a meccset nézni, de mindig jó szórakozás. Sokan barátok vagyunk, együtt jártunk iskolába is, így aztán társadalmi szerepe is van a sporton kívül

idézi a BBC Will Lethbridge-et, aki a Scilly szigeteken él.

„Megismered a játékosokat, ki melyik lábára szeret cselezni, hogyan mozog, mik az erősségei és gyengeségei. Néha akad pár elég embert próbáló belépő is. Idén egy kicsit több sárga lapot kellett kiosztani a szokásosnál, de még mindig nem mondható, hogy bármilyen nagyobb rivalizálás lenne közöttünk.”

Nem is lenne értelme sértődöttnek lenni egymásra, ugyanis a két csapat hivatalosan egy klub alá, a St Mary’shez tartozik. Egymással zsörtölődni pedig azért sincs értelme, mert könnyen lehet, hogy csapattársakká válnak a játékosok egyik évről a másikra. Minden évben kijelölnek két kapitányt, akik egymás után választanak egy-egy focistát, ezzel alakulnak ki a keretek, mint az iskolákban, edzéseken. Érdekesség, hogy futballisták csak a kész névsort kapják meg, gőzük sincs róla, kit mikor és miért választottak. Ezzel előzik meg, hogy bárki bántva érezze magát. Ugyanakkor azt is elérték, hogy senki sem kötődik kimondottan egyik csapathoz sem, csak a babonásabb játékosok.

„Idén nagy veszteség érte a Gunnerst, mert az egyik fontos játékos a Svájci-Alpokban kapott munkát, ezért kihagyta az idény javát. Mindig történik ilyesmi, sérülések, személyes kötelezettségek miatt bárki kieshet. A mostani szezont a Wanderers négy-öt meccsel a vége előtt behúzta” – magyarázta Lethbridge.

Az októbertől áprilisig rendezett szezonok azonban tele vannak meglepetéssel. Mivel mindenki amatőr és egy közösség tagja, előfordulnak váratlan helyzetek. Tűzoltót, vagy rendőrt is hirtelen elszólíthatnak a meccséről, sőt akár egy gazda is faképnél hagyhatja a csapatát félidőben.

Lakik itt egy Dave Mumford nevű fickó, akit néhány éve félidőben hívtak föl, hogy elszöktek a marhái. Kénytelen volt elrohanni és befogni őket, így a második félidőt már kihagyta. Vezettünk 2-0-ra, de emiatt emberhátrányba kerültünk és kikaptunk 3-2-re. A végén ráadásul kiderült, hogy nem is az ő marhái voltak

– idézte föl a mulatságos esetet Anthony Gibbons a BBC-nek.

A liga legnagyobb problémája egyébként is a létszámhiány, ezért különösen fájó lehet egy-egy ilyen kiesés. Scilly-szigetek lakossága ugyanis csökken, miközben az átlagéletkor növekszik. Előfordul, hogy rövid időre kölcsön kell adni egy játékost a másik csapatnak, máskor egyáltalán nincs mérkőzés, mert nincs elég focista. A fiatalok Cornwallba utaznak tanulni és csak kevesen térnek vissza a szigetcsoportba. Akik mégis, ők inkább már az idősebb generáció tagjai.

Aggodalomra azonban semmi ok, így sem marad futball nélkül a helyi lakosság! Minden év karácsonyakor a Mal de Mer Sporting Club ellátogat a Scilly-szigetekre, hogy multisport-rendezvényen összemérje erejét a szigetcsoport lakóinak U30-as (!) válogatottjával és veteránjaival egyaránt. Darts, evezés, röplabda és még sok más sportág alkotja ezt a decemberi sorozatot, amelyből nem maradhat ki természetesen a futball sem. Emellett a Penzance névre hallgató angol város csapata ellen is pályára lép a helyi válogatott hazai pályán és idegenben egyaránt, hogy elhódítsa a világ legkisebb trófeáját, a Lyonesse Kupát.

A FIFA által is elismert serlegnek különleges története van, az egyik amatőr focista ajándékozta ugyanis a Scilly-szigeteknek. „A kétezres években több helyen is pályára léptünk barátságos mérkőzéseken, a Dynamo Choughs egyik játékosa pedig elkészítette a lehető legkisebb kupát. Szándékosan olyan picit, amekkorát csak tudott” – magyarázta Gibbons, aki szerint minden győztes megpróbál inni az aprócska serlegből.

Ennek az aprócska trófeának a mása egyébként a FIFA zürichi múzeumában is megtalálható. A Scilly-szigeteki bajnokság így aztán nem nagy, nem minőségi, de kétség kívül az egyik legegyedibb liga a világon, amit még a FIFA is elismert a maga módján.

Olvasói sztorik