Nemzetközi foci

„Biztosíthattam volna az életem, de elcsesztem” – 300 millió forintos tartozása miatt került bajba Nikolics Nemanja egykori csapattársa

Piotr Matusewicz/PressFocus/MB Media/Getty Images
Piotr Matusewicz/PressFocus/MB Media/Getty Images
Adam Hlouseket korábban az év legjobb fiatal játékosának is megválasztották. A pályafutása során nyolc válogatottságig jutó hátvéd Csehországban, Németországban és Lengyelországban is szerepelt, pályára léphetett a Bajnokok Ligájában is, ám a foci mellett mással foglalta el magát, amihez pénzre volt szüksége. Sok pénzre. 14 év alatt akkora tartozást halmozott fel, hogy kénytelen volt belátni, nem tudja kifizetni egykori társait.

Adam Hlousek 2009-ben még a cseh futball legnagyobb reménységének számított. A Jablonec akkor 21 éves hátvédje előtt fényes jövő állt,

  • megválasztották az év fiatal játékosának,
  • az ország egyik legjobb csapata, a Slavia Praha 1.2 millió eurót fizetett érte,
  • októberben pedig a válogatottban is bemutatkozott egy Észak-Írország elleni világbajnoki selejtezőn.

Senki sem hitte volna, hogy 14 évvel később úgy menekül el a világ elől, hogy a saját edzője sem tudja megmondani, merre van. Pedig pontosan ez történt, miután Hlousek közölte,

több mint 20 millió cseh koronával, vagyis 300 millió forinttal tartozik különböző személyeknek.

Az esetről a cseh iSportz.cz számolt be elsőként, amin nem segít az sem, hogy bár elismerte a veterán védő a tartozását, ennél többet nem árult el az ügyről.

„Miből ered a tartozásom? Ez egy másik beszélgetés témája lesz. Egyelőre csak annyit mondhatok, hogy kizárólag a saját hülyeségemből. Biztosíthattam volna az életem hátralévő részét, de elcsesztem” – mondta Hlousek egy interjúban. Fogadott? Szerencsejátékra ment el? Esetleg elitta? Nem lehet tudni. Egyelőre csak az biztos, hogy amerre járt, mindenhol pénzt kért a társaitól. Rengeteget.

Hlousek 2011-ben állt légiósnak, először a Kaiserslautern vette kölcsön fél évre, majd egy évvel később az 1. FC Nürnberg egymillió eurót adott a játékjogáért. Két év múlva már másfél milliót ért a VfB Stuttgartnak, de sokat elárul képességeinek határáról, hogy 81 Bundesliga-meccsel a háta mögött is csak 500 ezer euróba került a lengyel Legia Varsónak a megszerzése.

Christian Kaspar-Bartke/Getty Images Hlousek az 1. FC Kaiserslautern játékosaként.

Itt töltötte legsikeresebb időszakát, három bajnoki cím mellé két kupagyőzelmet is elcsípett, ráadásul 2016 őszén a Bajnokok Ligája csoportkörében négy meccset is végigjátszott. Többek között Nikolics Nemanja gólkirályi címét is megünnepelhette már, az együttes meghatározó tagjának számított. Három év után azonban innen ingyen távozott és bár légióskodott a Kaiserslauternben egy, a Niecieczában fél évet, főleg hazai csapatokban szerepelt.

Amerre járt, tartozást halmozott föl. Mellette még ott is, ahová be sem tette a lábát. A cseh futball egykori tehetsége fizetésképtelenségi kérelmet nyújtott be saját maga ellen, amelyben eddig négy különböző országból összesen 20 millió korona feletti követelést regisztráltak

– írta a cseh Sport, de a portál azt is megjegyezte, még ennél is nagyobb összegű lehet a futballista tartozása.

Csehország, Lengyelország és Németország mellett azonban nem derült ki, honnan akadnak még követelések Hlousekkel szemben. Bizonyos tételeket azonban tudni vélt a napilap:

  • Slaviás csapattársa, Ondrej Celustka 7.5 millió koronát adott neki,
  • a többször is vele egy csapatban szereplő Tomás Necidnek „csak” 332 ezerrel tartozik,
  • a Legiás csapattársától, a finn Kasper Hämäläinentől 224 ezer koronát kapott,
  • míg Michal Bezpalectől, akivel Lengyelországban barátkozott össze, 46 ezer koronát kölcsönzött.

Mivel keresetet nyújtott be saját magával szemben, ezek a tételek mind nyílvánosságra került. Az adóhatóságok súlyos ügyként kezelik a kialakult helyzetet, mivel a hiányzó összeg meghaladja a 800 ezres határt. Hlousek egyébként nem próbálja megúszni a fizetést.

„Kapcsolatban állok azokkal, akiket ez az ügy érint. A keresetem előtt is felhívtam őket, mert szeretném, ha tudnák, szembenézek a tetteim következményeivel” – közölte Adam Hlousek. Pedig a jelenlegi klubja, a cseh élvonal sereghajtójának számító Zlínnek fogalma sincs, merre jár a hátvéd. A csapat vezetőedzője, Pavel Vrba egy sajtótájékoztatón ismerte el, hogy gőze sincs róla, merre jár a játékosa:

Nem tudom, hogy tengerparton nyaral, vagy Brazíliában van. A téli felkészülés elején még velünk volt, utána eltűnt. Azóta keresik őt néhányan, de én nem.

Hlousek lépése azért is érthetetlen, mert a 98 ezer koronás fizetéséből bizonyára könnyebben tudta volna rendezni a tartozását. Mivel azonban hosszú időre kidőlt sérülés miatt, ez az összeg 12 ezerre csökkent, ráadásul örülhet, hogy nem perelte be a klub szerződésszegésért, miután otthagyta a csapatot. A Sport cikke arra is felhívja a figyelmet, hogy a törvények szerint legalább a teljes tartozás 30 százalékát ki kell fizetnie annak, aki fizetésképtelenségre hivatkozik.

Football Club Trinity Zlín Adam Hlousek az utolsó tétmérkőzésén, a Start Brno ellen szeptember 14-én 3-0-ra megnyert kupameccsen.

„Nem menekülök, vagy bujkálok, még ha úgy is tűnik. Az edzőre sem haragszom, bár nagyon feldühített. Családom van, őket szeretném megóvni. Most úgy látnak, mint egy csaló, akit üldöznek, de ha egészséges lennék, még mindig játszanék és senki sem foglalkozna ezzel az üggyel. Csehországban vagyok és készen állok arra, hogy szembe nézzek a problémáimmal. Sajnálom, hogy az irigyeim a családomat becsmérlik. Engem szidhatnak, az nem érdekel, de a családom szenved a legjobban”

– foglalta össze a helyzetét Hlousek.

A cseh bíróság hét napig gyűjti össze a dokumentumokat, hogy kivizsgálja Adam Hlousek keresetét. Az ország egykori legnagyobb ígérete pedig örülhet, ha egyáltalán még szerződést köt vele bárki, miután felépült.

Olvasói sztorik