Nemzetközi foci

Korábbi focisták perelik a labdarúgó szövetségeket fejsérülésük miatt

Robbie Jay Barratt - AMA/Getty Images
Robbie Jay Barratt - AMA/Getty Images

30 egykori profi labdarúgó és családjaik úgy döntöttek, összefognak és perbe fogják a labdarúgó szöveteségeket.

Az angol szövetség (FA), a walesi szövetség (FAW), valamint a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség Szabályalkotó Testületével (IFAB) szemben az a vád, hogy nem tettek meg mindent annak érdekében, hogy megúvják a futballisták agyát a sérülésektől. Régóta vita tárgyát képzi, hogy a fejelésnek milyen negatív hatásai lehetnek, az érintett családok pedig úgy érzik, cserben hagyták szerettüket.

A jogi lépésünk az igazsághoz vezető út első lépése. Alapvető változásra van szükség, mert ez az iparág játékosok ezreit hagyja meghalni betegségek és szövődmények miatt évente

– idézte a BBC John Stilest, aki az ügy egyik szószólója.

John az 1966-os világbajnokságot megnyerő Nobby Stiles fia. A vb-hős 2020-ban halt meg, miután prosztatarákkal és demenciával küzdött. Demenciája kapcsán azt sejtik, hogy a fejét mért ütések, amelyeket a labda okozott, megkárosította az agyát, amely hozzájárult végsősoron halálához is. Egy 2019-es tanulmány arra jutott, hogy a fejelések miatt 3,5-szer valószínűbb, hogy demencia alakulhat ki az exfocistáknál.

Az IFAB egyébként szigorított a közelmúltban a fejsérülések esetében a szabályokon és ilyen eseteknél a játékvezetőktől elvárt, hogy azonnal megállítsák a játékot. A perelő családok szerint azonban ez nem elég, további lépéseket várnak el, mind a megelőzés, mind az orvosi ellátás, mind az anyagi kárpótlás terén.

Kapcsolódó
Ne háborodjon fel a vehemens focidrukker apuka, ha nem engedik a gyerekének, hogy fejeljen. Legyen inkább hálás!
Angliában a fiatal focisták védelmében preventív céllal betiltják a fejelést a 2022–2023-as idényben a 12 évesek vagy annál fiatalabbak meccsein. Az általunk megkérdezett neurológus szerint könnyebb elfogadtatni ezt az intézkedést a szurkolókkal így, hogy a fiataloknál vezetik be, pedig a probléma a felnőtteket is érinti, sőt, a focisták körében sem ritka a demencia.
Olvasói sztorik