Nemzetközi foci

Senki nem fog meglepődni: Messi az év játékosa a FIFA-nál

FRANCK FIFE / AFP
FRANCK FIFE / AFP

Mindössze egy nagy cím hiányzott Lionel Messi pályafutásából, a világbajnoki arany, de a katari világbajnokság után immár ez is a tarsolyában van. A tornán az argetinok vezérét választották a legjobbnak, így aztán nem meglepő, hogy a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) őt találta az év futballistájának.

Messi a tavalyi aranylabdást, a BL-t, a spanyol bajnokságot, a klubvébét és az európai Szuperkupát megnyerő Real Madrid francia csapatkapitányát, Karim Benzemát, valamint párizsi csapattársát, a vb-döntőn három gólt szerző, és a tornán nyolc góljával a gólkirályi címet besöprő Kylian Mbappét előzte meg.

„Fantasztikus év volt a tavalyi, és megtiszteltetés számomra, hogy itt lehetek és enyém ez a díj. A csapattársaim nélkül nem jutottam volna idáig. Elértem azt, amiről régóta álmodtam. Ezt kevesen mondhatják el magukról, és szerencsés vagyok, hogy nekem összejött” – nyilatkozta Messi.

A végeredmény a szurkolók szavazatai mellett a szövetségi kapitányok, válogatottak csapatkapitányai és újságírók voksai alapján alakult ki. Messi harmadszor nyerte el a FIFA év játékosa címet, négyszer pedig akkor bizonyult a legjobbnak, amikor a FIFA az Aranylabda-szavazással együtt választotta ki a legjobbat.

A nőknél a Barcelona spanyol válogatott játékosa, Alexis Putellas lett a győztes – éppúgy, mint tavaly.

A legjobb edzőnek járó díjat az argentin válogatott szövetségi kapitánya, Lionel Scaloni zsebelte be, a nőknél pedig Sarina Wiegman nyert, aki Eb-győzelemre vezette az angol válogatottat.

A legjobb kapusnak a vb-döntő egyik hősét, az argentin Emiliano Martínezt választották, aki a tizenegyespárbajban minden trükköt bevetett, és ezzel két francia lövőt is megzavart.

A Fair Play-díjat a grúz Luka Locsosvili kapta, aki jelenleg a Cremonese csapatában focizik, de előző klubjában, az osztrák Wolfsberger AC-ban villámgyorsan reagált, amikor az Austria Wien játékosa, Georg Teigl elvesztette az eszméletét egy ütközés után.

A Puskás-díjas az amputált lábú lengyel Marcin Oleksy lett.

Kapcsolódó
Az amputált lábú lengyel játékos nyerte a Puskás-díjat
A mankójára támaszkodva szerzett káprázatos ollózós gólt.

A FIFA-gála díjazottjai:

az év legjobb férfi játékosa: Lionel Messi (argentin, Paris Sain-Germain)
az év legjobb női játékosa: Alexia Putellas (spanyol, FC Barcelona)
az év férfi kapusa: Emiliano Martínez (argentin, Aston Villa)
az év női kapusa: Mary Earps (angol, Manchester United)
az év edzője férfi csapatnál: Lionel Scaloni (argentin, Argentína férfi válogatottja)
az év edzője női csapatnál: Sarina Wiegman (holland, Anglia női válogatottja)
FIFA különdíj: Pelé (brazil)
FIFA Puskás-díj (az év legszebb gólja): Marcin Oleksy (lengyel, Warta Poznan)
FIFA Fair Play-díj: Luka Locsosvili (georgiai, Wolfsberger AC/Cremonese)
az év szurkolója: az argentin szurkolók

 

Az Év férfi csapata:
Thibaut Courtois (belga, Real Madrid) – Joao Cancelo (portugál, Manchester City/Bayern München), Asraf Hakimi (marokkói, Paris Saint-Germain), Virgil van Dijk (holland, Liverpool) – Casemiro (brazil, Real Madrid/Manchester United), Kevin de Bruyne (belga, Manchester City), Luka Modric (horvát, Real Madrid) – Karim Benzema (francia, Real Madrid), Erling Haaland (norvég, Borussia Dortmund/Manchester City), Kylian Mbappé (francia, Paris Saint-Germain), Lionel Messi (argentin, Paris Saint-Germain)

 

Az Év női csapata:
Christiane Endler (chilei, Olympique Lyon) – Lucy Bronze (angol, Manchester City/FC Barcelona), Mapi León (spanyol, FC Barcelona), Leah Williamson (angol, Arsenal), Wendie Renard (francia, Olympique Lyon) – Alexia Putellas (spanyol, FC Barcelona) – Keira Walsh (angol, Manchester City/FC Barcelona), Lena Oberdorf (német, Wolfsburg) – Alex Morgan (amerikai, Orlando Pride/San Diego Wave), Sam Kerr (ausztrál, Chelsea), Beth Mead (angol, Arsenal)

Olvasói sztorik