Nemzetközi foci

15 pontot levontak a Juventustól

Alberto Gandolfo / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Alberto Gandolfo / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Tizenöt pontot levontak a Juventus labdarúgócsapatától az olasz bajnokságban játékosigazolások szabálytalan elszámolása miatt – közölte péntek este az olasz szövetség (FIGC).

A torinóiak eddig harmadik helyen álltak a Serie A-ban, hátrányuk 10 pont volt az éllovas Napoli mögött 18 fordulót követően. A szankciót követően a 11. helyre csúsznak vissza.

A nap folyamán korábban egy labdarúgással foglalkozó olasz ügyész, Giuseppe Chine kilencpontos levonást kért a torinóiakra, emellett a klub korábbi elnökére, Andrea Agnellire 16, míg Fabio Paratici sportigazgatóra – aki már a Tottenham alkalmazásában áll – 20 hónapos eltiltást kért.

A Juventus visszautasította a vádat, a klub szerint eljárásuk megfelelt az előírásoknak. Az olasz sportbíróság péntek késő este bejelentett döntése szerint Agnellit két évre eltiltották a sportággal kapcsolatos mindennemű tevékenységtől, míg Paratici 30 hónapos szankciót kapott. A tilalmak Olaszországban érvényesek, ugyanakkor magukba foglalnak egy kérelmet, hogy az európai (UEFA) és a nemzetközi szövetség (FIFA) égisze alá tartozó versenysorozatokra is kiterjesszék őket.

Marco BERTORELLO / AFP Balról a második Andrea Agnelli, a Juventus korábbi elnöke.

Tavaly áprilisban Agnellit, Paraticit és további 59, labdarúgásban dolgozó tisztségviselőt azzal vádoltak meg, hogy az elmúlt években meghamisították 11 klub – közte öt Serie A-s csapat – pénzügyi jelentéseit.

A vád szerint néhány játékos esetében valós értéküknél sokkal magasabb árat határoztak meg, ezzel hozzásegítve őket, hogy a megengedettnél lényegesen nagyobb fizetésük és nagyobb teljesítménybónuszuk legyen. A friss vizsgálat alapján a pénzügyi szabálysértéssel a klub 2018 és 2020 között mintegy 97,7 millió dollárt spórolhatott. November végén Agnelli javaslatára a Juventus teljes vezérkara, így többek között Pavel Nedved alelnök és Maurizio Arrivabene vezérigazgató is lemondott az egyesülettel szemben zajló számviteli, pénzügyi vizsgálatok miatt. A korábbi stábtagok közül összesen tizenegy személyt büntettek, Arrivabenét két évre, Nedvedet nyolc hónapra tiltották el.

A Juventus a döntés ellen az Olasz Olimpiai Bizottság (IOC) keretein belül működő sporttestülethez fordulhat fellebbezéssel.

A vizsgálatban érintett többi klubot, a Sampdoriát, a Pro Vercellit, a Genoát, a Parmát, a Pisát, az Empolit, a Novarát és a Pescarát felmentették.

Olvasói sztorik