Robbie Jay Barratt - AMA/Getty Images
Nemzetközi foci sport

Korábbi focisták perelik a labdarúgó szövetségeket fejsérülésük miatt

30 egykori profi labdarúgó és családjaik úgy döntöttek, összefognak és perbe fogják a labdarúgó szöveteségeket.

Az angol szövetség (FA), a walesi szövetség (FAW), valamint a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség Szabályalkotó Testületével (IFAB) szemben az a vád, hogy nem tettek meg mindent annak érdekében, hogy megúvják a futballisták agyát a sérülésektől. Régóta vita tárgyát képzi, hogy a fejelésnek milyen negatív hatásai lehetnek, az érintett családok pedig úgy érzik, cserben hagyták szerettüket.

A jogi lépésünk az igazsághoz vezető út első lépése. Alapvető változásra van szükség, mert ez az iparág játékosok ezreit hagyja meghalni betegségek és szövődmények miatt évente

– idézte a BBC John Stilest, aki az ügy egyik szószólója.

John az 1966-os világbajnokságot megnyerő Nobby Stiles fia. A vb-hős 2020-ban halt meg, miután prosztatarákkal és demenciával küzdött. Demenciája kapcsán azt sejtik, hogy a fejét mért ütések, amelyeket a labda okozott, megkárosította az agyát, amely hozzájárult végsősoron halálához is. Egy 2019-es tanulmány arra jutott, hogy a fejelések miatt 3,5-szer valószínűbb, hogy demencia alakulhat ki az exfocistáknál.

Az IFAB egyébként szigorított a közelmúltban a fejsérülések esetében a szabályokon és ilyen eseteknél a játékvezetőktől elvárt, hogy azonnal megállítsák a játékot. A perelő családok szerint azonban ez nem elég, további lépéseket várnak el, mind a megelőzés, mind az orvosi ellátás, mind az anyagi kárpótlás terén.

Kapcsolódó
Ne háborodjon fel a vehemens focidrukker apuka, ha nem engedik a gyerekének, hogy fejeljen. Legyen inkább hálás!
Angliában a fiatal focisták védelmében preventív céllal betiltják a fejelést a 2022–2023-as idényben a 12 évesek vagy annál fiatalabbak meccsein. Az általunk megkérdezett neurológus szerint könnyebb elfogadtatni ezt az intézkedést a szurkolókkal így, hogy a fiataloknál vezetik be, pedig a probléma a felnőtteket is érinti, sőt, a focisták körében sem ritka a demencia.

Ahol a futball esze és szíve találkozik!

Válogatott írások a legjobbaktól.

Minden hónapban legalább 24 kiemelkedő színvonalú tartalom havi 990 forintért. Próbáld ki 490 forintért az első hónapban!

Ahogyan szerzőgárdánk összetétele ígéri, a legkülönfélébb műfajokban, témákban jelennek majd meg szövegek: lesznek elemzések, interjúk, kisprózák, riportok, lesznek hazai és nemzetközi témák, adat- és véleményalapú cikkek egyaránt.

Tartsatok velünk minél többen, hogy együtt alakíthassuk, építhessük az új magyar futballújságot, amely leginkább az írások nívójával és egyediségével akar kitűnni! Fizessetek elő, olvassatok, kövessetek minket, vitatkozzatok velünk, adjatok ötleteket! Várjuk ebbe a közösségbe mindazokat, akiknek a futball csak egy játék, s mindazokat, akiknek a futball több mint egy játék.

KIPRÓBÁLOM!