Nemzetközi foci

„Mi vagyunk az egyetlen csapat, amely bejutott a legjobb négybe a vébén és a Nemzetek Ligájában is” – a horvát focikapitány több tiszteletet követel csapatának

DENIS LOVROVIC / AFP
DENIS LOVROVIC / AFP

Hétfőn este Párizsban rendezték a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) díjátadó gáláját, amelyen Lionel Messi lett a legjobb férfi játékos, Lionel Scaloni az év edzője, és Emiliano Martínez a legjobb kapus, vagyis taroltak a világbajnoki címet nyerő argentin válogatott tagjai.

Arról már beszámoltunk, hogy David Alaba, az osztrák válogatott csapatkapitánya magyarázkodni kényszerült, miután nála (illetve az osztrák csapatnál kollektíven) Messi lett a legjobb, amivel magára haragította a Real Madrid-szurkolók egy részét, akik azt várták volna tőle, hogy klubtársára, Karim Benzemára szavazzon.

A horvátok szövetségi kapitánya, Zlatko Dalic tüntetőleg ki is maradt a szavazásból, mivel ezzel próbálta jelezni, úgy érzi, a FIFA nem tiszteli eléggé a csapatát.

Mi vagyunk az egyetlen csapat, amely bejutott a legjobb négybe a katari vébén és a Nemzetek Ligájában is. Világszerte a címlapokra kerültünk, amikor a vébén megvertük a brazilokat, a világ legnagyszerűbb csapatot, és a franciákkal egyetemben mi vagyunk az egyetlen csapat, amelyik az elmúlt két világbajnokságon egyaránt érmet szerzett

Idén megvertük a franciákat Párizsban, a dánokat Koppenhágában, és kiejtettük Brazíliát, valamint Belgiumot a vébéről. Az Eb óta 23 meccsünk volt, és ezek közül mindössze kettőt veszítettünk el” – sorolta csapata érdemeit Dalic.

Aki azt is nehezményezte, hogy a legjobb férfi játékosok szűkített, 14 fős listáján csak az általa nagyra tartott Luka Modric kapott helyet, pedig szerinte Mateo Kovacicnak, Josko Gvardiolnak vagy Dominik Livakovicnak is oda kellett volna férnie a legjobbak közé.

„Livakovic nem érdemelné meg, hogy ott legyen a legjobb kapusok ötfős listáján azok után, amit Katarban művelt? ” – értetlenkedett Dalic. Aki azt is szóvá tette, hogy bár nagyra tartja Marokkó szövetségi kapitányát, de mindenkit emlékeztetett arra, hogy a horvátok a csoportban ikszeltek a torna meglepetéscsapatával, amelyet a bronzmeccsen le is győztek.

Ha az angol, brazil, spanyol, német vagy olasz játékosok és edzők rendelkeztek volna olyan eredményekkel, mint mi, minden lehetséges díjnál ott találtuk volna a nevüket. Több tiszteletet szeretnék magunknak, a válogatottnak, a játékosoknak, és magamnak, mert két vb-éremmel a hátunk mögött nagyon is megérdemeljük.

A FIFA-nak hirdetnie kellene, hogy egy olyan kis ország, mint mi a legnagyobb nemzetek ellen játszhat, mert ez a futballvilág legcsodálatosabb üzenete” – mondta Dalic, aki a kifakadása után sportszerűen gratulált minden győztesnek.

Olvasói sztorik