Nemzetközi foci

„Ha minket megbüntetnek, hasonlóan járjanak el a Sepsivel is” – túlbuzgónak nevezte a román klubelnök a meccset lefújó bírót

Sepsi OSK
Sepsi OSK

A Sepsiszentgyörgyi OSK-FCU Craiova 1948 mérkőzést 25 perc után félbeszakították, majd végleg lefújták a vendégek magyarellenes rigmusai miatt.

Ez sporttörténelmi döntésnek számít, ugyanis korábban soha nem fordult még elő Romániában, hogy teljesen véget vessenek egy mérkőzésnek ilyen okból.

Marcel Puscas, az FCU Craiova 1948 klubelnöke a Digi Sport televíziónak nyilatkozva kijelentette, ha őket megbüntetik, hasonlóan kell eljárni a rendező Sepsi OSK esetében is. A klubvezető felháborító túlbuzgóságnak nevezte, hogy lefújták a mérkőzést, amit azzal magyaráz, hogy a játékvezetők és a megfigyelők nem értették a Sepsi szurkolóinak bekiabálásait.

Az FCU Craiova 1948 azt is közölte hivatalos oldalain, hogy nem vállal felelősséget a szurkolói viselkedéséért, mivel a Sepsi OSK rendezte a találkozót.

„Nem értünk egyet az ilyen megnyilvánulásokkal, de vannak olyan megoldások, amelyekkel nem szükséges megállítani a játékot. Ha a szabályok szerint járunk el, igazuk van, de más esetekben is előfordult már ilyen. A szurkolók evakuálásával véget lehetett volna vetni mindennek. Kinek a kötelessége, hogy megnevelje szurkolók százait? A klubunk nem foglalkozik azzal, hogy megnevelje a szurkolókat. A szervezőnek kellett volna intézkednie, nem mi vagyunk a szervező, nem mi adtuk a jegyeket a szurkolóknak. A Sepsi is hibás, ha minket büntetnek, akkor a szervezőt is büntessék meg”

– idézi Puscast a Székelyhon cikke.

A portál szerint a klub szurkolói közölték, nem tartják magukat bűnösnek, sőt mindent megtesznek annak érdekében, hogy megvédjék a hazájukat, és akár még drasztikusabb megoldásokhoz is folyamódhatnak.

„Sepsiszentgyörgyön részt vettünk a kisebbségek által a román állam, az FRF, az LPF és a CCA cinkosságával elkövetett újabb, a nemzeti integritás elleni támadásban. Szeretnénk rámutatni, ahogyan a múltban is tettük, hogy semmi sem lehet és nem is lesz túl sok hazánk védelmében. Nincs olyan mérkőzés, nincs olyan pont, nincs olyan hely a tabellán, amely összehasonlítható lenne őseink földjével.

Soha nem fogjuk elfogadni, hogy egy román területen zajló mérkőzést a nemzeti nyelvtől eltérő nyelven mutassanak be, hogy a lelátókat szeparatista zászlókkal borítsák be, vagy hogy a román állampolgárokat zaklassák az ezen a területen élő kisebbségek. Soha nem fogjuk megengedni, hogy ilyen mérkőzést játszanak.

Ahogy korábban már bejelentettük, ha ezek a visszaélések nem szűnnek meg, akkor a mi fellépéseink is egyre drasztikusabb lesznek. Minden más feltételezés komikus, a kezdeményezők és támogatók pedig olvassák el a témával kapcsolatos korábbi közleményeinket”

– közölte a Peluza Sud névre hallgató ultracsoport.

Természetesen a Román Labdarúgó Szövetség (FRF) is reagált a helyzetre, méghozzá Andrei Chivulete játékvezető védelmében közölte álláspontját.

A Román Labdarúgó Szövetség álláspontja nagyon világos. Először is, nem akarjuk, hogy rasszista, diszkriminatív és/vagy idegengyűlölő énekek, üzenetek legyenek társadalmunkban. Másrészt Chivulete játékvezető egy nemzetközileg is érvényes 3 lépésből álló protokollt követett. A következő időszakban az ügy a Fegyelmi Bizottság asztalára kerül, amely dönt a mérkőzésen történt eseményekről.

Szeretnénk, ha a stadion egy civilizált teret képviselne, ahová gyermekével is el lehet menni. Természetesen ezen a területen is szükség van beavatkozásokra. Egyes támogatói csoportok nem támogatják ezt az üzenetet. Fontos, hogy a hatóságok is beavatkozhassanak, ha ezeket az elveket megsértik ”

idézi a DigiSport Razvan Burleanut, az FRF elnöke egy sajtótájékoztatón.

A Sepsi OSK alelnöke, Kertész Dávid a helyi rádióbeszélgetés során elmondta, akár az is előfordulhat, hogy mindkét csapat elveszíti papíron a mérkőzést 3-0-ra. Ehhez az kell, hogy az FRF egyformán bűnösnek találja a két klubot a kialakult helyzetért.

Diószegi László elnök pedig azt mondta a DigiSportnak, hogy a Sepsi OSK az egyetlen csapat, amely magára vállalja a szurkolóinak utazását, ha idegenben játszanak.

„Ezentúl, ha a csapatok nem vállalják saját drukkereik jelenlétét, akkor a vendégek szurkolóit sem fogadjuk a stadionunkban, így a továbbiakban nem mi leszünk felelősek a vendégek szervezéséért. Mostantól azt akarom, hogy ezek a klubok feleljenek a szurkolóikért, ha a stadionban akarják őket.”

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik