Nemzetközi foci

Egy egykori Bayern-játékost letartóztattak, egy másikat el akartak rabolni

Matthew Ashton / EMPICS via Getty Images
Matthew Ashton / EMPICS via Getty Images
Egy kurd emberi jogi szervezet szerdai jelentése szerint a biztonsági hatóságok minden bizonnyal őrizetbe vették Iránban az ország leghíresebb labdarúgóját, a Bayern München és a Hertha egykori 149-szeres válogatott csatárát, Ali Daeit. Egy másik Bayern-játékost, Ali Karimit majdnem csapdába csaltak.

A jelentés szerint az 53 éves korábbi szövetségi kapitány, Daei az ország Kurdisztán tartományában található Szakkez városában szállt meg az iráni válogatott kapus Hamed Lakkal együtt, amikor mindkettőjüket elfogták a titkosszolgálat emberei. A szálloda előtt tüntetések voltak, amelyek során állítólag lövések is eldördültek.

Kapcsolódó
„Iránnak semmi keresnivalója a vébén” – Ukrajna bejelentkezett a FIFA-nál
Egyre nagyobb a nyomás a nemzetközi szövetségen a perzsa válogatott miatt.

Daei korábban a közösségi médiában fejezte ki támogatását az iráni nők mellett, akik országos tiltakozásokat indítottak Mahsza Amini halála miatt. A 22 éves nő szeptember 16-án halt meg a rendőrségi brutalitás következtében, amelyet azért szenvedett el, mert nem viselte az előírás szerint kötelező ruhadarabot, a hidzsábot.

A Hertha sportigazgatója, Fredi Bobic méltatta az egykori berlini csatár bátorságát:

Szomorú, hogy ez történt, de nagyon tisztelem a bátorságát.

Daei pályafutása során 109 gólt szerzett a válogatottban, ezzel 2021 szeptemberéig világcsúcstartónak számított, csak akkor tudta megelőzni őt Cristiano Ronaldo. Pályafutása során 1998-99-ben bajnokságot nyert és BL-döntőt játszott a Bayernnel, amelynek színeiben 32 tétmérkőzésen hatszor volt eredményes. A Herthában 1999 és 2002 között 88 mérkőzésen 12 gólt szerzett.

Csütörtökön a helyi média arról is beszámolt, hogy a Bayern München másik korábbi játékosa, a középpályás Ali Karimi ellen is eljárás indulna a tüntetések támogatása miatt, de a 43 éves sportember egyelőre az Egyesült Arab Emírségekben él száműzetésben.

A Times úgy tudja, ellene elfogatóparancs van érvényben, de Karimi egyelőre biztonságban van.

Ugyan a titkosszolgálat kidolgozott egy tervet az elfogására, de egy, a rezsimmel szoros kapcsolatot ápoló nő hiába kért találkozót az egykori futballistától, hogy hajóra kényszerítve elfogják és elrabolják,

az egykori labdarúgó egy barátjától sms-ben azt a figyelmeztetést kapta, hogy ne induljon el, mert csapdába csalják.

A 127-szeres válogatott Karimi 2005 és 2007 között 42 mérkőzésen négyszer talált be a Bayern München színeiben.

Olvasói sztorik