Nemzetközi foci

Gabigol lecsapott, az ő gólja döntötte el a Libertadores Kupa-döntőt

Rodrigo Buendia / AFP
Rodrigo Buendia / AFP

A Flamengo nyerte a legrangosabb dél-amerikai labdarúgó kupasorozatot, a Libertadores Kupát: a Rio de Janeiró-i együttes a guayaquili döntőben 1-0-ra verte az Athlético Paranaensét.

Az előző két idényhez hasonlóan brazil fináléra került sor, a Flamengo – amely tavaly a döntőben alulmaradt a Palmeirasszal szemben – 1981 és 2019 után harmadszor bizonyult a legjobbnak. Korábban ugyancsak három alkalommal nyert a Gremio, a Palmeiras, a Santos és a Sao Paulo, ami pedig a brazil összmérleget illeti: az ország csapatai a legutóbbi 13 kiírást tekintve kilencszer végeztek az első helyen – írta vasárnapi összegzésében a labdarúgás történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezet (IFFHS).

A Flamengo az első klub a Copa Libertadores történetében, amely az összes mérkőzését megnyerte a nyolcaddöntőtől kezdve, összességében pedig 13 meccséből 12-t zárt győzelemmel. A gárda a nyolcadik olyan csapat a sorozat történetében, amely veretlenül lett bajnok.

Az ecuadori összecsapást eldöntő gól az első félidő végén született – egy jobb oldali lapos beadás után a jól érkező Gabigol, azaz Gabriel Barbosa közelről passzolt a kapuba –, pár perccel azután, hogy a curitibai ellenfélből Pedro Henriquét második sárga lappal kiállította a játékvezető.

Az Európában is próbálkozó, de gyakorlatilag besült (az Interben tíz, a Benficában öt mérkőzés jutott neki, összesne két gólt szerzett) Gabigol kapcsán egy érdekes statisztika: a Flamengo eddig összesen nyolc gólt szerzett a Libertadores Kupa döntőiben: Zico és Gabriel Barbosa négyet-négyet.

Az Athlético Paranaense 2005 után másodszor maradt alul a fináléban.

A Monumental Stadion csak félig telt meg, mert a nagy távolság miatt nem tudott sok brazil szurkoló elutazni a helyszínre.

Kapcsolódó
Messi lába elsült, többen már a szezon góljáról beszélnek
Látványos adok-kapokba ment bele a PSG, Lionel Messi mellett Neymar és Kylian Mbappé is eredményes volt.
Olvasói sztorik