Matthew Ashton / EMPICS via Getty Images
Nemzetközi foci sport

Egy egykori Bayern-játékost letartóztattak, egy másikat el akartak rabolni

Egy kurd emberi jogi szervezet szerdai jelentése szerint a biztonsági hatóságok minden bizonnyal őrizetbe vették Iránban az ország leghíresebb labdarúgóját, a Bayern München és a Hertha egykori 149-szeres válogatott csatárát, Ali Daeit. Egy másik Bayern-játékost, Ali Karimit majdnem csapdába csaltak.

A jelentés szerint az 53 éves korábbi szövetségi kapitány, Daei az ország Kurdisztán tartományában található Szakkez városában szállt meg az iráni válogatott kapus Hamed Lakkal együtt, amikor mindkettőjüket elfogták a titkosszolgálat emberei. A szálloda előtt tüntetések voltak, amelyek során állítólag lövések is eldördültek.

Kapcsolódó
„Iránnak semmi keresnivalója a vébén” – Ukrajna bejelentkezett a FIFA-nál
Egyre nagyobb a nyomás a nemzetközi szövetségen a perzsa válogatott miatt.

Daei korábban a közösségi médiában fejezte ki támogatását az iráni nők mellett, akik országos tiltakozásokat indítottak Mahsza Amini halála miatt. A 22 éves nő szeptember 16-án halt meg a rendőrségi brutalitás következtében, amelyet azért szenvedett el, mert nem viselte az előírás szerint kötelező ruhadarabot, a hidzsábot.

A Hertha sportigazgatója, Fredi Bobic méltatta az egykori berlini csatár bátorságát:

Szomorú, hogy ez történt, de nagyon tisztelem a bátorságát.

Daei pályafutása során 109 gólt szerzett a válogatottban, ezzel 2021 szeptemberéig világcsúcstartónak számított, csak akkor tudta megelőzni őt Cristiano Ronaldo. Pályafutása során 1998-99-ben bajnokságot nyert és BL-döntőt játszott a Bayernnel, amelynek színeiben 32 tétmérkőzésen hatszor volt eredményes. A Herthában 1999 és 2002 között 88 mérkőzésen 12 gólt szerzett.

Csütörtökön a helyi média arról is beszámolt, hogy a Bayern München másik korábbi játékosa, a középpályás Ali Karimi ellen is eljárás indulna a tüntetések támogatása miatt, de a 43 éves sportember egyelőre az Egyesült Arab Emírségekben él száműzetésben.

A Times úgy tudja, ellene elfogatóparancs van érvényben, de Karimi egyelőre biztonságban van.

Ugyan a titkosszolgálat kidolgozott egy tervet az elfogására, de egy, a rezsimmel szoros kapcsolatot ápoló nő hiába kért találkozót az egykori futballistától, hogy hajóra kényszerítve elfogják és elrabolják,

az egykori labdarúgó egy barátjától sms-ben azt a figyelmeztetést kapta, hogy ne induljon el, mert csapdába csalják.

A 127-szeres válogatott Karimi 2005 és 2007 között 42 mérkőzésen négyszer talált be a Bayern München színeiben.

Ahol a futball esze és szíve találkozik!

Válogatott írások a legjobbaktól.

Minden hónapban legalább 24 kiemelkedő színvonalú tartalom havi 990 forintért. Próbáld ki 490 forintért az első hónapban!

Ahogyan szerzőgárdánk összetétele ígéri, a legkülönfélébb műfajokban, témákban jelennek majd meg szövegek: lesznek elemzések, interjúk, kisprózák, riportok, lesznek hazai és nemzetközi témák, adat- és véleményalapú cikkek egyaránt.

Tartsatok velünk minél többen, hogy együtt alakíthassuk, építhessük az új magyar futballújságot, amely leginkább az írások nívójával és egyediségével akar kitűnni! Fizessetek elő, olvassatok, kövessetek minket, vitatkozzatok velünk, adjatok ötleteket! Várjuk ebbe a közösségbe mindazokat, akiknek a futball csak egy játék, s mindazokat, akiknek a futball több mint egy játék.

KIPRÓBÁLOM!