Nemzetközi foci

„Infantino egy tiszteletlen ember, neki a pénz a legfontosabb”

James Williamson - AMA/Getty Images
James Williamson - AMA/Getty Images

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) korábbi elnöke, Sepp Blatter keményen beleállt a jelenlegi elnökébe, Gianni Infantinóba.

Blatter ritkán nyilatkozik, főleg mióta hűtlen kezeléssel vádolták, amely kapcsán viszont a svájci szövetségi büntetőbíróság felmentette őt és Michel Platinit, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) korábbi elnökét is. A két sportvezetőt azzal vádolták, hogy Platini kétmillió euróval megkárosította a nemzetközi szövetséget korábbi munkásságának utólagos honorálásaként. A bíróság szerint a csalás nem volt kétséget kizáróan megállapítható, ráadásul a bíró szerint a szóbeli megállapodás hihető, illetve valószínűtlen, hogy Platini kizárólag a szerződésbe foglalt összegért dolgozott volna.

A Nemzeti Sport kiszúrta, hogy Blatter a német t-online.de hírportálnak adott interjújában elmesélte, hogy követte ugyan a katari világbajnokság eredményeit, pedig mindent elkövetett, hogy ne ott rendezzék meg a tornát. Az ő elképzelése szerint sorrendben Dél-Afrika (2010), Brazília (2014) és Oroszország (2018) után Észak-Amerika kapjon rendezési jogot, ebben meg is egyeztek szóban az elnökségi tagok.

„Ez egy szóbeli megállapodás volt, amit írásban nem rögzítettünk, de a Végrehajtó Bizottsággal megbeszéltük. A döntés előtt egy héttel a bizottság egyik tagját, Michel Platinit (az akkori UEFA-elnököt) megkérte Nicolas Sarkozy, hogy gazdasági okokból Katarra szavazzanak. Így is tett, három taggal együtt”

– magyarázta a 86 esztendős svájci sportvezető.

Ebből aztán hamar átfordult a beszélgetés a 48 csapatos világbajnoki rendezésre, amelyre már valóban Észak- és Közép-Amerikában kerül sor. Blatter szerint ez egy ballépés, mert ennyi csapattal nem lehet jól lebonyolítani a tornát.

„A tornát négy csoportban kellene lejátszani. Ez 104 meccset eredményezne, a rendelkezésre álló egy hónapban szétosztva. Ez egy szörnyeseménnyé változtatja a vb-t. Nem gazdagítja a futballt. Nemcsak a sportágat károsítja, hanem a versenynaptárat is.”

A 2026-os világbajnokság mellett a FIFA mostani elnökéről is nagyon erős véleményt fogalmazott meg.

„Neki a pénz a legfontosabb, minél többet szerezni belőle. De a futball nem csak a pénzről szól. Ha az ember vezető pozícióban van, nem csak erre kell összpontosítson. FIFA-munkatársaitól tudom, hogy Infantinóval alig találkozni a zürichi központban, az elnök nem akar velük beszélni, ha együtt utaznak vele a liftben, hallgat. Az elődje, vagyis én ezt ellenkezőleg csináltam. De ő csak állam- és kormányfőkkel áll szóba.

Infantino tiszteletlen ember. A FIFA intézményét és korábbi vezetője, vagyis engem sem tisztel. Készen kapott tőlem egy működő szervezetet, ennek ellenére úgy tekint rám, mintha nem is léteznék és jogi lépéseket tesz ellenem. Szerintem valami nagyon kimaradt otthon a neveltetéséből.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik