Mohammad Karamali/Defodi Images via Getty Images
Nemzetközi foci

A focisták nem kérnek a téli világbajnokságokból a jövőben

A hivatásos labdarúgók nemzetközi szakszervezete (FIFPro) nem szeretné, ha a jövőben ismét télen rendeznék meg a világbajnokságot.

A szervezet csütörtökön közölt egy elemzést a decemberben lebonyolított katari vébével kapcsolatban, amelyhez kikérték a játékosok és edzők véleményét. A felmérés alapján

arra jutott a FIFPro, hogy elfogadhatatlan a téli rendezés, mert a futballisták számára ez fizikálisan és mentálisan is megterhelő, valamint sérülésveszélyes.

Példaként Raphael Varane esetét hozta fel a szervezet, aki december 18-án a francia válogatott tagjaként döntőt játszott Katarban, kilenc nappal később pedig már a Manchester United színeiben szerepelt angol bajnoki mérkőzésen. A 29 éves játékos február elején bejelentette, hogy nem játszik többet a nemzeti csapatban, mert túl zsúfolt a program.

A döntése elgondolkodtató, mert végezetül is a játékosok azok, akik miatt a sportág az, ami, ők teszik le az asztalra a terméket, amelyet mindenki elad… és amely miatt a szurkolók kijönnek a stadionokba

– fogalmazott Jonas Baer-Hoffmann, a FIFPro főtitkára.

A labdarúgókhoz intézett körkérdés eredménye szerint a válaszadók 68 százaléka legalább 14 napot szeretne kapni a vb előtti felkészülésre, 61 százalék pedig kettő-négy hét pihenőt utána. Katar esetében az Európában játszók közül sokan mindössze hat-hét napot tölthettek a felkészüléssel.

Olvasói sztorik