Nemzetközi foci

„Pelé király, örökséged örök” – így búcsúzik a világ labdarúgása a legendától

Tim Markland/PA Images via Getty Images
Tim Markland/PA Images via Getty Images

December 29-én meghalt a labdarúgás egyetlen háromszoros világbajnoka, Pelé.

A vastagbélrák miatt november óta kórházban megfigyelt sportági legenda halálhíre megrázta a világot, szinte valamennyi szövetség és klub megemlékezett a brazil csillagról. A Spanyol Labdarúgó Szövetség (RFEF) közölte, hogy minden csütörtöki mérkőzés előtt egy percig tartó néma megemlékezést tartanak majd. Egykori klubja, a Santos egyetlen szóval és egy nagyon erős képpel búcsúzott a futball koronázatlan királyától:

„Örökké.”

Magyarországon szinte valamennyi NB I-es klub kitett valamilyen megemlékezést Peléről, de a Vasasé a legkülönlegesebb: a november 21-én elhunyt Mészöly Kálmánnal készült közös képeket tették közzé az angyalföldiek.

Az angol labdarúgás ikonikus alakja, Gary Lineker sem állta meg szó nélkül, hogy a legenda eltávozott.

Pelé meghalt. A legistenibb labdarúgó és legvidámabb férfi. Úgy játszott, amihez csak a kiválasztott különlegesek tudtak közel kerülni. Háromszor emelte magasra az aranyból készült trófeát a gyönyörű sárga mezében. Ma ugyan távozott, de mindig a futball halhatatlanja lesz

– írta Lineker.

Az angolok másik legendája, a világbajnok Sir Geoff Hurst is kedves írással búcsúzott Pelétől a saját Twitter-oldalán. Hurst azt is kiemelte, hogy szerintem még mindig Pelé a valaha volt legnagyobb focista:

Olyan sok emlékem van Peléről, vitán felüli, hogy a legjobb futballista, aki ellen játszottam. Számomra Pelé marad a valaha volt legjobb és büszke vagyok rá, hogy egyszerre léphettem vele pályára. Nyugodj békében Pelé és köszönöm neked

Természetesen Brazília egykori és mostani nagyságai is főt hajtottak a Király előtt. Neymar az általa is használt 10-es mezszámra hegyezte ki búcsúztatóját.

„Pelé előtt a 10 csak egy szám volt. Ezt olvastam valamikor korábban, de ez a mondat, bár gyönyörű, nem teljes. Pelé mindent megváltoztatott. A futballt művészetté és szórakozássá alakította. A szegények és feketék szószólójává vált és felhívta a figyelmet Brazíliára. A futball és Brazília is felemelkedett, hála a Királynak! Ő már távozott, de a mágiája megmarad. Pelé ÖRÖK!” – írta Instagram-oldalán.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

NJ 🇧🇷 (@neymarjr) által megosztott bejegyzés

Rivaldo is fantasztikus karriert futott be a kilencvenes években, de ő is hasonló gondolatokat osztott meg, mint Neymar:

Hálás vagyok Istennek, amiért Pelé brazil. Labdarúgásunkat világszerte ismerik és tisztelik mindazért, amit a pályán tett, soha nem felejtjük el. Büszke vagyok rá, hogy két vébén is szerepeltem a 10-es számmal, amit ő szentelt fel. Pelé király, örökséged örök!

A világbajnoki döntőben három gólt szerző Kylian Mbappé még személyesen találkozhatott a legendával és nagy hatással volt rá. A francia támadó csak annyit írt, hogy „a futball királya távozott, de az örökségét soha nem felejtjük“.

A Manchester City csatára, Erling Braut Haaland sem hagyta szó nélkül a hírt, de a norvég a rá jellemző tömör üzenettel búcsúzott:

Minden, amit ma látsz egy futballistától, Pelé csinálta először.

Egy ilyen hírre természetesen Lionel Messinek és Cristiano Ronaldónak is reagálnia kellett, a friss világbajnok még Haalandnál is szűkszavúbban annyit írt, nyugodj békében! Ronaldónak ennél azért több mondanivalója akadt.

„Az örök Pelé királytól való egyszerű búcsú soha nem lesz elég arra, hogy kifejezzem azt a fájdalmat, ami a futballvilágot éri ebben a pillanatban. Inspiráció, hivatkozási alap volt milliók számára, tegnap, ma, mindig. A szimpátia, amit tanúsított irántam minden pillanatunkban kölcsönös volt, még a távolból is.

Soha nem lesz elfeledve, emléke örökre megmarad mindenben és mindannyiunkban, akik a futball szerelmesei vagyunk. Nyugodj békében, Pelé király.”

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Cristiano Ronaldo (@cristiano) által megosztott bejegyzés

Sokan pedig arra hívták fel a figyelmet, hogy amikor 2020-ban Diego Maradona meghalt, Pelé megható üzenettel búcsúzott. A végén az állt, reméli, hogy a Mennyországban lesz még alkalmuk együtt focizni.

Olvasói sztorik