Nemzetközi foci

Eldöntötte a 48 csapatos vb lebonyolítását a FIFA, száznál is több meccs lesz

Howard Smith/ISI Photos/Getty Images
Howard Smith/ISI Photos/Getty Images

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) meggondolta magát és 2026-ban is négycsapatos csoportokkal rendezi majd a labdarúgó-világbajnokságot.

Az Egyesült Államokban, Kanadában és Mexikóban rendezett tornára rendhagyó módon 48 csapat jut majd ki 32 helyett, a kibővített mezőnyt pedig eredetileg 16 csoportra osztották volna három válogatott szereplésével. A FIFA keddi közleménye szerint azonban mégis maradnak a négycsapatos rendszer mellett, amivel a mérkőzésszám 80-ról 104-re ugrott.

Ez a lebonyolítás csökkenti annak az esélyét, hogy két csapat összejátszva jusson tovább, ráadásul mindenkinek jut legalább három mérkőzés a tornán. A mérkőzések között azonos mennyiségű pihenési ideje lesz mindenkinek.

közölte a FIFA.

A torna hossza a várakozások szerint 40 naposra nő, de a játékosokat ugyanúgy 56 napra kell elengedniük a klubjaiknak, mint a 2010-ben, a 2014-ben és a 2018-ban. Tavaly a katari vb 29 napig tartott.

Arról is döntés született, hogy a 2025 és 2030 közötti férfi versenynaptárbana szeptemberi és októberi, egyaránt kilencnapos, kétmérkőzéses válogatott időszakot felváltja egy 16 napos, négymeccses periódus, amely szeptember vége és október eleje között lesz. A márciusi, júniusi és novemberi kilencnapos periódus változatlan marad.

Olvasói sztorik